Mikele Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Jak to jest z kolorami na burtach i górze kadłuba w tym Me109: Plamy na burtach to w RLM02, a szlaczki? RLM70 czy RLM71? Instrukcja Techmodu specjalnie precyzyjna w tym względzie nie jest. Tak samo mam prośbę o określenie kolorów na górze kadłuba. Znów Techmod podaje RLM71 na niemal całej długości gadłuba, tylko na osłonach silnika w przedniej części plamę ze skosa w RLM74. Prawidłowo, czy może powinno być, jak na skrzydłach RLM74/75? I na koniec kwestia granicy przejścia między górą kadłuba a burtami. Ostro i od linijki, czy może nieregularnie i z rozmyciem kolorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Jedyne co udało mi się znaleźć to to że: "Podczas operacji Barbarossa w JG 54 na powierzchniach bocznych zamiast plamek stosowano nieregularne pasy w barwach stosowanych na powierzchniach górnych. ... Zaczęto więc wprowadzać zestawy wykorzystujące odcienie fioletu i brązu w połączeniu z odcieniami zieleni lub szarości. Do najczęściej stosowanych należały: -RLM 74/75 -RLM 70/75 -RLM70/71, ale w odmiennym układzie plam niż sprzed 1940 roku -RLM80/82(za: TBiU nr.174 "Samolot myśliwski Messerschmitt Bf 109F"). Tam również zdjęcie fragmentu kadłuba Hrabakowego W.Nr.6773 w okolicy kabiny i osobiście obstawiał bym kombinację 70/75 na tle 65. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Września 2016 Autor Share Napisano 15 Września 2016 Dzięki za odpowiedź. Takie coś znalazłem. Kombinacja RLM70/75 mnie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Września 2016 Share Napisano 15 Września 2016 To jest właśnie kłopot z interpretacją starych zdjęć. Na przykład to: Opisane jest w takiej starszej publikacji "Lotnictwo myśliwskie Luftwaffe historia i barwa" jako RLM65/70/71 i datowane na wiosnę 1942. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Września 2016 Autor Share Napisano 15 Września 2016 Taki urok czarno-białych zdjęć Każdy zobaczy to, co che zobaczyć Poza tym, jak zacytowałeś wyżej, RLM70/71 też było stosowane, więc czemuż by nie to właśnie miało być tam na zdjęciu Patrząc po tych zdjęciach - granice kolorów, mimo iż po linii prostej, wydają się mimo wszystko rozmyte (chyba, że to sprawka jakości zdjęcia), więc i kolejne zagadki mi się wyjaśniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Września 2016 Share Napisano 15 Września 2016 Jeszcze jedno zdjęcie Interesującego Cię "Miecia": Pochodzi z monografii AJ nr.49 (chyba, bo to sześć części). Inną zagwozdką jest to, że kamo prezentowanego przez Ciebie Emila "biała 11" jest opisany jako 02/70. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi