BlackMagic Napisano 30 Kwietnia 2016 Napisano 30 Kwietnia 2016 Witam to mój pierwszy post i nie mam pojęcia do jakiego tematu go podpiąć ;/ Więc no, chciałem zapytać co sądzicie o firmie PST, chciałbym zakupić od nich ISU-152-1, lub SD.KFZ 173 Jagdpanther w 1/72 gdyż cena przyzwoita i w sumie sklejałem modele z FTF wrzesień 1939, także chce zacząć od czegoś taniego i żeby też było co sklejać ;p. Aha i jestem początkującym modelarzem więc nie licze na super jakość ;) Cytuj
Michal_G Napisano 30 Kwietnia 2016 Napisano 30 Kwietnia 2016 PST - oda do szpachli i pilnika, spasowanie części niespecjalne. Jeżeli Twoje doświadczenie pancerniackie kończy się na modelach FTF to drogą przez mękę będą ogniwkowe gąsienice w wydaniu PST - paskudnie spasowane. Początkującemu nie polecam. Jeżeli masz ochotę na ISU-152 w 1:72 to rozważ model od Italeri (uwaga - nie ten sprzedawany po dwa, uproszczony, tylko sprzedawany po jednym) - nieporównywalnie lepsze spasowanie części. Cytuj
BlackMagic Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Napisano 30 Kwietnia 2016 Ok, dzięki wielkie ;) właśnie z tymi gąskami to oglądałem poradniki itp więc nie boje sie ;p, ale myślałem też o tym cacku od italeri : http://www.mojehobby.pl/products/SD.KFZ-173-Jagdpanther.html Tylko czy warto kupić i ryzykowac z tym PST czy lepiej ten z italeri ? Cytuj
Piotr_P Napisano 30 Kwietnia 2016 Napisano 30 Kwietnia 2016 A ja uwielbiam modele PST. W stosunku firm PST i italeri jeśli chodzi o ISU. Przede wszystkim tylko PST robi wersję 152-1 czyli z działem BL Pod drugie....powodzenia w szukaniu w sensownych pieniadzach modelu ISU z italeri ale wersji klasycznej a nie snap czyli mooooocno uproszczony. Jak znajdziesz "pełny" model to mozesz sie zastanowić ale i tak bedzie to tylko wersja Isu-152 z działem ML-20 a nie BL. Moim zdaniem najwiekszym moze nie tyle błędem co uproszczeniem są gąsienice z modeli PST. Tutaj rządzi Italeri ale znowu od klasycznych serii ,piszę tu o osobnych ogniwach gąsienic. Ja zakupilem sobie IS-2od italeri w zasadzie tylko dla gąsienic ,które obecnie odlewam dla siebie jako kopie i zmieniam do modeli PST z serii KV oraz IS/ISU. Gąsienice PST są nieco trudne w obróbce ,przynajmniej te pojedyncze ogniwa. Przy klejeniu najlepiej odciąć zęby na kole napędowym w miejscu gdzie leżą ogniwa i dalej to już idzie ok. Ps PST nie robi Jagdpanthery !!!!! A italeri odradzam. Mam i jest mocno średnia jakościowo a kosztuje prawie tyle samo co Trumpeter.Do tego Italeri to jakis zbitek kilku wersji w jedną. Jeśli chcesz zerknąc jak moze wygladac Pst ISU-152-1 to zobacz na mój model , zktorego jestem bardzo zadowolony viewtopic.php?f=68&t=49327 Cytuj
BlackMagic Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Napisano 30 Kwietnia 2016 Rozumiem ;) model super wykonany jednak chyba się skusze ;p Dzięki, bardzo mi pomagacie Cytuj
Piotr_P Napisano 30 Kwietnia 2016 Napisano 30 Kwietnia 2016 Zerknij sobie na tę strone jesli nie znasz http://henk.fox3000.com/index2.htm Znajdziesz tu sporo inboxów i gotowych modeli ,są też linik do innych stron opisujących różnice w firmach konkretnego czołgu i babole Cytuj
hiwis Napisano 30 Kwietnia 2016 Napisano 30 Kwietnia 2016 Dla początkującego lepszym wyborem w temacie ISU-152 będzie na pewno model "Zvezdy" albo "S-Model" (dwa modele w zestawie) Jeśli chodzi o Jagdpanthere to wybrałbym na Twoim miejscu Dragona lub trochę uproszczonego Trumpetera choć po ostatnich podwyżkach cen Trumpka Dragon wydaje się lepszym wyborem. Cytuj
Piotr_P Napisano 30 Kwietnia 2016 Napisano 30 Kwietnia 2016 Jeśli standardowy ISU-152 to masz w zupełnosci rację. Tutaj rządzi Zvezda.Super detal i super cena. I nie ma co patrzec na inne firmy wtedy. W zasadzie zakup jednego PST z serii ISU-152 daje możliwość zrobienia już na bazie Zvedy co najmniej dwoch innych modeli ISU-152-1 oraz ISU-122 ,którą właśnie tez robię z lufą od PST i resztą Zvezdy. Jeśli to ma być konkretnie ISU-152-1 bo na przykład jak ja zapatrzyłeś sie na grę WOT to hamulec wylotowy z PST i tak jest do sporej poprawy. W zasadzie nalezy go odciąć i zrobic od nowa bo brak jest charakterystycznych wcięć. Jest trochę z tym zabawy. Dlatego proponuję to co Hiwis czyli zvezdową zwykłą wersję. Cytuj
BlackMagic Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Napisano 30 Kwietnia 2016 Spoko spoko tyle że w tym modelu z Zvezdy są gąsienice gumowe ;/ wolałbym się pobawić w sklejanie ogniw Cytuj
hiwis Napisano 30 Kwietnia 2016 Napisano 30 Kwietnia 2016 W Zwezdzie są plastikowe gąsienice z całych pasków nie gumowe. Po odpowiednim uformowaniu prezentują się znacznie lepiej niż gumiaki - moim zdaniem niczym nie ustępują ogniwkowym z PST , a nawet są od nich lepsze. Cytuj
Piotr_P Napisano 30 Kwietnia 2016 Napisano 30 Kwietnia 2016 PST mają kształt /rysunek wogóle nie zgodny z prawdą. Jedynie nieco przypomina oryginał, w przeciwieństwie do zvezdy czy italeri. Osobiście nie kupię już więcej nic PST z rodziny IS/ISU. Tylko zvezda !!! Co innego seria KV bo na jej podwoziu do zrobienia jest cała gama pojazdów Cytuj
BlackMagic Napisano 2 Maja 2016 Autor Napisano 2 Maja 2016 To polecasz czołgi kv z PST ? Bo też rozmyślałem ;) Cytuj
Piotr_P Napisano 2 Maja 2016 Napisano 2 Maja 2016 Tez kwestia tych samych gąsienic, są identyczne w tych modelach. Ale reszta detali jakby lepiej odlana była i mnie nieco nadlewek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi