Piotr_P Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Pierwszy !!!!!! Najnowszy,wyczekiwany model Września 1939. Model oceniam bardzo wysoko. Oczywiście ma kilka uproszczeń ale naprawdę w porównaniu do nawet markowych producentów niewiele im ustępuje. Układ gąsienic jest co prawda prosty ale detal ostry,koła mają wyraźną fakturę i bardzo ładnie wygląda. Nawet pomimo wargamingowego układu jednego odlewu. Ja postanowiłem nawiercic koła wiertłem ,w miejscach gdzie koła nie zachodziły za siebie. Przedział desantowy nieco uproszczony ale to wargaming. Ja nie bawiłem się aż tak w duże przeróbki. Dodałem jedynie zawiasy tylnych drzwi,bo strasznie razi pustka. Wymieniłem reflektory bo zestawowe są odlane razem z błotnikami. Malowanie Vallejo German Grey rozjaśniana potem białą...niestety gdzieś ta saturacja się zgubiła bo macie.....Dałem tylko czarny wash,bez filtrów i zacieków.... Na kolejny jest zajawka więc w kolejnym się postaram. No i trochę pigmetu ziemistego nakładanego gąbeczką do makijażu. ..swoją drogą sprzedawczyni w Rossmanie dziwnie się na mnie patrzyła przy kupnie....niczym na drag queen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Jak dla mnie model zbyt czysty. Wash,a praktycznie nie widać, brak odrapań, wiem że to FtF, ale moim zdaniem mogłeś go cokolwiek "styrać". Osobiście nie jestem miłośnikiem FtF - jak dla mnie za wiele uproszczeń... i nikt nie robi do nich blach (tu już żart )! Może dlatego warto zastosować więcej technik modelarskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Listopada 2016 Autor Share Napisano 18 Listopada 2016 Dzięki za opinię. Zapewne w kwestii styrania masz rację. Choć to w zasadzie nówki sztuki były...tylko niewiele pona 200 sztuk tej wersji... FTF ma kilka fajnych modeli. Głównie kołowe mają bardzo dobre ....bo bez większych uproszczeń ;) Niemniej jednak ten esdek jest naprawdę fajny. Udał im się. Następnego przerobię na ausf B i do Francyji..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Ładny Faktycznie za czysty Jak nówka z fabryki ,to powinien stać na jakiejś platformie kolejowej udającej się na front ?? ale to już by była diorama, chyba ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Poza tym że jest ładnie to dodam dwa ale. Znaki taktyczne mogłeś choć trochę pobrudzić aby nie były takie idealne, oraz uchwyt tylny można było z jakiegoś scratchu wykonać - trochę pancerny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 19 Listopada 2016 Autor Share Napisano 19 Listopada 2016 Ze wszystkimi się oczywiście zgodzę. Model można w kilku miejscach poprawić. Jest jednak świetną bazą jak na wargamingowy model. Albo ten poprawię albo w kolejnym zaszaleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 19 Listopada 2016 Autor Share Napisano 19 Listopada 2016 Drobny facelift. Usunięty tylny stelaż k.m i zastosowałem zrolowaną plandekę. W zasadzie raz jeszczej przemalowałem model. Na pewno teraz jest widoczne cieniowanie. Położyłem tym razem filtr,zastosowałem olejne zacieki i raz jeszcze pigmenty. Niestety zacieki prawie nie widoczne znowu. To chyba wina tła. Zawsze mam problem z odpowiednim sfotografowaniem pojazdów w szarościach. Może na jakimś czarnym tle....ale nie mam. Jest za to kolejny model....są dwa pomysły. Albo to będzie Ausf. B albo 251/3 ausf.b w Afryce...albo 251/3 ausf.A ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi