dwdowiak Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Na jak długo wystarcza? Wiem, że wypada dużo słabiej i mniej opłacalnie niż kompresor, jednak jest to dość duży wydatek na który nie jestem sobie w stanie teraz pozwolić. Nie dysponuję także starą lodówką, więc chwilowo jestem skazany na "puchę"... Ale jaką ma wydajność? Starczy na jeden model? Pojemności są z tego co pamiętam 200ml, 300ml i 400ml (przynajmniej takie są w moim sklepie). Na jak wiele modeli (pancerka, 1:35) mają one szansę wystarczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Ja ci od razu mówię: oszczędzaj na kompresor, butla z sprężonym gazem jest arcy nie ekonomiczna, mi niestarczyła nawet na 1/2 modelu w 1/35, posiada zmienne ciśnienie i wiele innych wad. Wiem to jako były użytkownik tego badziewia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Dwdowiak nie przesadzaj nie musisz dysponować starą lodówką wystarczy troszku chęci a na pewno znajdziesz nie jeden agregat lodówkowy.Co do butli to sie nie wypowiem bo nie korzystałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Wystarcza na baaardzo krótko, jest komletnie nie opłacalny... 400 może Ci styknie na jeden model ale nie jestem przekonany do końca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Ja, gdy zaczynałem moją "karierę modelarską" też się zastanawiałem nad butlą - jednak na szczęście nie kupiłem takiej. Aby w miarę posługiwać się aerografem będziesz potrzebował duuuużo więcej powietrza niż da ci butla. Więc wstrzymaj się i kup jakiś kompresorek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Kupiłem to raz i sie zarzekłem że drugi raz tego nie kupie, nie proponuje tego typu półśrodków... nie dość że nie wystarcza na cały model to musisz co chwile ogrzewać puszke w rękach. Ja miałem takie zdarzenie jak po długim czasie ogrzewania puszka zwariowała i zaczęła tryskać gazem w każdą strone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Gdzieś na forum widziałem "kompresor" z opony samochodowej Ciekawe rozwiązanie ale wynalazca musiał wielokrotnie na statoil jeździć i uzupełniać powietrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwdowiak Napisano 14 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2008 Cholera, no to problemik:/ Przemek - może masz rację, niestety nie dysponuję tak dużą ilością czasu, żeby kombinować skąd wziąć coś, co nadałoby się na kompresor. Praca i studia robią swoje. Nawet na model niewiele zostaje...:/ A poza tym nie uważam się za złotą rączkę, więc tylko manual "step by step" byłby pomocny... No nic, w takim razie będę szukał jakiegoś sposobu na zrobienie czegoś od zera. Btw - jakieś pomysły z czego można skorzystać aby zbudować jako taki kompresorek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Powiem tak ! POmalowalem jedna butla WAMOD'u 5 modeli w 1:35 i jeszcze co najmniej jeden pomaluje!!! Nie wiem jak robiliscie to ze na pol modelu wystarczylo ale .... Nie mnie to oceniac. Rowniez nie mialem kaski na kompresor a i starej lodowki nie mialem. W tej chwili chce zbudowac kompresor z agregatu i kompletuje klamoty. Modele ktore pomalowalem to : Sherman , 7TP , Stug IV , SdKfz 251 , Jagdpanther . Chce pomalowac jeszcze Panzer II i jestem przekonany ze da rade. Kwestia ustawienia cisnienia i aerografu. Do jednobarwnych kamo uzywam aerografu Revell'a . Wszystkie modele malowalem czarnym podkladem , potem kamo rowniez wielobarwne pozyczonym aero Iwata. Ustawiam reduktor od aero bardzo minimalnie i przestawiam dysze tak zeby bylo dobrze. Mysle ze to kwesia wyczucia. Nie chwale tutaj butli tylko mowie ze mozna i sie da ! Jezeli uprzesz sie na kupnie butli polecam ta duza WAMOD'u koszt okolo 50 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 Powiem tak ! POmalowalem jedna butla WAMOD'u 5 modeli w 1:35 i jeszcze co najmniej jeden pomaluje!!! Nie wiem jak robiliscie to ze na pol modelu wystarczylo ale .... Nie mnie to oceniac. Rowniez nie mialem kaski na kompresor a i starej lodowki nie mialem. W tej chwili chce zbudowac kompresor z agregatu i kompletuje klamoty. Modele ktore pomalowalem to : Sherman , 7TP , Stug IV , SdKfz 251 , Jagdpanther . Chce pomalowac jeszcze Panzer II i jestem przekonany ze da rade. Kwestia ustawienia cisnienia i aerografu. Do jednobarwnych kamo uzywam aerografu Revell'a . Wszystkie modele malowalem czarnym podkladem , potem kamo rowniez wielobarwne pozyczonym aero Iwata. Ustawiam reduktor od aero bardzo minimalnie i przestawiam dysze tak zeby bylo dobrze. Mysle ze to kwesia wyczucia. Nie chwale tutaj butli tylko mowie ze mozna i sie da ! Jezeli uprzesz sie na kupnie butli polecam ta duza WAMOD'u koszt okolo 50 zl. Wystarczy troche się wstrzymać, dołożyć z 200 zł i ma się kompresorek. Butle to strata czasu, nerwów a przedewszystkim pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 Tak jak napisalem. Nie zachecam do kupowania butli . Sam montuje kompresor. Ale.... Jezeli sie ktos uprze ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi