Skocz do zawartości

Sd.Kfz.251/1 Ausf.A. First To Fight,1:72

Piotr_P

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy !!!!!!

Najnowszy,wyczekiwany model Września 1939.

Model oceniam bardzo wysoko. Oczywiście ma kilka uproszczeń ale naprawdę w porównaniu do nawet markowych producentów niewiele im ustępuje.

Układ gąsienic jest co prawda prosty ale detal ostry,koła mają wyraźną fakturę i bardzo ładnie wygląda. Nawet pomimo wargamingowego układu jednego odlewu. Ja postanowiłem nawiercic koła wiertłem ,w miejscach gdzie koła nie zachodziły za siebie.

Przedział desantowy nieco uproszczony ale to wargaming. Ja nie bawiłem się aż tak w duże przeróbki. Dodałem jedynie zawiasy tylnych drzwi,bo strasznie razi pustka.

Wymieniłem reflektory bo zestawowe są odlane razem z błotnikami.

Malowanie Vallejo German Grey rozjaśniana potem białą...niestety gdzieś ta saturacja się zgubiła bo macie.....Dałem tylko czarny wash,bez filtrów i zacieków.... Na kolejny jest zajawka więc w kolejnym się postaram.

No i trochę pigmetu ziemistego nakładanego gąbeczką do makijażu. ..swoją drogą sprzedawczyni w Rossmanie dziwnie się na mnie patrzyła przy kupnie....niczym na drag queen

DSCF9418-1_zpsysnvobno.jpg

DSCF9436_zpspcluxicl.jpg

DSCF9435_zpsm54llnhr.jpg

DSCF9434_zpsji7qwadn.jpg

DSCF9430_zpsxwlxd6f7.jpg

DSCF9427_zpscdaajwg0.jpg

DSCF9426_zpsklwv3rrf.jpg

DSCF9425_zpseqbicrot.jpg

DSCF9424_zpsxxqww3qh.jpg

DSCF9423_zpspmsziza0.jpg

DSCF9422_zpsgvjybupi.jpg

DSCF9421_zpsvhjilxg2.jpg

DSCF9419_zpsa7aoqwdk.jpg

DSCF9419_zpsgeyhzmik.jpg

Jak dla mnie model zbyt czysty. Wash,a praktycznie nie widać, brak odrapań, wiem że to FtF, ale moim zdaniem mogłeś go cokolwiek "styrać".

Osobiście nie jestem miłośnikiem FtF - jak dla mnie za wiele uproszczeń... i nikt nie robi do nich blach (tu już żart )!

Może dlatego warto zastosować więcej technik modelarskich...

Dzięki za opinię. Zapewne w kwestii styrania masz rację. Choć to w zasadzie nówki sztuki były...tylko niewiele pona 200 sztuk tej wersji...

FTF ma kilka fajnych modeli. Głównie kołowe mają bardzo dobre ....bo bez większych uproszczeń ;)

Niemniej jednak ten esdek jest naprawdę fajny. Udał im się.

Następnego przerobię na ausf B i do Francyji.....

Ze wszystkimi się oczywiście zgodzę.

Model można w kilku miejscach poprawić. Jest jednak świetną bazą jak na wargamingowy model.

Albo ten poprawię albo w kolejnym zaszaleję.

Drobny facelift.

Usunięty tylny stelaż k.m i zastosowałem zrolowaną plandekę. W zasadzie raz jeszczej przemalowałem model. Na pewno teraz jest widoczne cieniowanie. Położyłem tym razem filtr,zastosowałem olejne zacieki i raz jeszcze pigmenty.

Niestety zacieki prawie nie widoczne znowu. To chyba wina tła. Zawsze mam problem z odpowiednim sfotografowaniem pojazdów w szarościach. Może na jakimś czarnym tle....ale nie mam.

Jest za to kolejny model....są dwa pomysły. Albo to będzie Ausf. B albo 251/3 ausf.b w Afryce...albo 251/3 ausf.A ...

DSCF9494_zpsgcyglwdf.jpg

DSCF9505_zpsqyjbsugz.jpg