Skocz do zawartości

JS-2 Tamiya - 1:35 - Latem byliśmy już w domu

premier1986

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa 2 - Pojazdy wojskowe

Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski

Specjalna 5 - najlepsza praca w klasach 1,2,3,4,5 zbudowana w oparciu o modelu Tamiya

Udało mi się w końcu dołączyć do konkursu.

Postanowiłem wykonać model czołgu ciężkiego JS 2 w malowaniu polski. Konkretnie będzie to egzemplarz z 4 Pomorskiego Pułku Czołgów Ciężkich, 2 kompania, 2 pluton, nr pojazdu 424 zgdonie ze stanem od 1.03.45 do końca wojny.

W skład 4 Pułku wchodziło 21 czołgów ciężkich JS2. Został utworzony 5 lipca 1944.

1 listopada 1944 pułk przesunięto pod Warszawę i rozmieszczono w Izabelinie. Następnie przegrupował się do Białołęki Dworskiej.

17 stycznia 1945 uczestniczył w wyzwoleniu Warszawy. W okresie do 26 stycznia pułk wykonał marsz-manewr w kierunku Bydgoszczy. Gdzie do 28 stycznia brał udział w wyzwalaniu miasta. Dalej, 29 stycznia maszerował przez Złotów do Jastrowia, gdzie stacjonował do 7 lutego.

W okresie 10 – 14 lutego wspierał 1 DP w natarciu na Mirosławiec. 19 lutego odpierał kontrataki niemieckie na południowy wschód od Będlina, a 22 lutego walczył wspólnie z 1 SBK oraz 3 i 6 DP.

W walkach ulicznych o Kołobrzeg, wspierał początkowo oddziały 6 DP na lewym brzegu, a następnie oddziały 3 i 4 DP na prawym brzegu Parsęty.

W dniach 20 – 30 kwietnia wspierał natarcie 4 DP i współdziałając z 12 pułkiem piechoty uczestniczył w pościgu za nieprzyjacielem w kierunku: Bredinow, Zemlin, Hohen Neuen, Wolsier. Sforsował Hawelę i przeszedł przez Klletz, Rhinow do Stoipe nad Łabę.

Szlak bojowy pułk zakończył w Zuhlsdorf

Latem 45 roku Pułk był już w Polsce.

Jest to jeden z modeli na mojej długiej liście "to do" i już od dawna przymierzałem się do jego zakupu.

Pierwsze wrażenie robi naprawdę pozytywne, wszystko ładnie odlane, gąski do wyboru ogniwkowe lub guma. Oczywiście będą ogniwkowe. Z dodatków dokupię liny ale to po 10 (mam nadziję że admin mnie za to nie wywali)

Zostały 2 miesiące i 8 dni. Powinienem zdążyć:D

Oto in-box

EzFraNc.jpg

wnx4n2w.jpg

yeLnr34.jpg

AbznJ4R.jpg

VHc0aXx.jpg

xLHaaFd.jpg

Zawsze mi się bardzo podobał tyko cena była lekko zaporowa.

Dzisiaj zabrałem się za przygotowanie elementów układu jezdnego. Jest tego trochę ale części bardzo dobrze odlane. Jedyne szlifowanie jakie było potrzebne to miejsca łączenia elementu z ramką.

Zauważyłem też dwa ciekawe elementy pomocnicze. Jeden pomaga złożyć gąsienice z odpowiednim zwisem a drugi pomocny jest przy ustawieniu zawieszenia na tym samym poziomie. Pierwszy raz coś takiego widziałem.

A oto efekt dzisiejszej pracy

5837029dba8d606596c6b725ff9fbbe6.jpg

• 3 weeks later...

I tak sobie dłubię po poł godzinki albo coś koło tego i idzie przez to bardzo powoli. No ale idzie. Układ jezdny prawie gotowy.

bd44a702dc7f73c9efbd068db4461de8.jpg

Wieża też prawie gotowa.

9a0ec95d7c28371fa5325621a49af28b.jpg

Składa się jak klocki lego:)

• 4 weeks later...

Posiedziałem dwa wieczory i z klejenia zostało tylko dokończenie gąsienic ale najpierw trzeba je pomalować. Góra z wanną złożone na sucho.

Chcę dołożyć liny z jakiegoś innego zestawu tylko czy mogę to zrobić nie łamiąc regulaminu?

W tygodniu model trafi do malowania

36108cc0506f9647eeb7d48c02b1ae88.jpg

aa62f9871d58bd3737b975c2b007ecd1.jpg

121e0072ee28d18f30ab2c495ff032b3.jpg

Takie pytanko mi się nasuwa. Jakim kolorem go malować żeby było dobrze:D wg Tamki powinno się użyć ich farby TS-28 ale to jest przecież olive drab. Mam farbę Vallejo 70894 która nazywa się russian green. I tu pytanie. Czy się nada czy użyć jeszcze innej?

Dzieki za odpowiedź. Zrobię lekką modulacje kolorów tylko bie wiem czy lepiej białym czy żółtym

Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Prace posunęły się dość znacznie do przodu.

Pozostały gąsienice, które są pomalowane i w dużym stopniu sklejone, malowanie detali i brudzenie.

Model dostał malowanie z resztkami zimowego kamuflażu. Obecnie nie pasuje do tytułu wątku ale jak tylko zostanie przeniesiony w odpowiednie miejsce to i tytuł się zmieni.

Z dodatków doszły liny z eureki które dzisiaj powinny trafić na pojazd.

Wygląda to obecnie tak

aWIHgWy.jpg

aVTfSjC.jpg

EgikQlK.jpg

• 4 weeks later...

Prace znacząco posunęły się do przodu, koniec coraz bliższy.

Dzisiaj model dostał lekkie obicia i wash.

Zastanawiam się jeszcze nad potraktowaniem go AK Streaking grime ale nie jestem pewien czy to jest konieczne.

Pozostaje brudzenie (kurzenie i błocenie) i parę zacieków

No i lampa na którą nie mam za bardzo pomysłu

Tak to wygląda obecnie.

DSC_1393.JPG

DSC_1395.JPG

DSC_1397.JPG

DSC_1399.JPG

DSC_1401.JPG

DSC_1402.JPG

Oż ty rzeczywiscie. Nie zauważyłem tego jakims cudem. Po oględzinach modelu okazuje się że jest niewielka i dopiero na foto dobrze ją widać. Całe szczęście to będzie łatwe do naprawienia. Klej puścił i wystarczy skleić i docisnąć. Jutro się tym zajmę