Skocz do zawartości

Pz.Kpfw VI Tiger 213 z 502 Batalionu - Otto Carius

kaksik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zrobić model czołgu Otto Cariusa - ten wóz nr 213. Ale im dalej w las z poszukiwaniem danych tym gorze.

Podstawowe pytanie - czy to była wersja H1? Bo takie były na wyposażeniu 2 kompanii w trakcie walk o Leningrad. Znane są dobrze zdjęcia wozu 212 - ale czy 213 to taki sam model? Jakie miał zasobniki umieszczone z tyłu wieży? Z materiałów wynika też, że nie miał dodatkowych filtrów - część wozów na froncie wschodnim jednak je posiadała.

Znane zdjęcie Otta z tym czołgiem nie rozwiązuje jednoznacznie pytanie o celownik na wieży - nie jest dla mnie czytelne - był to na pewno TZF 9b - podwójny - ale raczej bez wzmocnienia i jedynie z zainstalowanym "daszkiem" - taki model jednoznacznie widać na zdjęciach wozu 212. Do porównania można - brać wozy tylko z 2 kompanii, bo 3 była później sformowana i miała już wozy w wersji E, takie ja te z uzupełnienia dla 2 kompanii - np wóz 217 również na nim jeździł Carius.

Oczekuję pomocy. Bez tego nie ruszę dalej :-)

Dzięki za info.

Zdjęci powyżej znam, ale też jest inne z Cariusem i załogą - a z tego nie wynika jednoznacznie jaki był model celownika.

Galerię budowy 213 też znam.

Mam jednak wątpliwości co do prawidłowego odwzorowania.

Wynika z tego materiału, że jest to wersja E, a 1 i 2 kompania uzbrojone były pierwotnie w wersje Initial - H1.

http://www.battlefrontmodels.com/tankgallery1.htm

http://www.kingandcountry.com/tiger-early-production-p-7712.html

http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=237598&page=1

https://www.rctankwarfare.co.uk/forums/viewtopic.php?f=22&t=20233

Każde z tych wykonań jest inne - a galeria podana wyżej przedstawia wariant E - z dziwnym tyłem wozu - pozostałości rur przy wieży?, gaśnica ułożona jak w wersji tzw. średniej...

Tyle moich wątpliwości - liczyłem na pomoc - jaki model można wykorzystać najlepiej jako bazowy ?

Ja mam Dragon 6252 - czy to dobry pomysł?

Z tych Tygrysów które podlinkowałeś to tylko jeden próbuje odwzorować oryginał, ten z Armoramy, reszta to nieporozumienie.

I na serio nie widzisz różnicy między Tygrysem ze zdjęcia, które wstawiłem, a Twoim modelem ?

Masz najwcześniejszą wersję, tzn Initial, które trafiły do 502 w sierpniu 42', czyli na długo przed trafieniem Cariusa do tego batalionu.

Pierwsze czołgi Otto zniszczył Tygrysem w listopadzie 43'. Polecam lekturę "Tygrysy w błocie" Otto Cariusa.

Tygrys ze zdjęcia to czołg wyprodukowany w pierwszej połowie 43' i różnił się w znacznym stopniu od Tygrysów wyprodukowanych w 42'.

Różnice widoczne są gołym okiem i nie trzeba być znawcą Tygrysów.

Twój model nie nadaje się do zrobienia "213", najlepszy będzie 6730.

A ten "dziwny tył" na moim modelu to pozostałości po filtrach.

Dzięki za wszelkie rady:-)

To muszę zmienić model bazowy.

Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz - czy te pozostałości po filtrach powinny być?

I takie trochę podchwytliwe pytanie - czy mamy pewność że Otto jeździł na 213, która razem z nim dojechała do 502 batalionu. Czy to mino wszystko nie był jeden z tych egzemplarzy, które trafiły trafiły tam wcześniej?

Na 100 % "213" to był czołg Cariusa, przypomnę że zmarł on w zeszłym roku.

Ta wersja Tygrysa miała filtry, ale bardzo łatwo je tracono, podobnie jak osłony wydechów, których też brakuje w tym czołgu.

Rury pozostawiłem wzorując się na zdjęciach innych Tygrysów.

tak wiem, że 213 to wóz Cariusa - ale jeśli model nie ma stałego peryskopu ładowniczego umieszczonego na wieży to oznacza, że był wyprodukowany przed marcem 1943 roku.Dodatkowo ma na lewym boku kadłuba mocowania do lin do montażu i demontażu gąsiennic - modyfikacja we wrześniu 1942 roku.

Mamy teraz okres produkcji pół roku - przełom 1942/1943. Dodatkowo ma wyrzutnie min odłamkowych - a więc temat zaokrągla nam się na okres produkcji wozu - I kwartał 1943 roku. Nie ma też peryskopu kierowcy - likwidacja styczeń 1943.

Moje pytanie było takie - czy w 502 wcześniej był pojazd czy Carius? Fakt model powinien mieć już osłony wydechów.

Dzięki za dotychczasową radę, poznaję Tygrysy, bo do tej pory lepiłem same Pantherki Do tej pory wystrugałem jedynie z Tygryska 007 - "trumnę" Wittmanna.

No i mam problem - mam model i wizję co chcę zrobić - a teraz wyzwanie co przerobić

I jeszcze coś - moja wizję to zrobienia malowania zimowego - tak jak na tym znanym zdjęciu:

https://www.google.pl/search?q=tygrys+213+carius&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjI7_qavNvQAhXDCCwKHTiYBJ4Q7AkIKA&biw=1280&bih=900#imgrc=PWzaV9Vs-bDK5M%3A

Czołg trafił do 502 wcześniej niż Carius.

Jeżeli chciałbyś przerobić Twój model na "213" to musiałbyś nieźle się napracować.

Ten Tygrys z Twojego linku to wóz "222" st. sierżanta Rudolfa Zwettiego więc nie kombinuj.

dzieki serdeczne za informacje.

To że Wittmann stoi nie przy swoim wozie było jasne, ale że Carius też taki latający fotograf

Tego nie wiedziałem - zastanawiam się teraz czy możliwe jest wykonanie 213 w malowaniu zimowym?

Jeśli chodzi o możliwość przeróbki to chyba nie taki diabeł straszny - przód nie problem - mam trochę klamotów z modelu - Tamiya 35146 German Tiger I Tank Late Version. Najgorsza zabawa będzie z wieżą - i to mnie może zatrzymać - nowy lewy właz i tylne zasobniki. Właz da się zrobić - bo go mam, ale zasobników nie mam. Gąsienice i tak dam MasterClub Uzupełnienie blaszkami załatwi temat błotników. Do zrobienia.

Podglądam Twoją 213 - zastanawiam się nad wyrzutniami min odłamowych - masz zamontowane tylko dwie - przednie - jest tego jakiś powód - bo powinno być ich pięć.

Upolowanie dragona 6730 też jest wyzwaniem.

Jeśli chodzi o możliwość przeróbki to chyba nie taki diabeł straszny

Może i nie straszny, zakres głównych przeróbek:

- płyta nad silnikiem,

- mocowania filtrów na tylnej płycie,

- wyrzutniki min,

- mocowania lin holowniczych i do naciągania gąsienic,

- osłony boczne,

- błotniki przednie i tylne,

- wycior,

- właz boczny wieży,

- zasobnik,

- rozmieszczenie narzędzi,

Chcesz to się baw.

Tak jak kolega Irgr wspomniał, 6730 można kupić bez problemu.

Dwa tygodnie temu udało mi się upolować ten model za 204 zł !

Podglądam Twoją 213 - zastanawiam się nad wyrzutniami min odłamowych - masz zamontowane tylko dwie - przednie - jest tego jakiś powód - bo powinno być ich pięć.

A zauważyłeś brak lamp ?

Powód jest ten sam co brak filtrów i osłon wydechów - lost in battle

Ok' zostałem przekonany - ale mimo to myślę, że zakres przeróbek możliwy do wykonania - zrobię z tego jednak wóz 100. Będzie więcej Tygrysów - a nie tylko Panther i Panther... bo na warsztacie jest obecnie kolejny Panther - "Pudel" z Powstania Warszawskiego.

Czyli z wozu Wittmanna mam robić Cariusa - a wobec tego z czego najlepiej robić wóz Wittmanna i co to ma być - bo chyba nie S04 ?

A faktycznie - tak się zafiksowałem, że uznałem za pewnik, ze masz w modelu 2 lampy

Mam Dragona 6730 - 200 PLN

Dzięki za wszystkie rady.

Mam tylko jeszcze jedno pytanie - chodzi mi o malowanie - zimowe. Na jaki kolor nanosić wapno, jakiej farby/koloru użyć do tego? Seb, a jak można wiedzieć to Twój model czym jest malowany?

• 1 month later...

Mam kolejne pytanie - kompletuję model.

Chodzi mi o wyrzutniki min odłamkowych. W wozie powinny być zainstalowane 5 sztuk i tyle chciałbym zamontować - a w modelu są tylko 2 :-) - nie wiesz przypadkiem z jakiego zestawu fototrawionego blaszkowego (a może i gdzieś są w plastiku dobrej jakości lub też żywicowe) najlepiej je pozyskać? No i zasobnik na wieży - powinien być powiększony a nie ten standardowy z 6730? Jest szansa na jego kupienie?

Pozdrawiam i liczę na tą kolejną małą pomoc :-)

Witam

Mam Dragona 6730, a na warsztat kompletuję Tiger 213 z 502 Batalionu - w zestawie są tylko 2 wyrzutniki min - a chciałbym zainstalować ich 5. Chodzi mi też o zasobnik - czy standardowy z zestawu czy powiększony - taki jak w Tamce pustynnej?

No i pytania - gdzie zdobyć powiększony zasobnik (czego szukać - gdzie jest taki zasobnik?) i drugie pytanie, gdzie są do zdobycia wyrzutniki min ?