Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym pokazać jak robię swoją lakiernię. Może komuś się przyda ;o)

Co mi będzie potrzebne:

3 arkusze 6mm MDF-u ( 1220x610mm ) - może być grubszy

klej do drewna

wyżynarka lub piła

zawiasy

jakiś "gadżet" do zamykania drzwi.

Moja lakiernia będzie wyglądała tak:

lakiernia-1.jpg

Rozważam ewentualne inne zamocowanie drzwi.

Będzie miała dwa wentylatory ustawione pod kątem - zauważyłem że gdy ściana jest pionowa opary z aero odbijają się, więc może gdy ściany będą ustawione po skosie ograniczy w ten sposób powracanie oparów

Najpierw musimy rozrysować na arkuszach poszczególne elementy lakierni.

Potem wycinamy poszczególne elementy:

DSC00720.jpg

Musimy pamiętać o otworach na wentylator i kable:

DSC00721.jpg

I zabieramy się za klejenie:

DSC00722.jpg

na tym zdjęciu podłoga z boczną ścianką

Wkrótce kolejne etapy powstawania "super lakierni"

Napisano

Hmm... Obawiam sie, ze sklejenie moze nie wystarczyc. Ja bym sugerowal wzmocnienie laczen jakims okuciem. Np. katownikiem metalowym na zewnatrz lub wewnatrz komory.

Napisano

To się ewentualnie zrobi - ten klej co posiadam jest piekielnie mocny! Raz sklejałem dystanse do głośników do auta. Gdy skleiłem dwa ze sobą, żeby tworzyły jeden i później chciałem je odkleić to prędzej rozerwałbym ten MDF niż rozkleił dwa kawałki od siebie

Napisano

W związku iż umeblowanie mojego ciasnego pokoiku uniemożliwia zrobienie otwieranej klapy, lakiernia pozostaje otwarta - myślę nad stworzeniem pomieszczenia do schnięcia modli i umieszczenie go na lakierni.

Gotowa, posklejana lakiernia z zainstalowanymi wentylatorami. Muszę tylko dołożyć rury odprowadzające opary za okno i pozostaje tylko podłączyć do prądu

DSC00724.jpg

DSC00723.jpg

• 2 months later...