Skocz do zawartości

F-4J Tamiya 60308 "Przed zakupem" SPRAWDŻ

KRL

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem napisać na forum informacyjnie o problemie jaki znalazłem w modelu Tamiya 60308 F-4J

Składam już trzeci taki model + złożyłem dwa z prawie identycznego zestawu i pierwszy raz napotkałem problem i dość dziwny.

Problem dotyczy drobnego uszczerbienia lub nie dolania materiału na wlocie powietrza nie wykluczam że to jednostkowy przypadek,

model był fabrycznie zapakowany kupiony w sklepie nie od prywatnej osoby więc myślę że nie ma mowy o jakimś dziwnym przypadku tym bardziej że do sklepu w którym dokonałem zakupu mam pełne zaufanie.

O przypadku także ich poinformowałem.

Jednak jeżeli ktoś z forumowiczów chce zakupić ten model proponuję zaraz po zakupie lub przed jeżeli to możliwe dokładnie obejrzeć elementy.

Wada nie jest wielce skomplikowana do naprawy jednak wydając ponad 400zł lepiej nie otrzymywać w promocji dodatkowych prac.

20160701_171536_zpsf6bc3fxk.jpg

No zdarza się, ja bym albo dorobił ubytek, albo reklamował.

To i tak nic w porównaniu z moimi:

X-47B Freedom Model Kits - źle odlany kawałek górnej połówki kadłuba:

X-47B_sprue_zps711aa2f0.jpg

MiG-31 AMK - kij wie w jaki sposób zdeformowana także górna połówka kadłuba:

323.jpg

Reklamować nie będę ponieważ zauważyłem problem już po rozpoczęciu prac nad modelem.

Naprawię ten element nie jest to skomplikowane jak napisałem choć gdybym zauważył wcześniej poprosiłbym zapewne o wymianę nie po to wydaję ciężko zarobione pieniądze by poprawiać czyjeś wpadki.

Niemniej jednak nie ma lepszego modelu F-4 na rynku w tej skali.

W kwestii AMK i MiG'a-31 mam dwa egzemplarze oba proste.

Zastanawiałem się, czy przypadkiem ta część nie wygięła się pod wpływem temperatury, ale chyba to raczej niemożliwe, nawet jeśli w pomieszczeniu gdzie trzymam modele bywało czasami naprawdę gorąco.

Solo, myślę ze można to prosto sprawdzić jeżeli trzymasz tam też inne modele a temperatura była zbyt wysoka dla tego modelu to pewnie i inne też powinny ucierpieć w mniejszym bądź większym stopniu jeżeli pozostałe są ok, to zastanawiałbym się czy problem nie leży gdzieś indziej.

Mam więcej niż jednego Phantoma 1/32 z Tamki, ale z takim przypadkiem się nie spotkałem. Podejrzewam, że to jednak jednostkowa sprawa. Z moich doświadczeń wynika, że Tamiya ma jednak całkiem dobrą kontrolę jakości.

• 1 month later...