Skocz do zawartości

M1A1/A2 Abrams [Trumpeter 1:35]

Panzer Machine

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to mówią, jeżeli masz za dużo projektów na głowie to zacznij kolejny projekt

Trumpeter 01535 jest bardzo ciekawym zestawem.

tsm-01535.jpg

Oferuje wykonanie jednej z 5 wersji czołgu Abrams. Dodatkowo koszt zestawu jest bardzo niski, waha się między 80-100 zł. Duża ilość ramek jak na taki zestaw. To wszystko sprawiło, że zdecydowałem się na budowę tego modelu w ostatni weekend. Założyłem, że w ciągu 3 wieczorów zrealizuję kompletny projekt. Jak się myliłem. Elementy wanny i kadłuba były bardzo nie spasowane ze sobą - szpachlowanie, szlifowanie, dosztukowywanie elementów z plasticardu, szlifowanie, szpachlowanie, szlifowanie, polerowanie. Tak to wyglądało! Z bryłą wieży było podobnie. Detale takie jak skrzynki, które właśnie schną mają podobne problemy. Aczkolwiek plastik w wypraskach jest wykonany z bardzo fajnego materiału - bardzo podatny w obróbce. Przyjemnie się z tym plastikiem pracuje. Tyle udało się zrobić przez weekend.

Bryła pojazdy: podwozie + wieża

WP_20160515_22_33_57_Pro.jpg

Niektóre elementy szybciej wykonać od podstaw niż czyścić z nadlewek. W tym przypadku użyłem rurki mosiężnej tego samego producenta co zestawu :]

WP_20160515_22_34_48_Pro.jpg

Tylne światła na razie wyglądają tragicznie. Może je tak zostawię a może skonwertuję. Ale zwracają uwagę bardziej białe paski na fartuchach. Tak, to dosztukowane elementy z plasticardu, żeby było wszystko równo.

WP_20160515_22_34_57_Pro.jpg

Kolejny przykład spasowania elementów

WP_20160515_22_35_20_Pro.jpg

Skrzynie... ehhh... Nic nie pasowało więc trzeba było zaszpachlować dziury w wieży, zrobić nowe uchwyty na skrzyniach, wyznaczyć miejsce otworów, nawiercić je i dopiero można było przykleić

Zresztą widać na jednym włazie (po lewo) jeszcze schnącą szpachlę. Trumpek zrobił tam dwie dziury. czeka mnie tam szlifowanie, odtwarzanie antislipa i dorobienie śrub, które musiałem zedrzeć.

WP_20160515_22_35_38_Pro.jpg

Błotniki trzeba było zaszpachlować na łączeniach , następnie zeszlifować i wypolerować. Po czym przetrasować linie łączeń zrobić ten wichajster i zrobić antislip na nowo.

WP_20160515_22_36_15_Pro.jpg

Kolejny przykład jak łatwo i szybko można zrobić coś od zera niż czyścić część z zestawu.

WP_20160515_22_37_07_Pro.jpg

Widok na tył pojazdu.

WP_20160515_22_36_47_Pro.jpg

Czy może ktoś z Was kojarzy gdzie można zakupić aluminiową lufę?

Wiem, ze RB produkowało kiedyś ale nic nie maja na magazynie. Może gdzieś w jakimś sklepie jest jeszcze dostępne?

Model ciekawy, a twój warsztat zwiastuje sukces.

Dodatkowo koszt zestawu jest bardzo niski, waha się między 80-100 zł.

Jak się myliłem. Elementy wanny i kadłuba były bardzo nie spasowane ze sobą - szpachlowanie, szlifowanie, dosztukowywanie elementów z plasticardu, szlifowanie, szpachlowanie, szlifowanie, polerowanie. Tak to wyglądało! Z bryłą wieży było podobnie. Detale takie jak skrzynki, które właśnie schną mają podobne problemy.

Niektóre elementy szybciej wykonać od podstaw niż czyścić z nadlewek.

Tylne światła na razie wyglądają tragicznie.

Kolejny przykład spasowania elementów

Skrzynie... ehhh... Nic nie pasowało więc trzeba było zaszpachlować dziury w wieży, zrobić nowe uchwyty na skrzyniach, wyznaczyć miejsce otworów, nawiercić je i dopiero można było przykleić

Zresztą widać na jednym włazie (po lewo) jeszcze schnącą szpachlę. Trumpek zrobił tam dwie dziury. czeka mnie tam szlifowanie, odtwarzanie antislipa i dorobienie śrub, które musiałem zedrzeć.

Błotniki trzeba było zaszpachlować na łączeniach , następnie zeszlifować i wypolerować. Po czym przetrasować linie łączeń zrobić ten wichajster i zrobić antislip na nowo.

Pierwsze zdanie jest odpowiedzą na kolejne.

Pierwsze zdanie jest odpowiedzą na kolejne.

Tak! Pełna zgoda

Aczkolwiek zestaw mi się bardzo podoba. Trumpek daje bardzo dobry materiał wyjściowy do przeróbek. Cieszy mnie ten model bardziej niż np Meng, którego dłubie na letni konkurs.

Po prostu wybrałem zły model na weekendowy relaks. Chciałem mieć małą i szybka odskocznię od modeli konkursowych. No wiesz, taki modelik bez spiny. Już go trochę waloryzuję i poprawiam w oparciu o refki, ale już wiem, że wyjdzie mi z tego kosmos totalny i pewnie forumowi spece od Abramsów mnie zjedzą :P Postaram się dziś wieczorem wrzucić fotki ;)

Po kilku modelach pojęcie "model relaksacyjny" nie istnieje. Po prostu ciężko coś, robić bez poprawek. Aczkolwiek myślę że kilka Panzer z Dragona mógłbym prosto z pudła zmontować dodając jedynie metalowe lufy i gąsienice.

Po kilku modelach pojęcie "model relaksacyjny" nie istnieje. Po prostu ciężko coś, robić bez poprawek. Aczkolwiek myślę że kilka Panzer z Dragona mógłbym prosto z pudła zmontować dodając jedynie metalowe lufy i gąsienice.

No ja sobie chwale bardzo Tamkę. Proste, szybkie i dobrze spasowane przeważnie

Dzisiejszy updejcik. Skupiłem się na paru detalach.

WP_20160517_23_00_36_Pro.jpg

Refka na której bazowałem:

m1a1_details_332_of_435.jpg

WP_20160517_22_59_16_Pro.jpg

Refka na której bazowałem:

m1a2_details_035_of_125.jpg

WP_20160517_22_59_08_Pro.jpg

WP_20160517_22_59_26_Pro.jpg

WP_20160517_22_59_44_Pro.jpg

WP_20160517_23_00_21_Pro.jpg