Skocz do zawartości

Sdkfz 9 FAMO Revell, mocno wyeksploatowany

jerzype

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ wątek pytań i odpowiedzi żyje swoim życiem, zdecydowałem się spytać tu no i chyba stało się to przed czym tak się wzdrygałem...tzn założę wątek warsztatowy.

Wracam ostatnio do modelarstwa po latach i kończe rozgrzebane modele (głównie królewska 72) Ostatnio wziąłem się za FAMO i chciałem ten pojazd mieć mocno nadgryziony zębem (jesień 1944) służby na wroncie wschodnim. Zrobiłem odpryski, jak chciałem dużo, ale nie jestem przekonany, czy aby nie przesadziłem...

201607051_sqapehx.jpg

201607051_sqapeqp.jpg

201607051_sqapeqx.jpg

201607051_sqapwpp.jpg

Napiszcie proszę, co o tym sądzicie i czy nie za dużo? Zdjęcie na szybko, bo i zresztą jedynie poglądowe, tym postem zaczynam warsztat który mam nadzieję poparty zdjęciami lepszej jakości zwieńczę galerią (muszę tylko zorganizować sobie atelier). Model jest przed lakierami bzb i washem.Pozdrawiam

Afrykański mówisz? To znaczy że przesadziłem z tymi obiciami jednak, czy nie? Nie podałeś oceny...na którą liczę... Bo nie wiem, czy kłaść szuwaksy, czy malować na nowo... To jak z tymi obiciami?

Wogóle to nie wiem, jak wrzucać większe fotki, tzn które serwery takie ordynują...

pzdr

Bardzo dzięlkuję za opinię:) .

Jak klikniesz na obrazek to zrobi się duży...ale też mnie to irytuje, wolałbym wrzucać duże od razu, to dużo bardzej atrakcyjne w odbiorze.

Jaka stronke do wrzucania fotek polecacie koledzy teraz to jest stan na rok 2016?

Potrzebuję taką, gdzie zdjęcia wklejane są na forum w dużym formacie, kiedyś używałem imageshacka na innych forach ale przestał być "bezinteresowny".

Model za sprawą opinii kolegi enten będzie jednak DAK (zależało mi na takim zmęczonym FAMO bo wygląda monstrualnie i grooźnie), juz ma plamy pod "palemki", wiem, że FAMO były w Afryce, ale zdjęć jak na lekarstwo...

Jeśli ktoś ma jakieś fotki chętnie zerknę.

pzdr

Jak wspomniałem będzie ostatetecznie DAK tzn jakaś wariacja bo zdjęć mało...model po wstępnych pracach malarskih czeka na lakier bb

Lemiesz wstępnie pomalowany

2016070917.jpg

Plamy pod palemki czekają na kalki

201607qgq.jpg

201607hoh.jpg

Oczywiście proszę o opinię co by poprawić

pzdr

• Super Moderator

Czołem

No ale Famo z lemieszem to sie na Afrykę chyba nie załapał... Lemiesz wprowadzono chyba juz po kiedy właśnie na Tygrysach i innych wynalazkach okazało sie nie daje rady... Ale może ktoś sprecyzuje z wieksza wiedzą...

Pozdrawiam

Nie byłem pewien co do tego lemiesza, o którym jest dosyć mało informacji ogólnie. Najwyżej go nie będzie, choć nie ukrywam chciałbym go wykorzystać bo rzadko go ludzie montują do 9ki. Zdjęć pojazdu z Afryki praktycznie nie ma, ale wiadomo że tam były i tyle...

Czy coś powinienem poprawić/ zmienić?

Na górze będzie stelarz nad paką jak i nad kabiną tzn stelarz rozłożony a szyba przednia złożona.Widziałem gdzieś takie foto i bardzo mi się taka konwencja spodobala.

• Super Moderator

no jak na DAK nie dawał bym lemiesza, jak front wschodni było by ok, no może po za błotnikami z przodu... późna wersja miała podcięte błotniki i dodany "zderzak"... no ale jak tam uważasz...

późny Famo

http://www.achtungpanzer.com/schwerer-zugkraftwagen-18t-sdkfz9-late-model-type-f3.htm

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Bundesarchiv_Bild_101I-311-0904-04A%2C_Italien%2C_Zugkraftwagen%2C_Panzer_VI_%28Tiger_I%29.jpg

• 3 weeks later...

Model pomalowany lakierem i póki co złożony na sucho, lina może tak być?

Pierwszy nie „testowy” model malowany aerografem i pierwszy wash.

Do podmalowania pędzlem zostały drobne detale, które dokleiłem i "kulki" na drucikach skrajni

Ostatecznie wersja DAK przejadła mi się z powodu wątpliwej sprawy stosowania kotwy zaporowej w Afryce, więc zostaje powiedzmy ostfront 44.

Proszę o uwagi, które są dla mnie bardzo ważne, zwłaszcza w kwestii washa, który sprawił mi duży problem (farby classico).

Zostało położyć lakier matowy, suche pastele i podstawkę pod nim. Ogólnie efekt jest zbliżony do tego, jaki chciałem uzyskać, czyli mocno zużyty ciągnik po kilku latac służby na froncie. Na masce chciałem zrobić zacieki oleju i przetarcia ale wyszło jak wyszło...

2016072915.jpg

201607jnj.jpg

201607ydy.jpg

201607plp.jpg

201607ckc.jpg

201607xrx.jpg

201607tit.jpg

201607trt.jpg

201607tht.jpg

pozdrawiam

Zrobiłeś kawał dobrej roboty z obiciami

nie mogę się jednak oprzeć wrażeniu, że esdek przestał całą wojnę pod chmurką i zaczyna po prostu rdzewieć ;)

jeśli ma być "mocno wyeksploatowany" to wyobraź sobie jak z niego korzystali, a potem to nanieś na model, i tak np. wytarcia lakieru do połysku na uchwytach gdzie wsiadali i wysiadali, to samo na blachach pod nogami, deski przytare, błotniki przygięte, pałąki wygięte, siedzenie blade od wycierana tyłkiem, konturówki urwane albo wygięte, lampa zbita...oczywiście to tylko przykłady:D

inwencja twórcza należy do Ciebie

poza tym jak na wstępie

Ok, zdemoluje go tak żeby nie przesadzić.

Siedzenia były trudną sprawą, bo na zdjęciac stary- nowy nie widziałem wyraźnej różnicy, dostregałem ją tylko na modelach a zdjęcia to zdjęcia. Spróbuję je trochę zużyć.

Pałąki wygiąłem tylko te nad przedziałem kierowania bo na zdjęciac się spotkałem z ich zwichrowaniem, co do paki już nie (nie licząc pojazdów wywróconych ).

kalior,

Pisząc "wytarcia do połysku", miałeś na myśli do gołego metalu?

Jeśli tak, to dobra uwaga, wykonam jak tylko dorwę metalizer, bo póki co mam tylko unmetal albo ołówek...

bo:

mam revella 91- stara farba jeszcze jak kiedyś modelowałem ale te farby są do bani

h191- lata temu kupiłem, nowa i...okazała się być zważona tzn klusek w środku.

pzdr

• 3 weeks later...

Witam po przerwie, mała aktualizacja.

Dorobiłem co mogłem w ramach dobrego smaku i tego co mi się podobało.

Nie do końca jestem zadowolony z suchych pasteli, pierwzy raz używałem kupnych pignentów i użyłem european earth, który okazał się wg mnie za jasny. Mam w planie dokupienie pasteli i ewentualnie troszkę zróżnicuje ich kolory, ale poza tym nie wiem co jeszcze pozmieniać, mam już tego modelu serdecznie dosyć, czasu mało a mam rozgrzebane dużo modeli, które robie równocześnie (niebawem galerie).

Model raczej skończony, ale do galerii wrzucę jak zrobię podstawkę.

Proszę o uwagi co poprawić- ten warsztat traktuje jako pomoc także przy innych modelach, którę kończę.

2016081416.jpg

201608szs.jpg

201608fnf.jpg

201608kck.jpg

201608juj.jpg

201608zuz.jpg

201608zgz.jpg

201608hsh.jpg

201608ini.jpg

201608sjs.jpg

• 4 weeks later...

Dziękuje za życzliwe komentarze.

To był mój pierwszy model z washem i pigmetami i nie jestem zadowolony do końca.

Prawdę mówiąc, zdjęcia są słabe- robione telefonem, ma słaby balans bieli i w efekcie suche pigmenty dziwnie jasno świecą przy użyciu flasha, choć je utrwalałem bęzynką...

Może jak zrobię podstawkę i psiknę jeszcze całość lakierem matowym to będzie lepiej...