Skocz do zawartości

samolocik na początek

Myven

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moglibyście polecić jakiś prosty modelik który nadawał by się na pierwszy raz? Najlepiej z samolocik z okresu drugiej wojny światowej, bo interesują mnie trochę te maszyny Acha i cena do ok 30 zł.

Ja bym ci polecał rewella w skali 1: 72 Messerschmitt albo spitfire sa tanie około 15zł bardzo dobre części pasują idealnie. Szukaj w supermarketach, sa tańsze niż w sklepach modelarskich

CO do skali to nie jestem pewien.. chyba 1:72 - taka będzie dobra? To mój pierwszy model i nie mam doświadczenia. A co do sposobu zakupu - wolałbym sklep internetowy - jaki polecacie? Może mojehobby.pl?

przy okazji - niedawno dostałem w prezencie to: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=345467

ma ktos jakies doświadczenie z tym modelem - nada się dla begginera?

Ja nie znam tego konkretnego modelu, wiem natomiast że model tej firmy raczej nie nada się na begginera. Miałem 2 modele tej firmy. Są dość kiepsko spasowane, mogą zdemotywować:) Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba jakiś Spitfire Revella, może messerschmit...

Bartek - startować z modelarstwem z modelem za kilkaset złotych?

Myven, kup cokolwiek, co Tobie się spodoba. Najlepiej którejś bardziej znanej firmy jak Revell, Hasegawa czy nawet Airfix lub Matchbox. Nie będą to modele super zdetalizowane, ale zobaczysz, czy spodoba Ci się ta zabawa, czy też rzucisz wszystko w kąt

Ja bym zaczynał od 72 bo i tak pierwsze malowania, szpachlowania, kalki itp. nie będą idealne i po prostu trzeba przecierpieć te parę(naście) modeli. Na 32 szkoda kasy.

Najlepiej z samolocik z okresu drugiej wojny światowej

Poza tym - proponujesz by początkujący zmagał się z wykonywaniem naciągów? Apacz byłby ciekawy, ale to już prawie 100 zł.

gulus 100 zł to dużo , ale pamiętajmy , że kupując Dragona za 100zł dostajesz multum dodatków , a kupując ten sam model Italieri dostajesz model nie koniecznie dobrze odlany. A w/g mnie lepiej dać 100zł i przyłożyć się do modelu niż kupić coś za 30 i kleić , by po prostu kleić , przynajmniej ja mam tak , że jak dam za coś 100zł to się bardziej przykładam , niż do modelu za 30 zł , wiem , wiem to nie ważne , powinno się przykładać do każdego modelu na maxa , ale sam przyznasz , że im drożej , tym bardziej ci na czymś zależy , żeby te pieniądze w błoto nie poszły.

Jak już koledzy pisali kup jakiś model w skali 1:72 np. Revella, Italeri lub Airfixa (raczej unikaj Plastyka, Aeroplasta, Mastercrafra, KoPro - są tanie ale skutecznie potrafią zniechęcić do klejenia). Ewentualnie możesz rozejrzeć się za jakąś starszą Hasegawę (można kupić już nieco za ponad 30 złotych) lub nawet Fujimi (to wydatek 35 - 50 złotych) i w pierwszej kolejności postaraj się je dobrze skleić i pomalować. Jak już skończysz to będziesz wiedział czy Ci się podoba to hobby czy nie. Jak tak, to powinieneś już czuć, czy w następnej kolejności będziesz chciał skleić coś większego, czy może zostaniesz przy "małej" skali.

Pytałeś także o nasze zdanie dotyczące Apacha, do którego dodałeś linka. Przyznam się, że o wiele bardziej polecam Apacha zrobionego przez Revella, Italeri czy Academy (akurat mam wszystkie trzy). Najlepszy jest w tym przypadku chyba Italeri - posiada nawet odwzorowane wypukłe nity.

W razie czego podaję linki do wszystkich trzech posiadanych przeze mnie modeli:

Italeri: http://www.hobbysta.pl/ah64d-apache-longbow-p-3186.html

Academy: http://www.hobbysta.pl/ah64a-apache-p-1106.html

Revell: http://www.hobbysta.pl/ah64-apache-p-7621.html

Jest także taki model Italeri: http://www.hobbysta.pl/ah64a-apache-p-2023.html, ale jego nie posiadam, zatem nie mogę czegokolwiek na jego temat powiedzieć.

Pozdrawiam

Kermit ja podawałem linki do 1:35 w tanich cenach.
No ok; ja zgodnie z opisami kolegów podałem w 1:72.

Pozdrawiam

moje pierwsze modele samolotów to BF-109 lub Messerschmitt oczywiście w skali 1:72. To są właśnie jedne z najłatwiejszych modeli. Na początek są najlepsze.