Browarek90 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Klasa 3 - Pojazdy cywilne Kategoria Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Witam! W tym konkursie również spróbuję swoich sił, a jak mi wyjdzie to już Wy ocenicie Z Fujimi mam przyjemność pierwszy raz ale nie wygląda to źle, miały być jeszcze po raz pierwszy blaszki ale zbrakło funduszy ;] A teraz trochę o samym samochodzie, który ma według mnie ponadczasową sylwetkę : Ferrari 288 GTO – supersamochód produkowany przez włoską firmę Ferrari, zaprezentowany podczas Geneva Motor Show w 1984 roku. Oznakowanie informowało, że ośmiocylindrowy silnik ma 2,8 litra pojemności. Pojemność ta pomnożona przez formułę wyrównawczą 1.4 związaną z użyciem turbosprężarek stawiała 288 GTO tuż poniżej 4-litrowej granicy dla samochodów bez doładowania, ale stwarzała Ferrari możliwość uzyskania dużo większej mocy niż ta, którą można by wycisnąć z 4-litrowego niedoładowanego silnika i to bez znacznej straty na zużyciu paliwa. 288 GTO stylizowany przez Pininfarinę we współpracy z ekspertami Ferrari od aerodynamiki wyglądał jak 308-ka na sterydach. I mały inbox: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Oho, mam ten model plus blaszki Ka-models i ja bym się nie odważył w 3 miesiące. Z tego co kojarzę są jakieś problemy z klapą silnika, że Fujimi tak zaprojektowało zawiasy, że koliduje i się nie otwiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 2 Września 2017 Autor Share Napisano 2 Września 2017 O widzisz nie wiedziałem.. jak będzie bardzo źle to zostanie nie otwieralna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Dobry wieczór wszystkim ! Dzień 1 pracy nad modelem. Czasu było nie dużo ale przygotowałem parę elementów do podkładu, jak na razie jakościowo jest ok trochę szwów do usunięcia ale naprawdę trochę. Za to plastik jest zdecydowanie miękki w porównaniu z paroma modelami Tamiya, które robiłem. Mam nadzieję że nie będzie to problemem ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 Witam wszystkich;] Dzień 2 pracy nad modelem: Przygotowałem jeszcze parę części do podkładu, i tu już było gorzej z nadlewkami i szwami na podwoziu. Jeszcze trochę muszę dopieścić płytę podwoziową, a późnym wieczorem podkład pewnie pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 7 Września 2017 Autor Share Napisano 7 Września 2017 Mam pytanie maluję glownie farbami tamiya, jaką farbą od tamki mogę zastąpić mr.hobby H76 burnt iron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 XF-84, ewentualnie dodałbyś trochę XF-16/X-11 dla rozjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 8 Września 2017 Autor Share Napisano 8 Września 2017 Dzień 3 pracy nad modelem: Najpierw podkład: Potem pierwsze kolorki: A przy okazji naszła mnie myśl alby dodać kable do akumulatora. I tu mam problem jak zamocować je do aku? Mam te przewody kynar i myślałem żeby może odizolować je trochę i pętelkę z drutu zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Września 2017 Share Napisano 8 Września 2017 Ja bym przykleił w odpowiednim miejscu na styk kropelką kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 8 Września 2017 Share Napisano 8 Września 2017 Tylko te kable za grube, mają taką samą średnicę jak końcówka bieguna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 8 Września 2017 Autor Share Napisano 8 Września 2017 To może sam drut w kolor pomalować? Czy nie bawić się w to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 9 Września 2017 Autor Share Napisano 9 Września 2017 Witam Dzień 4 pracy nad modelem: Pomału do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Jeden z moich ulubionych modeli Ferrari - będę zaglądał i kibicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 Witam Dzień 5 pracy nad modelem: Powstają kolejne podzespoły (jednak dokupiłem tą H76, bo nie znalazłem tej XF-84. Fajny kolorek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Dobry! Dzień 6 pracy nad modelem: To co się dało poskładane do kupy Miałem trochę problem z ustawieniem zawieszenia bo akurat tylne jest rozbudowane, ale jak już doszedłem co i jak to poszło ;] W modelu jest możliwość zrobienia otwieranych świateł przednich, miałem to robić ale szczerze boję się problemów z dopasowaniem a i otwarte psują sylwetkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Ostatnio widziałem zdjęcie tego auta z otwartymi światłami - wyglada dziwnie, zaskakująco ale nie brzydko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 30 Września 2017 Autor Share Napisano 30 Września 2017 Witam! Dzień 7 pracy nad modelem: Zaczęła się praca przy wnętrzu, najpierw przygotowałem elementy: potem podkład: Wypróbuję gdzieś na boku i spróbuję zrobić wykładzinę z flocka. Fujimi fajnie zrobiło elementy pasów i na instrukcji pokazuje jak je zamontować, tylko z czego zrobić takie pasy? Taśma maskująca? tylko jak to zrobić, skleić na dwa żeby się nie kleiła i dociąć na długość i szerokość? A potem pomalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 1 Października 2017 Share Napisano 1 Października 2017 Jak chcesz to mam dwa arkusze materiału na pasy (samoprzylepny, szary i czarny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 1 Października 2017 Share Napisano 1 Października 2017 Ja na pasy używam materiału z parasolek. Materiał bardzo dobry do odwzorowania w skali. Kupujesz najtańsze parasolki w kilku kolorach i masz dożywotni zapas materiału na pasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Października 2017 Share Napisano 2 Października 2017 Nie strzępią się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 2 Października 2017 Share Napisano 2 Października 2017 Jeśli pasy wycinasz skalpelem, to nie. Zawsze od strony niewidocznej, materiał można "zaimpregnować" lakierem bezbarwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 7 Października 2017 Autor Share Napisano 7 Października 2017 Witam ;] Dzień 8 pracy nad modelem: Pomalowałem prawie cały srodek, ale zdjęcie zdążyłem zrobić tylko podłogi z flockiem. Moim zdaniem wyszło dobrze jak na pierwszy raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Jak na pierwszy raz to bardzo ładnie, materiał na pasy dotarł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 10 Października 2017 Autor Share Napisano 10 Października 2017 Dotarł dzięki wielkie:) Na dniach będę robił podejście do pasów teraz czasu brakowało. Sam materiał wygląda naprawdę dobrze mam nadzieję że sobie poradzę aby wyszło to akceptowalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Ten Flock gdzie zakupiłeś? Dedykowany jakiś czy taki jak stosuje się np na paznokcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi