whisky6666 Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Witam, zaczynamy składanie kolejnego modelu Ferrari. W planach jest zrobić całą kolekcje samochodów marki Ferrari. Oryginalnie niektóre elementy nadwozia są koloru srebrnego co strasznie mi się to nie podoba wiec zrobię wersje lekko poprawioną pod siebie. Ogólnie będzie wyglądać tak: Tak naprawdę zacząłem już kilka dni temu żeby nie zanudzać. Bo co jest fajnego w wycinaniu częsci . Na początek mała modyfikacja płyty podłogowej. Nie wiem z jakiej racji Revell chciał zakryć rury wydechowe i zostawić malutką dziurkę skoro w oryginale jest wszystko na wierzchu. Kolejny etap to silnik który jest bardzo skromny i niema co waloryzować. Większość silnika zniknie pod pokrywą i innymi duperelami. Elementy karoserii poprawione i spasowane. Na poczatku prac z tym modelem chciałem pochwalić producenta za bardzo szegółowe odwzorowanie detali i dobre spasowanie elementów. Niestety nie wszystko szło gładko, maska wymagała dużych korekt. Po podgrzaniu, wykrzywieniu maski i szpachlowaniu udało się osiągnąć zadowalający efekt. To tyle na dziś i zachęcam do oglądania i komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Całkiem fajnie się zapowiada Tylko z tą prostotą silnika troszkę przesadzasz. To rasowy motor i chyba nie powinieneś go tak olewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Bedzie kolejne świetne Ferrari robisz chropowatą powierzchnię na deklach silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 24 Marca 2017 Autor Share Napisano 24 Marca 2017 Co do chropowatej powierzchni nie pomyslałem o tym, dekiel jest w połmacie co przy tej skali można powiedziec ze ma chropowatą powierzchnie . Co do waloryzowania niestety klamka zapadła bo juz pokrywy zaworowe są pomalowane ale w sumie mogłem dodać kable do cewek zapłonowych. No cóż będę mieć nauczkę żeby następnym razem się przyłożyć do silnika. Dekiel skończony, jedynie zastanawiam się czy nie pomalować go całego bezbarwnym w połmacie bo na kalkach widać przebłyski. Jakby kto pytał to paski na deklu są pomalowane chromem i ciężko uchwycić ich kolor Przymiarka na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 Odbiegając nieco od silnika. Lekier czerwony dobierasz z palty samochodowych czylecisz jakimś gotowcem modelarskim "red ferrari" A motor prezentuje się świetnie. Gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Lakier to dedykowany pod Ferrari od Tamiyi TS-85 który kładę na czerwony x-7. Wychodzi z tego krwisty czerwony a w słońcu widać ziarno perły. Wszystko ze sobą fajnie współgra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Zaczynam się dobierać do wnętrza. Fotele powoli powstają: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Ładnie wyszły te paski. Zapuszczane emalią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Ładnie wyszły te paski.Zapuszczane emalią? Raczej wygląda to na kalki ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Faktycznie, masz rację. Zasugerowałem się swoim 599 GTO, ale to jednak nawet inne fotele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 1 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2017 Tak to są kalki, ostatecznie planuje położyć bezbarwny połmat bo widać błyszczące kalki. Kasta i wszystkie elementy pomalowane kolorem i bezbarwnym. Ogólnie jestem zadowolony z efektu. Bezbarwny wyciągnął ładnie kolor, niestety zdjęcia tego nie oddają. Niebawem dorwę dobry aparat i oświetlenie więc jakość zdjęci sie poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 Lakier ekstra Udało Ci się nie zalać szczegółów, a to nie wszyscy potrafią Szkoda, że emblematy firmowe na kaście to kalki ( ). Sticker'y dały by fajniejszy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Lakier siadł ładnie. Ale tak jak mówi Jacek - wypukłe stickery by dały lepszy efekt ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 2 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2017 No niestety takowych nie posiadam :/, ma ktoś jakieś namiary gdzie takie stikery można dokupić? Udało mi się uchwycić kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 2 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Prac ciąg dalszy, dziś powstały kompletne koła. Kolor felg to Gun metal od Tamiyi położony na czarny x-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 eleganckie kółeczka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 10 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2017 Mały update moich zmagań. Buda została wypolerowana, dużo roboty nie było bo lakier ładnie się ulał. Komora silnika wykończona. Wkleiłem siateczki dołączone w zestawie, bardzo fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 11 Kwietnia 2017 Share Napisano 11 Kwietnia 2017 Lakier to dedykowany pod Ferrari od Tamiyi TS-85 który kładę na czerwony x-7. Wychodzi z tego krwisty czerwony a w słońcu widać ziarno perły. Wszystko ze sobą fajnie współgra. Orientujecie się czy jest coś w zwykłym słoiczku Tamiya dokładnie odpowiadające TS-85 spray? Nie chce mi się wydawać na spray a później go zlewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 11 Kwietnia 2017 Share Napisano 11 Kwietnia 2017 Mały update moich zmagań. Buda została wypolerowana, dużo roboty nie było bo lakier ładnie się ulał. Komora silnika wykończona. Ten czarny mat to od Tamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 11 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2017 Ten czarny mat to od Tamki? Nie, czarny mat to revell seria aqua. Były dołączone w zestawie do modelu i z ciekawości wytestowałem. Musze przyznać ze bardzo przyjemnie sie nimi maluje i mają dobrą siłę krycia. Co do spreyu od Tamki to sprawa jest banalnie prosta. Ja osobiście zlewam lakier przez słomkę do kubeczka aero nie brudząc przy tym żadnych pipet czy strzykawek. Sprawa wygodniejsza niż ze słoiczka. Jak chcesz to bardzo fajne lakiery ma firma zero paint. http://www.hiroboy.com/FerrariMaserati_Paints_60ml--product--985.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2017 Wnętrze również ukończone. Kolor wnętrza z palety revella wg. instrukcji. Jedyne zmiany to kolor deski rozdzielczej zamiast srebrnego koloru zastosowałem czarny połysk z efektem( na zdjęciach niestety mało widoczny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 12 Kwietnia 2017 Share Napisano 12 Kwietnia 2017 Ładna czyściutka robota, lubię takie warsztaty ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Wnętrze bardzo ładne kolorystycznie Te czerwone paski to kalka? Sam wycinasz, czy jakiś gotowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Kali byly dolaczone do zestawu. Revell sie postaral jezeli chodzi o detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 ...Revell sie postaral jezeli chodzi o detale. Ty też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi