pawbuk6 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Witam wszystkich bardzo serdecznie! To mój drugi post na tym forum, jednak pierwszy z prawdziwego zdarzenia, więc oczywiście wypadałoby się przywitać - mam na imię Paweł, mam 24 lata, studiuję i pracuję, mieszkam w Krakowie. Kontakt z modelarstwem miałem od małego - pierwszy model skleiłem w wieku kilku lat (na pewno był to Spitfire, chyba od Hellera, ale jaki?), przez następne lata skleiłem kolejne kilkanaście modeli (nie pamiętam już wszystkich, ale na pewno były tam F-15, F-18, Rafale, F-117, do tego kilka modeli okrętów i helikopterów). Głównie polegało to na szlifowaniu części, sklejaniu i czasem malowaniu jak w zestawie były farby i pędzelek Tak naprawdę oprócz mnie nikt w rodzinie modelami sie nie zajmował, więc nie bardzo miałem się od kogo uczyć. Będąc w gimnazjum i liceum w ogóle sobie modelarstwo odpuściłem, wróciłem do niego dopiero na drugim roku studiów. W międzyczasie wydarzył się jeszcze wypadek - na całą moją kolekcję modeli spadła ciężka półka niszcząc je doszczętnie :/ Powrót do modelarstwa po długiej, 10 - letniej przerwie był spowodowany chęcią odbudowy kolekcji oraz faktem, że wreszcie stać mnie było na to hobby - pracując byłem sobie w stanie pozwolić na zakup modeli oraz chemii. W ciągu ostatnich dwóch lat skleiłem kilka różnych modeli, jednak wolę się do nich nie przyznawać Powiedzmy sobie szczerze, jestem początkującym modelarzem, moje umiejętności są mizerne, jednak cały czas się uczę nowych rzeczy, testuję, czytam i oglądam filmiki. Staram sie też inwestować w warsztat - w zeszłym roku nabyłem aerograf, co było dla mnie wielką rewolucją. Ten warsztat zakładam, żeby samego siebie bardziej mobilizować oraz uzyskać cenną wiedzę i rady od znacznie bardziej doświadczonych osób. A więc, na taki nowy początek zamierzam skleić taki model. F-16C "Tiger Meet" 2003 w skali 1/72 od Revella. Dostałem go kilka lat temu jako prezent od narzeczonej, więc choć nie bardzo interesuje mnie skala 1/72 (skłaniam się raczej ku 1/48), to zamierzam wykorzystać ten model do wprawienia się i zyskania doświadczenia. Zdjęcia wyprasek: Model zamierzałem wykonać prosto z pudła, w podanym w instrukcji malowaniu, chyba, że uważacie, że warto zakupić jakieś dodatki? Na razie mam też pewien problem z malowaniem - w instrukcji podane są oczywiście Revellowskie kolory, jednak zdecydowanie bardziej wolałbym model pomalować znanymi mi farbami akrylowymi od Tamiyi, Gunze, Vallejo lub Pactry? Może ktoś z Was orientuje się jakie są odpowiedniki tych kolorów Revella: - Anthracite grey, matt - 9 - Mouse grey, matt - 47 - Grey, silky-matt - 374 - Fiery red, silky-matt - 330 - Light olive, matt - 45 - Bronze green, matt - 65 - Gunship grey, matt - 74 - Medium grey, matt - 43 Może jest też jakiś zestaw farb przeznaczonych do malowania współczesnych amerykańskich samolotów, którego mógłbym użyć w tym przypadku? Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i ewentualne zdjęcia realnego egzemplarza ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Zestaw gotowych farb robi polska firma Hataka http://shop.hataka-hobby.com/home/408-htk-as44-usaf-usn-usmc-paint-set-modern-greys-5902288751740.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawbuk6 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Na którymś forum widziałem ludzi narzekających na Hatakę - zestaw fajny, ale na początek musiałbym kupić pojedynczą farbę i sprawdzić jakość, bo nie wydam od razu 80 zł na cały zestaw, kiedy opinie o farbach są średnie. Patrzyłem jeszcze na zestaw od AK, ale ma średni sens, skoro tylko z dwie farby się pokrywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Też jestem studentem z Krakowa. A przeliczników dla farb jest w internecie setki. http://www.paint4models.com/paintchart/paintconversionchart20100101g.html# choćby ten. Trzeba też uważać, bo instrukcje, zwłaszcza Revellowskie, lubią trochę oszukać. A zestaw do amerykańców to raczej standard, light i dark ghost gray, gunship gray, neutral gray, okazjonalnie dark gull gray. Można szukać po numerach FS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Zacznij od znalezienia schematu malowania F-16 z opisanymi FS. Jest tego mnóstwo. Po FS dopasujesz bez problemu Gunze i po kłopocie. Nie zaczynaj poszukiwań od przeliczników farb z instrukcji Revella bo Ci dziwne rzeczy mogą wyjść. Prawie każdy producent farb będzie miał te FSy w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Dobrą metodą jest też znalezienie modelu tego samolotu innego producenta: Hasegawy, Tamiya czy nawet Hobby Bossa, i znalezienie w instrukcji analogicznych numerów kolorów Gunze albo Tamiya. Zdjęcia takich instrukcji znajdziesz na MojeHobby.pl. Pamiętaj też że większość kolorów się powtarza: Sidewindery są pomalowane tak samo bez względu jaki samolot je przenosi, bomby podobnie, biel wlotów powietrza jest podobna, tak samo jak podwozie, opony też mają podobny kolor. Tą metodą łatwo znaleźć odpowiednie farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 A Hataka już umie farby? Bo nic dobrego o nich nie słyszałem. Choć ostatnio twierdzili, że formułę poprawiono... (widzę, że jesteś z Piaseczna, jakieś powiązanie z Hataka?) czy tylko dlatego ,że jestem z Piaseczna powoduje ,ze mam jakieś powiązania z Hataką?! Szczerze mówiąc pracuję po drugiej stronie ulicy ,gdzie je produkują więc zapewne dostaje od nich próbki i namawiają mnie na szerokie propagowanie ich na Modelwork.pl..... W Piasecznie jest tez kilka serwisów marek samochodów np .Mercedes,Peugeot,Lexus,Toyota czy Maserati więc gdybym wspomniał o którejś z nich to znaczy ,ze jestem z nimi powiązany? człowiek spytał o gotowy zestaw to odpisałem. Ot tyle powiązań. Szczerze mówiąc jeszcze nie używałem ich produktów ale chcę kupic ze dwa zestawy i zobaczyć samu jak się nakładają . Opinii tyle samo co ludzi.Jedni chwalą inni przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawbuk6 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Dzięki Panowie za porady - biorę się za dopasowywanie kolorów ;) Zanim zacznę budować model lubię mieć już wszystkie farby i dodatki kupione - wtedy wiem na czym stoję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Napisałem ze spokojem. Żyłki u mnie ok. Po prostu zanim coś na wyrost powiążesz to najpierw dobrze przemyśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawbuk6 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Panowie, dajcie spokój Nie ma co ciągnąć kłótni na nieistotne tematy ;) Jak widzę opinie dotyczące farb Hataki są podzielone, a co powiecie o farbach takich firm jak AK czy MIG? Warto? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Skoro pisałeś o Gunze i Tamiya, to nie warto myśleć o innych. Te są po prostu najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawbuk6 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Prawda jest taka, że do tej pory najwięcej używałem Tamiyi oraz Gunze C i H. Pactra mi niespecjalnie jakoś podpasowała (najtrudniej było mi dobrać stopień rozcieńczenia), z Vallejo korzystałem glównie przy malowaniu pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 I tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Tu masz przydatną stronę z profilami kolorów kamuflaży wszelkich samolotów - na pewno znajdziesz cos dla siebie. http://www.cybermodeler.com/resource8.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Prawda jest taka, że do tej pory najwięcej używałem Tamiyi oraz Gunze C i H. Pactra mi niespecjalnie jakoś podpasowała (najtrudniej było mi dobrać stopień rozcieńczenia), z Vallejo korzystałem glównie przy malowaniu pędzlem. Jedna z najlepszych konfiguracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawbuk6 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 @Solo Bardzo fajna stronka, po minucie znalazłem odpowiednie malowanie, dzięki @karambolis8 Zaczynałem od akryli Revella dodawanych do zestawów z modelami oraz emalii Humbrola, dopiero jakieś dwa lata temu zamieniłem na farby Tamiyi i Gunze. Generalnie chyba najbardziej lubię Tamiyę, najmniej mam z nią problemów Niektóre Gunze C po dłuższym okresie nieużywania praktycznie nie nadają się do niczego, wg mnie to jest ich pewna wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Gunze C po kilku miesiącach mają tendencję do gęstnięcia, ale nie znaczy to że są wtedy do wyrzucenia. Można je rozcieńczać Leveling Thinnerem, albo - co poleca producent - specjalnym środkiem Replenishing Agent for Mr. Color, który rewitalizuje takie farby. Ja używam i po dolaniu odrobinki mam farbę jak nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawbuk6 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Gunze C po kilku miesiącach mają tendencję do gęstnięcia, ale nie znaczy to że są wtedy do wyrzucenia.Można je rozcieńczać Leveling Thinnerem, albo - co poleca producent - specjalnym środkiem Replenishing Agent for Mr. Color, który rewitalizuje takie farby. Ja używam i po dolaniu odrobinki mam farbę jak nową. Widziałem gdzieś ten preparat, ale pewnie wypróbuję Leveling Thinnera, którego mam w domu. Ech, cały czas mam dylemat z tym malowaniem. W instrukcji Revella są 2 kolory malowania (+ inny na osłonę radaru), a w większości malowań, które znalazłem są wyszczególnione 3 kolory ( tak jak choćby tu: http://www.cybermodeler.com/aircraft/f-16/f-16c_profile01.shtml ) + wyraźnie inny kolor osłony radaru. Wstępnie dobralem 4 farby (Gunze C od 305 do 308) i z tych muszę dobrać odpowiednie. Teoretycznie FS36118 (C305) na grzbiet i wydaje się, że FS36375 (C308) na spód jako najjaśniejszy, ale czy rzeczywiście będzie odpowiednio jasny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Zapoznaj się z tym i nie będziesz miał wątpliwości odnośnie malowania http://www.usaf-sig.org/index.php/reference/114-research-material/82-f-16-viper-faq-stuff-you-wanted-to-know-about-the-f-16cd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Łatwiej byłoby Ci pomóc gdybyś pokazał jakie malowanie chcesz zrobić. Jeśli to z pudełka, to zdaje że się pod tygrysimi paskami jest klasyczne tzw. dwukolorowe malowanie F-16. Czyli: - ciemny szary to FS36118 --> Gunze C305 - jasny szary to FS36270 --> Gunze C306 - osłona radaru - na oko, bo ta część samolotu nigdy nie jest malowana farbą - najlepiej znaleźć zdjęcie samolotu i dobrać na oko, jakiś ciemniejszy szary. Zwróć jeszcze uwagę na to, czy Revell każe pylony i zbiorniki paliwa malować tym samym kolorem co kadłub (jaśniejszy szary), bo jeśli nie, to wtedy użyj do tych elementów Gunze C308. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawbuk6 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Dzięki Wreszcie doszedłem do tego, że jest to dwukolorowe malowanie takie jak tutaj: http://www.cybermodeler.com/aircraft/f-16/f-16c_profile02.shtml Potwierdzają też to zdjęcia realnego modelu: http://www.sharpshooter-maj.com/html/bv12.htm Wybrane farby więc to: Gunze C305, 306, 308 i 317 na osłonę radaru. Już zamówione Muszę jeszcze ogarnąć farby do wnętrza, w tym malowanie fotela. Warto inwestować w fotele żywiczne, czy przy tej skali zostać przy pudełku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Wnętrze kabin współczesnych amerykańskich maszyn to z reguły C317. Fotelik żywiczny zawsze warto wstawić, o ile to Aires i jeśli dasz radę go ładnie pędzelkiem pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawbuk6 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Myślałem o tym fotelu: http://www.mojehobby.pl/products/F-16A-C-fotel-z-pasami.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Quickboost to Aires pod inną nazwą, możesz brać śmiało, tylko ostrzegam: jeśli nie masz wprawy w malowaniu pędzelkiem elementów o rozmiarach ułamków milimetrów, to możesz się namęczyć, albo i zniechęcić do takiej żywicy. Ten fotelik w 1/72 jest naprawdę malutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawbuk6 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Właśnie sobie zamówiłem "trzecią rękę" z lupą, bo tego mi w warsztaciku brakowało W takim razie "wezmę" ten fotel i zobaczę z czym to się je To będzie mój pierwszy kontakt z żywicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi