Boros Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Witam mam dwa pytania pierwsze dotyczy lakieru bezbarwnego- jakie korzyści płyną z jego nakładania i jak to robić na forum czytałem cos na temat sidolux może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić w jakiej kolejności itd (nigdy tego nie robiłem) A drugie pytanie to co to jest ten wash o którym tak ludzie piszą? Może pytania okażą sie dla nie których dość prymitywne ale nigdy tego nie robiłem a modelarzem jestem początkującym.Z góry dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kermit Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Generalnie lakier bezbarwny matowy nakłada się, by zmatowić model, a błyszczący, by nadać mu połysk. Zastosowanie lakieru błyszczącego występuje również w przypadku nakładania kalki - dzięki niemu kalka ściślej przylega do podłoża i nie tworzy się przez to zjawisko zwane srebrzeniem - nie dostają się pod nią pęcherzyki powietrza. Oczywiście po nałożeniu kalki najczęściej model trzeba zmatowić, gdyż w oryginale nie jest on błyszczący - do tego służy lakier bezbarwny matowy. Jako lakieru błyszczącego zwykle używa się sidoluxu - z czystej oszczędności. Sidolux swymi właściwościami przypomina modelarski lakier błyszczący, a jest tańszy. Natomiast w przypadku lakieru matowego trzeba się już posłużyć lakierem modelarskim - najchętniej używana jest Pactra A48. Więcej informacji uzyskasz wykorzystując naszą szukajkę - czyli funkcję Szukaj. W sprawie washu odsyłam do wątku Wash. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts