Witek Szlamer Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 Witam wszystkich Poszukuję inspiracji do budowy dioramy. Posiadam Shermana a także żołnierzy piechoty amerykańskiej. Zależy mi na jak najlepszym wykonaniu, więc proszę o wskazówki. Podstawę chciałbym odlać z gipsu, pokusiłbym się o elementy takie jak jakaś rzeczka, napewno dużo zieleni. Proszę o jakieś fotki, może ktoś robił? Z góry dziękuję;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 Witam wszystkichPoszukuję inspiracji do budowy dioramy. Posiadam Shermana a także żołnierzy piechoty amerykańskiej. Zależy mi na jak najlepszym wykonaniu, więc proszę o wskazówki. Podstawę chciałbym odlać z gipsu, pokusiłbym się o elementy takie jak jakaś rzeczka, napewno dużo zieleni. Proszę o jakieś fotki, może ktoś robił? Z góry dziękuję;) Pozdrawiam Nie rób z gipsu, a z kartonu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Szlamer Napisano 2 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2018 Problemem jest to, ze taki karton nie wytrzyma obciążenia, ziemię mocując na wikol karton przesiąknie. Jakiś lepszy patent? P.S Nie wiem jak wyłączyć to coś co się wyświetla"wysłano przy użyciu Taptalka" ktoś wie? Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 W ustawieniach aplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 Podstawę zrób z płyty pilśniowej, czy czegokolwiek innego co w na przykład castoramie mają jako odpad. A baza z kartonu, bądź styropianu, papieru toaletowego i wikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 To Ci może pomóc - jest tego multum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 Robię zawsze podstawki taką metodą. Tutaj z kolei użyłem jakiegoś pianko-podobnego wypełnienia opakowań od tabletów jakie do nas przyjechały do pracy. Bez żadnego "utwardzenia" na dnie A tu z kolei sam styropian, a na górze wikol i papier toaletowy. Jeśli nie będziesz budować kaplicy sykstyńskiej z prawdziwych cegieł to sam styropian, czy 2-3 warstwy kartonu utrzymają nawet dwa modele i bandę figurantów ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Szlamer Napisano 3 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2018 Robię zawsze podstawki taką metodą. Tutaj z kolei użyłem jakiegoś pianko-podobnego wypełnienia opakowań od tabletów jakie do nas przyjechały do pracy. Bez żadnego "utwardzenia" na dnie A tu z kolei sam styropian, a na górze wikol i papier toaletowy. Jeśli nie będziesz budować kaplicy sykstyńskiej z prawdziwych cegieł to sam styropian, czy 2-3 warstwy kartonu utrzymają nawet dwa modele i bandę figurantów ;) Pozdrawiam Mel Bardzo fajnie wygląda. Bez bawienia a się w gips. A jak robisz naprzyklad nawierzchnie brukowaną? Gips czy jakieś inne metody? Masz jakiś sposób na wszędobylskie kuleczki że styropiany czy po prostu bierzesz styrodur? P.S Z czego robisz wodę? Żywica? Sylikon? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 3 Stycznia 2018 Share Napisano 3 Stycznia 2018 @Witek Szlamer Jaka rada na kulki ze styropianu? Nie rób przeciągu ;P Poza tym, ich będzie tak mało, że nie będzie stanowić problemu wyzbieranie ich. Jeden bruk dziergałem ręcznie: Podstawka to nic innego jak miseczka do sushi kupiona w lidlu i odwrócona do góry nogami. Do "stopki" ów miseczki napchałem szpachli, poczekałem aż wyschnie i rysikiem dłubałem trzy wieczory. Tutaj z kolei użyłem też szpachli, albo gipsu. Poczekałem aż trochę podeschnie i przestanie się kleić do "stempelka". Było to jakieś 30 minut, może dłużej. Ważne, aby się nie kleiło. Stempel daje to, że w momencie wciskania go w zaprawę zaokrągla kostki dając efekt kocich łbów. Ważne, aby tej zaprawy było na tyle grubo, aby stempel mógł się z niej zapaść. Dobrze też mieć szklankę z wodą i zamaczać narzędzie, aby się nie przyklejało i bardziej gładko wchodziło. Niestety nie mam lepszych zdjęć bruku, a i sam model już nie stoi u mnie, więc nie mogę zrobić ładniejszych fot. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 3 Stycznia 2018 Share Napisano 3 Stycznia 2018 Kolejny przykład: Z formy silikonowej (silikon formierski). Zalanej gipsem dentystycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Szlamer Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2018 A jeszcze mam jedno pytanie. Jak robisz teren z kartonu i potem układasz te papiery z wikolem to w jakiś warstwach i czekasz aż wyschnie? Czy od razu wszystko? Z czego robisz potem naprzyklad ziemię? Układasz piach z wikolem na to? Jakieś dodatkowe patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 5 Stycznia 2018 Share Napisano 5 Stycznia 2018 Czołgiem. Wikol rozrabiam do konsystencji wody. Następnie smaruję nim podstawkę i listek po listku oklejam całą. Każdy nałożony listek traktuję wikolem, następnie, od razu, póki mokre, kolejną watstwę listków. Do momentu, aż uzyskam zadowalający efekt. Papier wugładza schodki zrobione z kartomy, orzrzwco daje ładną, ale nieregularną nawierzchnię. A jeśli chodzi o podłoże to mieszam z wikolem ziemię do kwiatków przrsianą, z odrobiną tego co zostało z przrsiania. Daję też trochę gipsu. Jak całość jest jeszcze mokra to posypuję ziemią i delikatnie igniatam, aby się skleiło aż do momentu aż będzie wyglądać dobrze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Szlamer Napisano 9 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2018 Kolejny przykład:Z formy silikonowej (silikon formierski). Zalanej gipsem dentystycznym. A z czego zrobiłeś te drzewka? Jakieś gotowce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 9 Stycznia 2018 Share Napisano 9 Stycznia 2018 Drzewo to pewnie korzenie, a liście to pewnie jakieś gotowce z mininatur, czy coś ;P Efekt jest super ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 10 Stycznia 2018 Share Napisano 10 Stycznia 2018 Drzewo to pewnie korzenie, a liście to pewnie jakieś gotowce z mininatur, czy coś ;P Efekt jest super ;) Dokładnie. Wyprzedziłeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Szlamer Napisano 15 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2018 Witam. Mógłby ktoś mi podpowiedzieć/podesłać linka do sposobu waloryzacji i malowania okopów? Zrobiłem takie na swojej dioramie i zająłem się podłożem. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi