Pawel90 Napisano 27 Kwietnia 2017 Napisano 27 Kwietnia 2017 Cześć, mam pytanie, czy ktoś ma może zdjęcie Chevroleta C15A z kabiną nr 11 i "paką" 2C1 (cała metalowa) z 21. Kompanii Transportowej? Ponieważ szukam jakiegoś wzornika dla modelu który IBG wydało, lecz moje próby przeszukania google obrazów nie dały pozytywnego efektu. Znając życie, w jakiejś dobrej księdze poświęconej w/w Korpusowi coś może być, jakiś ślad... Lecz ja żadnej nie posiadam niestety. Więc ktoś będzie miał czym poratować? Pozdrawiam Cytuj
Pawel90 Napisano 2 Maja 2017 Autor Napisano 2 Maja 2017 Przepraszam, że post pod postem, ale edytować się nie uda, proszę nie bić! ;) Udało mi się zlokalizować foto Chevroleta C15a z jednostki której szukałem (nawet o tym numerze który daje IBG w modelu!). Teraz potrzebował bym pomocy. Bo foto mam: Od Acromy do Zwycięzcy, część 5, strona 199 Co ten pojazd tam ma? Czyżby u boków paki miał uchwyty na karabiny maszynowe? Co ma napisane na klapie z prawej strony (bo dobrze mi się wydaje, że tam napis jest - EIV [znak fi] 55)? Karabin maszynowy na jakimś stojaku (jeden karabin - bo nie wiem, czy tam coś jeszcze jest, czy to cień pada)? Pod plandeką na maszcie jakiś pakunek na oponie zapasowej? Plus jakiś materiał na oponie? Ktoś jest w stanie mi pomóc z tymi pytaniami, ewentualnie coś charakterystycznego dostrzega na tej ciężarówce? Bo ja słabo niestety radzę sobie z wyszukiwaniem szczegółów na zdjęciach... Pozdrawiam Cytuj
gajowy z wąsami Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 Udało mi się zlokalizować foto Chevroleta C15a z jednostki której szukałem Ta fotka w książce duetu Kamiński&Szczerbicki (Pojazdy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie 1939-1947) podpisana jest jako Dodge D15 a nie Chevrolet C15, a napis po prawej stronie klapy jest po arabsku... widać też że tło na tablicy kodowej 3521 nie jest jednobarwne jak to zinterpretowało IBG (regulaminowo powinno być czerwono-zielone, dzielone po przekątnej) I dodatkowa fotka z dodge'ami na której widać różnice z Chevroletem C15 Cytuj
Pawel90 Napisano 3 Maja 2017 Autor Napisano 3 Maja 2017 Dziękuję za odpowiedź! Widzę, że masz czytelniejszy skan tego zdjęcia, bardziej to wyraźne wszystko jest. O tablicy kodowej 3521 wiem, tutaj producent się nie popisał, nawet na tej fotce którą ja wrzuciłem widać, ze tam po przekątnej idzie inny kolor. Tak samo jak brakuje kalki z tym napisem po arabsku, coś będzie trzeba z tym pokombinować, jeśli zostanę przy tym malowaniu. Co do Dodge'a i Chevroleta - pojazdy od przodu zupełnie inne, od tyłu ciężko rozróżnić - z jednej strony Pan Kamiński podpisał to zdjęcie jako uzbrojonego Chevroleta, w nowszej publikacji już podał, ze to Dodge. Jestem w kropce. Rzeczywiście mógłby być to Dodge, chociaż mocowanie haka wygląda jak w Chevrolecie (oglądając fotki Dodge'a odnoszę wrażenie, że hak zamocowany jest na równi z ramą, w Chevrolecie jest on niżej, tak jak na tym zdjęciu). Aczkolwiek to może być bardziej moje życzeniowe myślenie. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić, czy zaryzykować straszne sci-fi i robić Chevroleta z tym numerem (jednak ta Syrenka ma swoją magię, a i uzbrojony Chevrolet by mógł wyglądać interesująco), czy odpuścić sobie to malowanie i robić inną jednostkę, niekoniecznie w naszym malowaniu. Ale jeśli robić Chevy-ego, to bym musiał odpowiednie kalki zamówić, bo ta tablica kodowa by krzyczała o poprawkę (Syrenka też mnie swoimi proporcjami tutaj nie przekonuje - chyba też do poprawki powinna iść). Coś dużo wątpliwości mam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi