Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam to mój pierwszy post i nie mam pojęcia do jakiego tematu go podpiąć ;/

Więc no, chciałem zapytać co sądzicie o firmie PST, chciałbym zakupić od nich ISU-152-1, lub SD.KFZ 173 Jagdpanther w 1/72 gdyż cena przyzwoita i w sumie sklejałem modele z FTF wrzesień 1939, także chce zacząć od czegoś taniego i żeby też było co sklejać ;p. Aha i jestem początkującym modelarzem więc nie licze na super jakość ;)

Napisano

PST - oda do szpachli i pilnika, spasowanie części niespecjalne. Jeżeli Twoje doświadczenie pancerniackie kończy się na modelach FTF to drogą przez mękę będą ogniwkowe gąsienice w wydaniu PST - paskudnie spasowane. Początkującemu nie polecam. Jeżeli masz ochotę na ISU-152 w 1:72 to rozważ model od Italeri (uwaga - nie ten sprzedawany po dwa, uproszczony, tylko sprzedawany po jednym) - nieporównywalnie lepsze spasowanie części.

Napisano

A ja uwielbiam modele PST.

W stosunku firm PST i italeri jeśli chodzi o ISU.

Przede wszystkim tylko PST robi wersję 152-1 czyli z działem BL

Pod drugie....powodzenia w szukaniu w sensownych pieniadzach modelu ISU z italeri ale wersji klasycznej a nie snap czyli mooooocno uproszczony.

Jak znajdziesz "pełny" model to mozesz sie zastanowić ale i tak bedzie to tylko wersja Isu-152 z działem ML-20 a nie BL.

Moim zdaniem najwiekszym moze nie tyle błędem co uproszczeniem są gąsienice z modeli PST. Tutaj rządzi Italeri ale znowu od klasycznych serii ,piszę tu o osobnych ogniwach gąsienic.

Ja zakupilem sobie IS-2od italeri w zasadzie tylko dla gąsienic ,które obecnie odlewam dla siebie jako kopie i zmieniam do modeli PST z serii KV oraz IS/ISU.

Gąsienice PST są nieco trudne w obróbce ,przynajmniej te pojedyncze ogniwa. Przy klejeniu najlepiej odciąć zęby na kole napędowym w miejscu gdzie leżą ogniwa i dalej to już idzie ok.

Ps

PST nie robi Jagdpanthery !!!!!

A italeri odradzam. Mam i jest mocno średnia jakościowo a kosztuje prawie tyle samo co Trumpeter.Do tego Italeri to jakis zbitek kilku wersji w jedną.

Jeśli chcesz zerknąc jak moze wygladac Pst ISU-152-1 to zobacz na mój model , zktorego jestem bardzo zadowolony

viewtopic.php?f=68&t=49327

Napisano

Dla początkującego lepszym wyborem w temacie ISU-152 będzie na pewno model "Zvezdy" albo "S-Model" (dwa modele w zestawie)

Jeśli chodzi o Jagdpanthere to wybrałbym na Twoim miejscu Dragona lub trochę uproszczonego Trumpetera choć po ostatnich podwyżkach cen Trumpka Dragon wydaje się lepszym wyborem.

Napisano

Jeśli standardowy ISU-152 to masz w zupełnosci rację. Tutaj rządzi Zvezda.Super detal i super cena. I nie ma co patrzec na inne firmy wtedy.

W zasadzie zakup jednego PST z serii ISU-152 daje możliwość zrobienia już na bazie Zvedy co najmniej dwoch innych modeli ISU-152-1 oraz ISU-122 ,którą właśnie tez robię z lufą od PST i resztą Zvezdy.

Jeśli to ma być konkretnie ISU-152-1 bo na przykład jak ja zapatrzyłeś sie na grę WOT to hamulec wylotowy z PST i tak jest do sporej poprawy. W zasadzie nalezy go odciąć i zrobic od nowa bo brak jest charakterystycznych wcięć. Jest trochę z tym zabawy.

Dlatego proponuję to co Hiwis czyli zvezdową zwykłą wersję.

Napisano

W Zwezdzie są plastikowe gąsienice z całych pasków nie gumowe.

Po odpowiednim uformowaniu prezentują się znacznie lepiej niż gumiaki - moim zdaniem niczym nie ustępują ogniwkowym z PST , a nawet są od nich lepsze.

Napisano

PST mają kształt /rysunek wogóle nie zgodny z prawdą. Jedynie nieco przypomina oryginał, w przeciwieństwie do zvezdy czy italeri.

Osobiście nie kupię już więcej nic PST z rodziny IS/ISU. Tylko zvezda !!!

Co innego seria KV bo na jej podwoziu do zrobienia jest cała gama pojazdów

Napisano

Tez kwestia tych samych gąsienic, są identyczne w tych modelach.

Ale reszta detali jakby lepiej odlana była i mnie nieco nadlewek.