Skocz do zawartości

Sprężony gaz do aerografów

dwdowiak

Rekomendowane odpowiedzi

Na jak długo wystarcza?

Wiem, że wypada dużo słabiej i mniej opłacalnie niż kompresor, jednak jest to dość duży wydatek na który nie jestem sobie w stanie teraz pozwolić. Nie dysponuję także starą lodówką, więc chwilowo jestem skazany na "puchę"...

Ale jaką ma wydajność? Starczy na jeden model? Pojemności są z tego co pamiętam 200ml, 300ml i 400ml (przynajmniej takie są w moim sklepie). Na jak wiele modeli (pancerka, 1:35) mają one szansę wystarczyć?

Ja ci od razu mówię: oszczędzaj na kompresor, butla z sprężonym gazem jest arcy nie ekonomiczna, mi niestarczyła nawet na 1/2 modelu w 1/35, posiada zmienne ciśnienie i wiele innych wad. Wiem to jako były użytkownik tego badziewia.

Ja, gdy zaczynałem moją "karierę modelarską" też się zastanawiałem nad butlą - jednak na szczęście nie kupiłem takiej. Aby w miarę posługiwać się aerografem będziesz potrzebował duuuużo więcej powietrza niż da ci butla. Więc wstrzymaj się i kup jakiś kompresorek..

Kupiłem to raz i sie zarzekłem że drugi raz tego nie kupie, nie proponuje tego typu półśrodków... nie dość że nie wystarcza na cały model to musisz co chwile ogrzewać puszke w rękach. Ja miałem takie zdarzenie jak po długim czasie ogrzewania puszka zwariowała i zaczęła tryskać gazem w każdą strone.

Gdzieś na forum widziałem "kompresor" z opony samochodowej Ciekawe rozwiązanie ale wynalazca musiał wielokrotnie na statoil jeździć i uzupełniać powietrze...

Cholera, no to problemik:/

Przemek - może masz rację, niestety nie dysponuję tak dużą ilością czasu, żeby kombinować skąd wziąć coś, co nadałoby się na kompresor. Praca i studia robią swoje. Nawet na model niewiele zostaje...:/ A poza tym nie uważam się za złotą rączkę, więc tylko manual "step by step" byłby pomocny...

No nic, w takim razie będę szukał jakiegoś sposobu na zrobienie czegoś od zera. Btw - jakieś pomysły z czego można skorzystać aby zbudować jako taki kompresorek?

Powiem tak ! POmalowalem jedna butla WAMOD'u 5 modeli w 1:35 i jeszcze co najmniej jeden pomaluje!!! Nie wiem jak robiliscie to ze na pol modelu wystarczylo ale .... Nie mnie to oceniac. Rowniez nie mialem kaski na kompresor a i starej lodowki nie mialem. W tej chwili chce zbudowac kompresor z agregatu i kompletuje klamoty. Modele ktore pomalowalem to : Sherman , 7TP , Stug IV , SdKfz 251 , Jagdpanther . Chce pomalowac jeszcze Panzer II i jestem przekonany ze da rade. Kwestia ustawienia cisnienia i aerografu. Do jednobarwnych kamo uzywam aerografu Revell'a . Wszystkie modele malowalem czarnym podkladem , potem kamo rowniez wielobarwne pozyczonym aero Iwata. Ustawiam reduktor od aero bardzo minimalnie i przestawiam dysze tak zeby bylo dobrze. Mysle ze to kwesia wyczucia. Nie chwale tutaj butli tylko mowie ze mozna i sie da ! Jezeli uprzesz sie na kupnie butli polecam ta duza WAMOD'u koszt okolo 50 zl.

Powiem tak ! POmalowalem jedna butla WAMOD'u 5 modeli w 1:35 i jeszcze co najmniej jeden pomaluje!!! Nie wiem jak robiliscie to ze na pol modelu wystarczylo ale .... Nie mnie to oceniac. Rowniez nie mialem kaski na kompresor a i starej lodowki nie mialem. W tej chwili chce zbudowac kompresor z agregatu i kompletuje klamoty. Modele ktore pomalowalem to : Sherman , 7TP , Stug IV , SdKfz 251 , Jagdpanther . Chce pomalowac jeszcze Panzer II i jestem przekonany ze da rade. Kwestia ustawienia cisnienia i aerografu. Do jednobarwnych kamo uzywam aerografu Revell'a . Wszystkie modele malowalem czarnym podkladem , potem kamo rowniez wielobarwne pozyczonym aero Iwata. Ustawiam reduktor od aero bardzo minimalnie i przestawiam dysze tak zeby bylo dobrze. Mysle ze to kwesia wyczucia. Nie chwale tutaj butli tylko mowie ze mozna i sie da ! Jezeli uprzesz sie na kupnie butli polecam ta duza WAMOD'u koszt okolo 50 zl.

Wystarczy troche się wstrzymać, dołożyć z 200 zł i ma się kompresorek. Butle to strata czasu, nerwów a przedewszystkim pieniędzy.