Pawel90 Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Cześć! Pod wpływem obserwacji paru warsztatów z pojazdami współczesnymi naszła mnie ochota na wykonanie jakiegoś pojazdu. Padło na tytułowego Gaza. Pojazd interesujący, wnętrze jakieś tam ma. A że ja zawsze problem z wykonaniem wnętrza miałem - trzeba się bardziej postarać i je ładnie wykonać. Zawsze też miałem problem z figurkami. Uprzejmi ludzie ze Zvezdy mi się spodobali, więc i oni wylądowali w pudle z Gazikiem. Są figurki, jest autko to i by się podstawka przydała. Coś się wymyśli. Wstępnie ma być jakiś asfalt, trochę trawki. Coś by musiało być na tym asfalcie co by goło i smutno nie było. Bardzo będę potrzebował pomocy zgromadzonej tutaj Braci modelarskiej, bo np kompletnie nie wiem jak pomalować figurkom mundury by przypominało to cyfrową florę. Na ten moment bez zdjęć, ale jutro coś wrzucę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 15 Sierpnia 2016 Share Napisano 15 Sierpnia 2016 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Coś trzeba było podziałać. Sklejone koło zapasowe, jakieś skrzynki. Kot też sklejony. Oczywiście "uprzejmych panów" traktować z przymrużeniem oka. Ale nie moja wina, że Zvezda tak zestaw nazwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarret 1 Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Pokaż figurki, jeśli to nie problem. Sam mam ten zestaw Gaza i zastanawiam się, jakie figurki wybrać. Napisz co o sądzisz o ich jakości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Witam Szanownych Jeżeli pytacie o zvezda 3665 to z czystym sumieniem polecam. Figurki sklejają się same, jedyny minus to dłonie odlane wraz z bronią. Ale to drobny minus. Są też "ciutkę niżsi" niż figurki np: Dragona, coś jak PMC Trumpetiera. Jakiś czas temu popełniłem ten zestaw. Mógłbym się "pochwalić, jeżeli jest "ktos" zainteresowany, no i powie, jak załączyć zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Cześć! Tak, mowa o tym zestawie. Figurki jak dla mnie spasowane rewelacyjnie. No i fajnie pasują do tego gaza. Chorąży - malowałeś je? Jak rozwiązałeś kwestie malowania kamuflażu? Bo ja za chiny ludowe nie wiem jak się zabrać za malowanie. Zdjęcia figurek wrzucę jak wrócę do Olsztyna, czyli w niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarret 1 Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Dzięki za info. Pokaż jakieś zdjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Jak pomalowałem ? Jakiś czas kombinowałem, a później: pomalowałem bazowym zielonym dwa/trzy pozostałe metodą "prawie suchego pędzla" tupując. Pędzel wielkości mniej więcej plamek, a więc ok: 2 średniej twardości, przystrzygłem włosie. Później standardowo "brudzenie" terpentyną (płukanka z farbami olejnymi różnych kolorów) i suchy pędzel. Wykorzystałem też jedna z figurek z zvezda 3570 jako kierowcę (tego obsługi granatnika automatycznego)... Mam zdjęcia, ale nie umiem wystawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Już się naumiałem. Kilka zdjęć. Niestety aparat jakim dysponuję "przekłamuje trochę " kolory. http://imgur.com/a/69uXH Kilka zdjęć i w mieszkaniu i jedno na słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Proszę bardzo - zdjęcia z powyższego postu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Udało mi się zrobić fotkę jednego figuranta. Jeszcze mordkę ma nie pomalowaną, z butków farba zeszła przy macaniu. Po filtrach będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 24 Sierpnia 2016 Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Wg. mnie tak, będzie ok. Potraktujesz "brudną" terpentyną to się "wyrówna" wycieniuje itd. Może warto inny odcień na kamizelkę, a inny na mundur ? Kamizelka jest bardziej "plastikowa" tam do tkaniny więcej nylonu dodają, to samo nakolanniki, nałokietniki, więc inny kolor, odcień, zresztą jak się "spoci" i zakurzy to i tak się ujednolica, wybiela na kolanach a wyczernia na "siedzeniu"... Twarz ? przeglądałem zdjęcia, ale też z autopsji, zwłaszcza przy kominiarkach, gdzie widać tylko mały fragment spocona wymorysana, wyglądem zbliżona jest do "ciemnego" a nie "skóry", ale to tylko moja subiektywna opinia. W każdym razie jak pisałem, mi się podoba. Kibicuję i czekam na kolejne. A jak Tigr ? Ja sklejałem trumpetera, ten ze zvezdy mi "leży" i czeka, ciekawym, wystaw zdjęcia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Z tą kamizelką, to ogólnie się zastanawiam, czy nie powinna być jednokolorowa w niektórych miejscach? Rozmyślam też, jakiego koloru użyć na te wszystkie paseczki przy kamizelce itp. Zdjęcie wyszukane na google, tylko do celów dyskusji. I co to będzie za brązowy element? Tigr całkiem przyjemny, ale na dwa tygodnie sobie zrobiłem od niego odpoczynek, by zająć się figurantami. Z tym Zvezdowym Tigrem mam kłopot co do wnętrza. Jednokolorowych wnętrz nie widziałem, a malować kamuflaż na całym wnętrzu przy moich umiejętnościach będzie skutkować tragicznym wyglądem... Zastanawiam się, czy nie zrobić dwóch Tigrów, jednego pozamykanego, z np. figurką we włazie, a drugiego otwartego (bo z tym wnętrzem to aż się prosi, by go otworzyć!), którego bym zrobił z zestawu Menga. Bo Meng chyba kalkę daje na to wnętrze. Chyba, że ktoś może ma na zbyciu takową kalkę, to ja bym chętnie przygarnął bądź odkupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 24 Sierpnia 2016 Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Zdjęcie, widać, że kamizelka jest poobcierana, jaśniejsza, ale dołączane panele są w większości w kamuflażu. Ja paseczki próbowałem "siwym" ale i tak terpentyna mi to ujednoliciła i dopiero suchym pędzlem udało się zaakcentować. "Oni" na masową skalę jednostki przemundurowali dlatego są one nowe. Zresztą jakbyś chciał z Syrii robić to na różowo można ten sam mundur, inny nadruk, też robią wrażenie. Zdjecia z Syrii można na "adnovumteam" w wątku Syryjskim znaleźć. Co do trwałości, to od 2 lat "po domu" chodzę w spodniach tego munduru. Dopiero teraz, po 2 latach kolana bieleją, więc nadruk jest w miarę trwały, to jest głównie poliester. Co do Tigra, meng daje kalkomanię, ale bez płynów jej nie położysz, bo odpada, ale tigry są też w zielonym jednolitym, a szczerze powiedziawszy przy zamkniętych "włazach" mało co do środka widać. W Syrii i Tigry i lvm Lince ( Italeri). A "otwierane" to pewnie warto będzie poczekać na wariant ppanc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Co słychać na "tapecie", a w zasadzie na warsztacie. Ciekawym postępów, szczerze mówiąc mam w planie po zakończeniu Rosomaka zabrać się za drugiego, właśnie tego Tigra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 10 Września 2016 Autor Share Napisano 10 Września 2016 Zresztą jakbyś chciał z Syrii robić to na różowo można ten sam mundur, inny nadruk, też robią wrażenie. Co do Tigra, meng daje kalkomanię, ale bez płynów jej nie położysz, bo odpada, ale tigry są też w zielonym jednolitym, a szczerze powiedziawszy przy zamkniętych "włazach" mało co do środka widać. Kurcze, jaki to kolor mógłby być do tych "różowych" ich mundurów? Powiem szczerze, że mnie to zainteresowało i chętnie bym jedną z figurek w takim malowaniu zrobił (moja dziewczyna nie wierzy mi, że różowe mundury mogą być). ;) Nie umiem właśnie zdjęć żadnych znaleźć, że te tigry mają jednolite malowanie wnętrza.. Więc chyba pozostanie mi powiększyć dioramkę i zrobić dwa tigry, jednego Zvezdovego pozamykanego, a drugiego z Menga, którego bym pootwierał. A co na warsztacie? Jedna figurynka dostała kolorki, a poza tym to cisza, bo model na drugim końcu Polski. :( Akurat teraz mam okres przeprowadzki, więc on już jest zwieziony na miejsce, a figurki, jako że małe, zostały jeszcze w Olsztynie ze mną. Ale model ze Zvezdy przyjemny jest, naprawdę chłopaki dobrą robotę z nim zrobili. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 10 Września 2016 Autor Share Napisano 10 Września 2016 Ok, udało mi się zdjęcie sensowne znaleźć. Także tego. Foto z internetu, dla dyskusji Takiego mundura wpalę jednemu z moich ludzików. Ten z karabinem snajperskim może mieć taki mundur, taki kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 Zobacz: google "russian soldiers, palmyry" i żołnierza z psem i osłona saperów, i poległy tam Rosjanin, działania piechoty morskiej w terenie pustynnym, itd ... "adnovumteam" i wątek Syryjski, tam w czasie odbicia Palmyr publikowano zdjęcia ( Palmyry przez "y" i musi być ","), to samo zdjęcia z osłony konwojów "ONZ" w "kierunku" pustyni forum.militarium.net , konflikty i temat z Syrii ogólnie to "Polski" internet cenzurowany jest pod kontem działań "Rosji", ale dość polityki, bo da się znaleźć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 11 Września 2016 Autor Share Napisano 11 Września 2016 Dzięki za te podpowiedzi! Fajne te zdjęcie tego żołnierza z psem, kolor skóry prawie taki jak munduru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi