Focus Napisano 17 Maja 2017 Share Napisano 17 Maja 2017 (edytowane) Dawno, dawno temu gdy jeszcze nie było takich potęg jak Trumpeter, HobbyBoss, w dalekiej Japoni wypuszczono model F-4 Phantom II 1:72 Hasegawa wypraski z 1990 a sam zestaw 00918 z 2008r Model dość mocno uproszczony jak to Hasegawa ale zawsze to lepiej niż Italerka za 70 zeta Słabą stroną zestawu Hasegawy jest brak uzbrojenia rakietowego i pancerne kalkomanie. Na plus cały arsenał bomb znany z zestawu X72-1. Obecnie dostępny jest zestaw Academy ale w ręce mi nie wpadł a mam już hase to będę ją składał. Focus Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Focus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 17 Maja 2017 Share Napisano 17 Maja 2017 Przepraszam, a gdzie to kolega widzi to mocne uproszczenia, bo ja znając ten model mogę potwierdzić jedynie uproszczone wloty powietrza do silników (taki zwyczaj Hasegawy). Pozostałe szczególy, sklejalność, zgodność wymiarowa itp. to wciąż dla mnie Phantom Nr 1 w 1/72 (sam mam dwa: F-4G i F-4S). Kalkomanii do obu użyłem firmy CAM i są ok. (Hasegawy mi zżółkły!), a uzbrojenie można dodać od Edka (najlepsze!) lub z Hasegawowych zestawów. A Italerka dla F-4 to inna liga, coś jak Ford FOCUS do BMW Więc do roboty! Sam jestem ciekaw jak Ci pójdzie i życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 18 Maja 2017 Autor Share Napisano 18 Maja 2017 Uproszczenia to płaskie panele w kokpicie, hamulce aerodynamiczne w pozycji zamkniętej, generalnie wszystko po zamykane lotki też w pozycji zero. Dysze wylotowe. Mi to nie przeszkadza bo mam już za sobą FGR 2 Phantom II Fujimi 1:72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 18 Maja 2017 Autor Share Napisano 18 Maja 2017 alternatywą dla hasegawoskich kalek revellowskie za 13 zeta plus koszta przesyłki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 19 Maja 2017 Share Napisano 19 Maja 2017 Ja bym wziął Hasegawy, przy dobrych płynach (np. Guze) się ułożą... Przy okazji Phantoma Fujimi, to moim zdaniem zdecydowanie gorszy model (mimo mojego wielkiego sentymentu do tej firmy) of Hasegawy. Też bez szczegółów, ale już z wgłębnymi liniami, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 19 Maja 2017 Autor Share Napisano 19 Maja 2017 Niektóre napisy eksploatacyjne w kalkach hasy są białe a powinny być czarne. Mam jeszcze kali z print scale napisy eksploatacyjne do F-4C/D i tam są czarne. Coś tam poskładam. Mam trzy modele jeden hasy, drugi fujimi i trzeci revell plan jest taki F-4J z hasy, F-4D z fujimi i F-4E z revella. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 21 Maja 2017 Autor Share Napisano 21 Maja 2017 FS16440 i różnice w zależności od producenta farb wg. zdjecia prawdziwego samolotu obie próbki daleko będzie miksowanie i inne zabiegi urealniajace 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 22 Maja 2017 Autor Share Napisano 22 Maja 2017 (edytowane) To jest dokładnie ten egzemplarz który chcę zbudować. teraz szukam zdjęć w necie do niego. Chętnie przygarne linki, szkurki do takowych jeżeli ktoś z odwiedzających wątek ma w swoich zasobach. Pozdrawiam Focus Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez Focus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 1 Lipca 2017 Autor Share Napisano 1 Lipca 2017 Składał ktoś ten model? Da się go załoszować bez trasowania lini? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 1 Lipca 2017 Autor Share Napisano 1 Lipca 2017 pojawl się ciekawy Phantom w 72 skali z Academy nie ma go jeszcze wysklejam to co na stanie F-4E, D, J od góry Revell, Fujimi, no i Hasegawa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 2 Lipca 2017 Autor Share Napisano 2 Lipca 2017 glansuje grzbiet ducha i dziergam kółeczka. Hase to fajny modelik. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 Projekt Phantom nie umarł. F-4E firmy Revell jest już dosyć zaawansowany. Teraz czas na F-4J z firmy Hasegawa. Pozdrawiam Focus. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 (edytowane) Eleganckie jamy skurczowe. Wypełnione klejem CA. Edytowane 12 Lutego 2022 przez Focus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) Edytowane 6 Lutego 2022 przez Focus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 7 Lutego 2022 Autor Share Napisano 7 Lutego 2022 (edytowane) Glansuje połączenia żeby nie było niespodzianek jak w poprzednim Phantomie. No i przerabiam wewnętrzne plony na wzór używanych przy samolotach F-4J. Pozdrawiam Focus Edytowane 7 Lutego 2022 przez Focus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xatrix_pl Napisano 8 Lutego 2022 Share Napisano 8 Lutego 2022 Czy planujesz wzbogacić kokpit? Akurat do Hasegawy są dostępne za niewielkie pieniądze blaszki Eduarda SS209. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 8 Lutego 2022 Autor Share Napisano 8 Lutego 2022 W kokpicie zestawowy kalki przewiduję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 9 Lutego 2022 Autor Share Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) Połączenie kokpitu z wnęką podwozia przedniego jest rozwiązaniem złym. Lepiej wklejać kokpit sam do kadłuba wtedy pasuje bardzo dobrze i nie potrzebne są żadne doklejki. Edytowane 19 Lutego 2022 przez Focus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Zestawowe zbiorniki paliwa w porównaniu z tymi co daje Revell są słabe. Mocowanie do wymiany. Niestety nie miałem już pręta plastikowego 0,8 to zmuszony byłem użyć drut 0,8 ze spinacza biurowego. Tak przygotowany zbiornik trzyma się dobrze w skrzydle i nie trzeba go przyklejać. Można dla potrzeb zdjęć zmieniać podwieszenie. Edytowane 20 Lutego 2022 przez Focus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 23 minutes ago, Focus said: Można dla potrzeb zdjęć zmieniać podwieszenie. Tylko skąd wziąć zewnętrzne bełki USAF w 1:72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Ja biorę z zestawu numer F-50 Fujimi F-4C/D Phantom II. Może nie są za piękne ale są. Edytowane 19 Lutego 2022 przez Focus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 23 Lutego 2022 Autor Share Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) Po odcinał te gówienka zaznaczone strzałeczka. Po szlifowałem trochę belki ale jeszcze dużo pracy żeby wyprowadzić je jako tako. I teraz Focus ma rozkminę jakie to bomby przygotować pod te belki? Bombowy wieczór by Focus. Pozdrawiam odwiedzających wątek warsztatowy. Focus Edytowane 23 Lutego 2022 przez Focus 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 24 Lutego 2022 Autor Share Napisano 24 Lutego 2022 "War in Nam" bez zapalmówek no nie da rady. Pozdrawiam gorąco o poranku Fokus 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrPiontal Napisano 2 Czerwca 2022 Share Napisano 2 Czerwca 2022 (edytowane) W dniu 19.02.2022 o 15:26, Focus napisał: widze dużą kreatywność w wykonywaniu zdjec mam nadzieję ze bedzie tak dalej przy końcu projektu . czekam na wiecej postów. pozdrawiam MrPiontal Edytowane 2 Czerwca 2022 przez MrPiontal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi