pepociufakers Posted August 7, 2016 Share Posted August 7, 2016 Cześć Zmotywowany nowym warsztatem z cyklu Yellow Wings, który czai się już za rogiem, przedstawiam galerię kolejnego żółtego ogniwa. Warsztatu w sumie nie było(model wydawał się tak prosty, że relacja mogłaby być mało interesująca), a model już ukończony został rok temu, no ale z kronikarskiego obowiązku.... A tematem jest pierwszy myśliwiec Grummana czyli FF-1, potoczenie zwanego Fifi. Wyprodukowany w niewielkiej liczbie (27 sztuk wersji FF-1), ale co ciekawe produkowany był na licencji w Kanadzie, z których 34 trafiło do lotnictwa hiszpańskiego w 1937 roku. Ale galeria przedstawia nie hiszpańskie malowanie, a amerykańskie a dokładniej: VF-5B "Red Rippers" z lotniskowca USS "Lexington". Sam model sklejał się poprawnie, nowy wypust Special Hobby nie wywołuje specjalnych przeklęć w trakcie budowy. Od siebie dodałem kilka rurek w okolicach cylindrów silnika. To jest mój pierwszy dwupłat, także na nim trenowałem "naciąganie" naciągów, które wykonałem z rozciągniętego plastiku metodą świeczki(Notabene plastik z modeli Airfixa dobrze się ciągnie). Największy problem miałem z maskowaniem: jak to zrobić żeby pomalować naciągi na szaro, a skrzydła dalej były aluminiowe. Ostatecznie pomalowałem jako pierwsze skrzydła na kolor aluminiowy, następnie zabezpieczyłem lakierem bezbarwnym, następnie zamaskowałem je Mr. Masking Sol R, i już cały model mogłem psiuknąć szarym, i jakoś poleciało dalej. No ale przejdźmy od słów, do zdjęć: Dziękuję za uwagę, pomyślnych lotów i Pzdr. Jaro Ps. Wcześniejsze części: Yellow Wings cz. 1 Northrop BT-1 Yellow Wings cz. 2 Vought SB2U-1 Vindicator 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts