ZIO BY NAITT Napisano 9 Stycznia 2008 Share Napisano 9 Stycznia 2008 No więc postanowiłem zacząć rok od czegoś małego ale efektownego . Model powstanie " z pudła " a jedynymi ingerencjami z mojej strony będą wykonanie riggingu oraz malowanie - egzemplarz 1765/16 , czyli jedyny D.II w Lotnictwie Polskim . Malowanie przewiduję standardowe , czyli trójkolorowy kamuflaż na skrzydłach i kadłub w barwach naturalnych . W kwestii chłodnicy zdecydowałem się na kadłubowe typu Windhoff - wszystkie moje Albatrosy mają chłodnice skrzydłowe Teves und Braun , więc ten jeden niech się wyróżnia z tłumu . Problem z moim egzemplarzem polega na tym , że w maszynach czwartej serii produkcyjnej montowano chłodnice obydwóch typów bez jakiegoś szczególnego porządku , a fotografii 1765/16 brak , tak więc każdy wybór jest dobry . Na początku wydłubałem silniczek : A tutaj silnik już zamontowany : PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 13 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2008 Update PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 Jak wykonałeś to ciekawe malowanie kadłuba Chodzi mi o imitację koloru naturalnego drewna, jak mnie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 świetnie !!! lubię te sklejkowe samolociki :-)). świetnie Ci idzie :-)) Trzymam kciuki :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 13 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2008 Jak wykonałeś to ciekawe malowanie kadłuba Chodzi mi o imitację koloru naturalnego drewna, jak mnie mam. No więc tak po kolei : - Na początku psiknąłem kadłub Humbrolem H74 - Kiedy farba wyschła , naniosłem warstwę sidoluksu . - Następnie za pomocą pędzelka naniosłem Clear Orange Humbrola - dzięki temu powstają ciekawe mazy . - Na to wszystko daję znowu sidoluks i ot , cała technika . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 THX... Będę kiedyś musiał wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 15 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2008 Stan na wczorajszy wieczór : PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2008 Jakoś leci ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 19 Stycznia 2008 Share Napisano 19 Stycznia 2008 Jestem widzę Twoim "indywidualnym" kibicem... Zawsze mi się podobały Szmatopłaty choć narazie ich nie lepię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Stycznia 2008 Share Napisano 19 Stycznia 2008 śliczny !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 20 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2008 Cóż zrobić , temat WWI i okolic to temat niszowy ponieważ : a) Zestawów mało ( no chyba że dodamy modele żywiczne - drogie i czasami ciężko osiągalne ) b) Materiałów mało c) Roboty dużo Jeśli przy okazji "produkuje się" modele z biało czerwoną szachownicą to zabawa jest już totalnie przednia . Na przykład oryginalny Albatros D.II występował w naszym lotnictwie w liczbie sztuk 1 . Oczywiście nie zachowały się żadne zdjęcia tego samolotu . Ponadto w serii produkcyjnej do której należał nasz egzemplarz stosowano dwa różne rodzaje chłodnic (skrzydłowe lub kadłubowe) , nie przejmując się zupełnie ewidencją który nr.ser. otrzymał dany typ chłodnicy . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 Czy polskie malowanko było w zestawie Czy sam się produkujesz z tak zwaną GIZMOLOGIĄ Ciekawi mnie to BAŁDZO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 20 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2008 Bez pracy nie ma kołaczy - niestety sam musiałem docinać kalki do odpowiednich rozmiarów , a schemat malowania jest raczej typowy dla Alb D.II . Jedynym zestawem Rodena który zawiera polskie malowanie jest Fokker D.VIII/E.V ( niestety ma mało wspólnego z rzeczywistością ) . Teoretycznie polskie malowanie można znaleźć w zestawie Oeffag D.III s.253 - są kalki dla maszyny Stefana Steca z Flik 3J KuK Luftfahrtruppe . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 Ja osobiście poluję na Sopwitha Camela F1 w 1:72 Także wyklepanego przez RODEN... Chcę go wykonać z wojny polsko-bolszewickiej... Także w polskim malowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 26 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2008 Albatros skończony , dzisiaj wieczorem postaram się wrzucić galerię . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi