Skocz do zawartości

Mazda mx-5 Wide Body Tamiya 1/24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Dawno nie pokazywałem nic z mojego warsztatu ( poza ostatnią relacją tegorocznego konkursu ). Kontynuuje postanowienie z zeszłego roku - czyli dokańczanie zaczętych projektów. Robiąc model na zlecenie, przy którym jest mase szpachlowania postanowiłem "upiec dwie pieczenie na jednym ogniu" i przy okazji doprowadzić mazdę do stanu malarskiego.

Tytułowe "wide body" powstało ze stelaża polistyrenowego i milliputa. Wiele warstw, wiele szpachlowań, szlifowań i efekt taki jaki widać. Poszerzenia nie są integralną częścią karoserii - są zrobione tak by od niej odstawały ( w fazie końcowej dostaną nity ). Przerobiłem przedni zderzak. Zaślepiłem otwory na kierunkowskazy, inaczej poprowadziłem przetłoczenia, powiększyłem wlot powietrza. Tylna klapa dostała nakładkę i spoiler typu "duck tale".

Kolorek bazowy to bronze z Vallejo + lakier bezbarwny dla zabezpieczenia. Dojdzie prosta grafika na masce, cieniowanie spodu nadwozia oraz carbon na wszystkich poszerzeniach, spoilerze i przyszłej przedniej dokładce.

Tak to się na obecną chwilę prezentuje:

C1TTKRq.jpg

Nbb0AMn.jpg

jj4o4fV.jpg

eRjO4pp.jpg

4wjEVSS.jpg

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Dzisiejszy dzień zaowocował namalowaniem grafiki na masce. Użyte farby - jak to u mnie, tradycyjnie Vallejo. Z założenia miał być to obraz w sepii - czy wyszło - oceńcie sami

HCgVLYI.jpg

CmFmjis.jpg

ea7Gb1L.jpg

Ncu3whw.jpg

Cały dół karoserii dostał natomiast mgiełkę z czarnej Vallejo.

duRZUFZ.jpg

C4DNFKu.jpg

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Ciekawie zaczyna to wyglądać. Dla mnie odrobinę za grube linie udzielające pasy, ale biorę pod uwagę skalę w jakiej to jest wykonywane. Dobry zabieg z przyciemnieniem dolnej części karoserii.

Napisano

Ten kolor na żywo też jest takie żółto-złoto-zielony?

Nie lepiej ten dół było pomalować smokiem?

Napisano

Dzięki Panowie za komentarze Po koleii. Tło pomalowałem aero - jasny piaskowy kolor, na to chmury bielą i obrys góry, reszta malowana z pędzla różnymi odcieniami brązu.

Jakub - szczerze, nie wpadłem na to - dziekuje. Przemaluje dół i pociągne smoke Tak, ten kolor jest taki jak opisaleś

Pozdrawiam

Messer

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano

Witam kolegę forumowicza. Bardzo ładnie ci wyszło malowanko. Dosyć trudno zrobić malowanie w tej skali z dużą dokładnością za co wielki plus. Możesz mi powiedzieć gdzie kupujesz tak małe szablony bo chyba ich używałeś?Miło się ogląda twoje prace. Świetna robota

Napisano

Witaj, nie kupuje szablonów - jeżeli już to sam je robię a akurat na tym modelu nie był użyty żaden szablon. Wszystko co widać było malowane aero + pędzle. Z aero kasta i tło grafiki, detale natomiast na grafice to już z pędzla.

Pozdrawiam

Messer