Skocz do zawartości

Spitfire Mk V 1/72 Revell

Warhlack

Rekomendowane odpowiedzi

Po bardzo długiej przerwie zacząłem znów kleić modele. Na początek poszedł mały Spitfire Mk V od Revella.

Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz w życiu używałem szpachli. Dałbym sobie rękę obciąć, że modele sprzed 20 lat jej nie potrzebowały ;) Model wymagał jej sporo, zwłaszcza w okolicy okapotowania silnika i połączenia dolnej części płata z kadłubem. Położyłem podkład i zabieram się niebawem za malowanie. Malował będę pędzlem i farbami akrylowymi.

1_1.jpg

2.jpg

3_1.jpg

Ladnie i czyściutko, aż mi się nie chce wieżyc ze tak ładnie cieniutko pomalowałeś pędzelkiem

A może malowałeś aero , a ostateczne malowanie zrobisz pędzlem?

Powodzenia

Po szlifowaniu powierzchni szpachlowanych masz zamiar odtworzyć łączenie blach[wklęsłe linie]Model bardzo ładny i dobrze było by to zrobić.Czy to nowy zestaw ,czy pogłębiałeś linie podziału blach.Pozdrawiam i życzę udanego finału Jacek

Nie, to nie pędzel. Podkład Tamiya w sprayu. Nie mam jeszcze kilku narzędzi, które chciałbym mieć. Próbowałem odtworzyć linie podziału zwykłym nożykiem, ale średnio to wychodzi.

Zacząłem już malować akrylami i pędzlem. Wieczorem wrzucę parę zdjęć, bo mam mały problem. Plamy kamuflażu malowałem maskując model patafixem. Po jego zdjęciu okazało się, że na krawędziach łat powstał taki jakby schodek. Farba na całej powierzchni ma poziom równy reszcie, ale na brzegach powstał taki jakby krawężnik. Czym to przeszlifować? I jak na przyszłość tego uniknąć? Malowałem mocno rozcienczonymi akrylami (rozcieńczałem wódką), trzema warstwami.

Cześć.Tak jak przedmówca napisał nie maskuj powierzchni już pomalowanych.Kamuflaż spitfire miał ostre krawędzie kolorów.Pięknie wychodzi malując od ręki.Co do pogłębiania linii ,to ze starego szydełka lub igły szewskiej można tanio i łatwo wykonać dobry rysik.Szlifujesz na gładko końcówkę a następnie nad palnikiem kuchenki podgrzewasz do czerwoności i schładzasz hartując ją w ten sposób.Dla równej linii łączenia połówek kadłuba możesz użyć cienkiej blaszki lub grubszej warstwy taśmy.Oczywiście końcówka rysika powinna mieć trójkątny kształt,jak wygodnie to można go lekko zakrzywić.Pozdrawiam Jacek.

Witam

Bylo juz na Forum

Doskonale ostrze firmy Olfa ( np w Castoramie za kilkanascie zlotych 5 sztuk)

Mozna kupic z uchwytem lub bez - naprawde rewelacja

Sam uzywam do poglebiania macietych ( od nowa )linii

Przeszukaj Forum - bylo niedawno

Pozdrawiam Bravo112