premier1986 Napisano 23 Czerwca 2016 Share Napisano 23 Czerwca 2016 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski Specjalna 5 - najlepsza praca w klasach 1,2,3,4,5 zbudowana w oparciu o modelu Tamiya Udało mi się w końcu dołączyć do konkursu. Postanowiłem wykonać model czołgu ciężkiego JS 2 w malowaniu polski. Konkretnie będzie to egzemplarz z 4 Pomorskiego Pułku Czołgów Ciężkich, 2 kompania, 2 pluton, nr pojazdu 424 zgdonie ze stanem od 1.03.45 do końca wojny. W skład 4 Pułku wchodziło 21 czołgów ciężkich JS2. Został utworzony 5 lipca 1944. 1 listopada 1944 pułk przesunięto pod Warszawę i rozmieszczono w Izabelinie. Następnie przegrupował się do Białołęki Dworskiej. 17 stycznia 1945 uczestniczył w wyzwoleniu Warszawy. W okresie do 26 stycznia pułk wykonał marsz-manewr w kierunku Bydgoszczy. Gdzie do 28 stycznia brał udział w wyzwalaniu miasta. Dalej, 29 stycznia maszerował przez Złotów do Jastrowia, gdzie stacjonował do 7 lutego. W okresie 10 – 14 lutego wspierał 1 DP w natarciu na Mirosławiec. 19 lutego odpierał kontrataki niemieckie na południowy wschód od Będlina, a 22 lutego walczył wspólnie z 1 SBK oraz 3 i 6 DP. W walkach ulicznych o Kołobrzeg, wspierał początkowo oddziały 6 DP na lewym brzegu, a następnie oddziały 3 i 4 DP na prawym brzegu Parsęty. W dniach 20 – 30 kwietnia wspierał natarcie 4 DP i współdziałając z 12 pułkiem piechoty uczestniczył w pościgu za nieprzyjacielem w kierunku: Bredinow, Zemlin, Hohen Neuen, Wolsier. Sforsował Hawelę i przeszedł przez Klletz, Rhinow do Stoipe nad Łabę. Szlak bojowy pułk zakończył w Zuhlsdorf Latem 45 roku Pułk był już w Polsce. Jest to jeden z modeli na mojej długiej liście "to do" i już od dawna przymierzałem się do jego zakupu. Pierwsze wrażenie robi naprawdę pozytywne, wszystko ładnie odlane, gąski do wyboru ogniwkowe lub guma. Oczywiście będą ogniwkowe. Z dodatków dokupię liny ale to po 10 (mam nadziję że admin mnie za to nie wywali) Zostały 2 miesiące i 8 dni. Powinienem zdążyć Oto in-box Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Fajnie, że robisz "Józka"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 29 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2016 Zawsze mi się bardzo podobał tyko cena była lekko zaporowa. Dzisiaj zabrałem się za przygotowanie elementów układu jezdnego. Jest tego trochę ale części bardzo dobrze odlane. Jedyne szlifowanie jakie było potrzebne to miejsca łączenia elementu z ramką. Zauważyłem też dwa ciekawe elementy pomocnicze. Jeden pomaga złożyć gąsienice z odpowiednim zwisem a drugi pomocny jest przy ustawieniu zawieszenia na tym samym poziomie. Pierwszy raz coś takiego widziałem. A oto efekt dzisiejszej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 I tak sobie dłubię po poł godzinki albo coś koło tego i idzie przez to bardzo powoli. No ale idzie. Układ jezdny prawie gotowy. Wieża też prawie gotowa. Składa się jak klocki lego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Posiedziałem dwa wieczory i z klejenia zostało tylko dokończenie gąsienic ale najpierw trzeba je pomalować. Góra z wanną złożone na sucho. Chcę dołożyć liny z jakiegoś innego zestawu tylko czy mogę to zrobić nie łamiąc regulaminu? W tygodniu model trafi do malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Zasiadam w pierwszym rzędzie i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Takie pytanko mi się nasuwa. Jakim kolorem go malować żeby było dobrze:D wg Tamki powinno się użyć ich farby TS-28 ale to jest przecież olive drab. Mam farbę Vallejo 70894 która nazywa się russian green. I tu pytanie. Czy się nada czy użyć jeszcze innej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Jak najbardziej dobry kolor masz od vallejo, mozesz go zgodnie ze swoja fantazja troszke zmodyfikowac jak bedziesz chcial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Dzieki za odpowiedź. Zrobię lekką modulacje kolorów tylko bie wiem czy lepiej białym czy żółtym Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Najlepiej jak bedziesz rozjasniac za pomoca i jednego i drugiego, a dokladnie ile i jakiego to juz sam uznasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 No jak mocno to sobie utale na bierząco Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Nie gadać !! Malować !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Tak jest towarzyszu!! Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 Proszę o przeniesienie wątku do warsztatu w pojazdach wojskowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 1 Października 2016 Autor Share Napisano 1 Października 2016 Prace posunęły się dość znacznie do przodu. Pozostały gąsienice, które są pomalowane i w dużym stopniu sklejone, malowanie detali i brudzenie. Model dostał malowanie z resztkami zimowego kamuflażu. Obecnie nie pasuje do tytułu wątku ale jak tylko zostanie przeniesiony w odpowiednie miejsce to i tytuł się zmieni. Z dodatków doszły liny z eureki które dzisiaj powinny trafić na pojazd. Wygląda to obecnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 Prace znacząco posunęły się do przodu, koniec coraz bliższy. Dzisiaj model dostał lekkie obicia i wash. Zastanawiam się jeszcze nad potraktowaniem go AK Streaking grime ale nie jestem pewien czy to jest konieczne. Pozostaje brudzenie (kurzenie i błocenie) i parę zacieków No i lampa na którą nie mam za bardzo pomysłu Tak to wygląda obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Czy mi się wydaje czy to szpara na łączeniu połówek kadłuba z przodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 Oż ty rzeczywiscie. Nie zauważyłem tego jakims cudem. Po oględzinach modelu okazuje się że jest niewielka i dopiero na foto dobrze ją widać. Całe szczęście to będzie łatwe do naprawienia. Klej puścił i wystarczy skleić i docisnąć. Jutro się tym zajmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Lepszych nie bedzie Dobra zgodze się że pierwsze i trzecie mogłyby byćlepsze ale co z pozostałymi jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi