tombie01 Napisano 26 Lipca 2017 Share Napisano 26 Lipca 2017 Generalnie ulepiłem sobie Mustanga z Menga w ramach pewnych testów lakierniczych ale ponieważ mogę już coś na temat nowego zestawu powiedzieć podzielę się tym z wami ZALETY: -zestaw nie wymaga praktycznie szpachlowania, wypraski są tak rozwiązane że pasowane są na ciasno i w taki sposób aby miejsce łączenia wyglądało na naturalne, na przedstawionym modelu szpachlowane są tylko krawędzie natarcia i to szpachlą płynną ; -zestaw posiada wynitowane powierzchnie - nie sprawdzałem z praca magisterską Pawła Głowackiego o mustangach ale na oko się zgadza. -gdyby ktoś się uparł zestaw można w 90 % złożyć bez kleju wszystko jest praktycznie na zaczepach albo sworzniach 'na wcisk' -plastik na przeszkleniach bardzo ładny krystalicznie transparentny; -rewelacyjne kalki - po zdjęciu z podkładu papierowego stwarzają wrażenie materiału żelowego i że są stosunkowo grube a bardzo ładnie reagują na płynu siadają pod solwentem w nitach i liniach podziału, nie rozrywają się. WADY -dość duże ograniczenie w przymierzaniu części - czasem jak się coś złoży na sworzniach wciskowych albo zaczepach możne być problem z rozłożeniem -cała powierzchnia modelu jest chropowata, dlatego trudno uzyskać efekt na metalizerach -dlatego całość powierzchni solidnie zeszlifowałem i wypolerowałem -limuzyna pomimo iż stwarza wrażenie rewelacyjnie przeźroczystej posiada przez środek szew. -niektóre elementy montowane na wcisk nie dochodzą do końca albo się nie licują z płaszczyznami co może powodować wystąpienie szpar - patrz na moim modelu zestaw śmigła z kołpakiem nie dochodzi całkowicie do kadłuba (część praktycznie nie do zdjęcia bez dużych uszkodzeń) MÓJ MODEL -bardzo proszę o nieocenianie kwestii zgodności historycznej oraz niektórych dziwnych rzeczy jak np obramowanie wokół pokryw karabinów i amunicji poniewaz jak już pisałem model został wykonany celem nauki malowania metalizerami tak więc -całość została pokryta podkładem Surfacer Gunze czarnym 1500 -podkład wypolerowałem gąbką ścierną 3M superfine -zróżnicowałem panele na etapie podkładu różnymi farbami np Hubrolem czarnym błyszczącym, szarym błyszczącym lub specyfikiem honney Alclada -na całość nałożyłem polished aluminium Alclada generalnie wiem że jest troszkę zbabolon WIĘC SPOKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 26 Lipca 2017 Share Napisano 26 Lipca 2017 Opony nieugięte i czyste. I do tego burdel na warsztacie. Wstyd panie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 26 Lipca 2017 Autor Share Napisano 26 Lipca 2017 Opony nieugięte i czyste. I do tego burdel na warsztacie. Wstyd panie! to nie jest burdel tylko 'twórczy nieład' a opony takie już będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 30 Lipca 2017 Share Napisano 30 Lipca 2017 to nie jest burdel tylko 'twórczy nieład' Tak jest, geniusz panuje nad chaosem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 13 Sierpnia 2017 Share Napisano 13 Sierpnia 2017 Hi a patrzyłem dziwnie na ten składany wynalazek z Menga a tu proszę okazuje się że można z tego zrobić świetny model. Graty, jak zwykle w Twoim wykonaniu przyjemnie się ogląda. Ps. I co że opony nie ugięte właśnie podpompowali i tyle :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi