Mannet Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 Hej! na forum jestem nowy więc się przedstawię - mam na imię Maciej, modelarstwem bawię się (z pewnymi przerwami) parę ładnych lat. Głównie grzebię przy tym co jeździ w błocie, czasem też przy tym co pływa (jeśli tylko ma dużo armat i pancerza. Jestem też miłośnikiem koni. W wyniku przeprowadzki do nowego mieszkania utraciłem kompresor, co chwilowo zmusiło mnie do malowania sprayami i pędzlami. A ponieważ bez aerografu do pojazdów i okrętów ciężko mi podejść (moja ulubiona skala to 1/35) zacząłem bawić się w figurki, jak łatwo się można domyślić, głównie kawalerii i pojazdów konnych. i tutaj szaleję jeśli idzie o skale czy okresy historyczne - najmniejsze to metalowe kawaleria i taczanki 3-konne w skali 1/600~1/700 (nasz rodzimy Oddział Ósmy), największa 1/16. Większość to metalowe (głównie tzw. skala 28mm) i żywica. I tu podstępnie zbliżam się do zadania tytułowego pytania - o podkład. Do żywicy. Głównie używam chaos black firmy Citdel (bardzo dobry, przynajmniej do plastiku), bawiłem się armypainterami (średnie) i gunze surfacer (wg mnie to nie jest podkład!!). A Wy macie może jakieś ulubione podkłady do żywicy? I jedno jeszcze - czy pod Humbrola kładziecie podkład? czy malujecie na goły plastik? Dzięki za pomoc Cytuj
Taki Jeden Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 Kiedyś było coś takiego: ale czy jeszcze to można kupić to nie wiem. Cytuj
dziabik Napisano 4 Maja 2017 Napisano 4 Maja 2017 Cześć Mój ulubiony podkład do żywicznych figurek to właśnie Humbrol (lekko rozcieńczony),dwie warstwy pędzlem.Używam H63.Później farbki Vallejo MC fajnie się kładą.Co do MrSurfacera to zgadzam się z Tobą że do modeli jest idealny jako podkład ale do figurek jakby "zbyt gładki",Vallejo gorzej się kładzie na nim pędzelkiem. Cytuj
pedzelek Napisano 4 Maja 2017 Napisano 4 Maja 2017 Ja stosuję często AK3011 Base Flesh http://ak-interactive.com/v2/product/ak3011-base-flesh/ i sobie bardzo chwalę. Jest dość gęsty i często rozcieńczam. Ostatnio kupiłem również Surface Primer Vallejo i średnio go oceniam. Oba podkłady nadają się również pod humbrole i staraj się zawsze używać podkładu pod każdy materiał. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi