adam1967 Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Witam, Jak w tytule jestem w trakcie wykonywania taczanki wz.36 w wersji dla piechoty. Pracę oparłem na wiedzy zaczerpniętej z "Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia 1939" zeszyt nr 53 oraz Warunków Technicznych zamieszczonych "nowym Przeglądzie Kawaleryjskim". Oczywiście wiedza pozyskana z sieci jest bezcenna. Celem jest pokazanie taczanki w zaprzęgu trzy konnym wraz z pełną obsługą. Jak się to skończy to się okaże. Na dzisiaj zdjęcia z przebiegu budowy: Wzór Aktualny stan pojazdu. Teraz muszę wykonać ckm wz.30, doposażyć koniki w zaprzęgu, obsługę i dokończyć podstawkę. Dłubaniny od groma ale satysfakcja gwarantowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Będzie to taczanka z wojny z bolszewikami czy z 1939? Ciekawi mnie bo każdym przypadku ma ona dla mnie totalnie inne konotacje hihi:) Pozdrawiam, obserwuje i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1967 Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2018 Oczywiście 1939. Kampania wrześniowa to ten okres historii Polski który wybrałem na kierunkowy dla mojej modelarskiej pasji. Skala 1/16 to dla wygody i większe wyzwanie bo obecność na rynku jednej figurki wrześniowego piechura i jednego FT to zakrawa na skandal . Mam zrealizowane całkowicie dwa projekty i kilka rozpoczętych, obawiam się tylko czy są wystarczające dobre aby wystawiając je na forum nie obrazić uczuć estetycznych forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Mam sentyment do Wojny Obronnej i XX lecia, prywatnie tematem się zajmuje nieco. Pytałem o model taczanki, bo w modleu 39 jest ona dla mnie wymownym symbolem dziadostwa i zacofania naszej armii, którą im bardziej poznaje tym bardziej nie mogę pojąć jak można było ją tak personalnie i "sprzętowo" (przy tam dużym budżecie) doprowadzić do chaosu (lotnictwo, artyleria, łączność, logistyka, dowódcy, rozbijanie kompetencji i plany operacyjne ...). Robie 72, ale patrze pozytywnie na wszystkie projekty związane z tym okresem. Bardzo ładnie Ci idzie zresztą, wygląda jak prawdziwa i będę się wzorował, bo zamierzam zrobić sobie coś takiego w mojej skali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemczo Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 Z zapartym tchem będę śledzić Twoje poczynania ... taczanka po prostu CUDNA !!!! Jestem bardzo ciekaw , co jeszcze masz w zanadrzu !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1967 Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2018 Mam coś takiego do działu figurek. Samodzielnie rzeźbiony ułan na koniu (z kilkoma kupionymi drobiazgami). Artystą nie jestem ale innego wyjścia nie ma jak DIY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemczo Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 Chyba jesteś zbyt skromny - kapitalna figurka !!! Mam nadzieję, że nadal w jedynie słusznej skali 1/16 :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 No i to już nie jest modelarstwo, ale wyroby artystyczne. Do tego trzeba mieć talent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi