Jump to content

"Herbaciarz" na dworze Draculi: Bristol Blenheim Mk 1a, 1/72

abtb
 Share

Recommended Posts

Witam

Będę robił ( ) Blenheima z Airfixa

Znaczy się było tak

Z Blenheimem nr F-FX, nr boczny L1134

8FEaEEW.jpg

wiąże się sentymentalna historia opisana w kilku książkach.

A oto i ona:

9.12.1941 ciężko ranny Artur Scraf ląduje swoim podziurawionym Blenheimem w poblizu szpitala w którym pracuje jego żona. Niestety Scraf umiera po 2h na rękach swojej zony .

Jednak po wojnie okazało się że historia została zmyślona.

Zaciekawiony tym, jak było na prawdę, przekopałem stare księgi

nWRXqnu.jpg

w których to znalazłem opis tego wydarzenia:

8.12.1941 wieczorem Scarf udał się do knajpy "Pod rozbrykanym kucykiem", gdzie spotkał się z niejakim Mirosławem J.- znanym szerzej w miejscowym półświatku jako Agent J. Po przyjacielskiej rozmowie i wypiciu trunku zwanego "herbatą z górnej półki", Scraf otrzymał po cichaczu pod stołem sakiewkę z brzęczącą zawartością. Po "wymianie barterowej" panowie rozeszli się w przeciwnych kierunkach.

9.12.1941 Blenheim Scrafa zatankowany po wszystkie korki, zaopatrzony w dodatkowe zbiorniki paliwa w komorze bombowej oraz bańki po mleku (z paliwem) w kabinie pilotów wytoczył się na pas startowy i z nie ukrywanym trudem wzbił się w powietrze udając się w kierunku bliżej nie określonym w celu bliżej nie znanym.

I............... zniknął

Jednak dociekliwi odnaleźli Blenheima w stanie nienaruszonym (ale odrobinę rozłożonym na czynniki pierwsze) w 16 stopowym kontenerze w porcie w ....Konstancy

W tym też porcie, w zaciszu magazynów zyskał on nowe barwy i znaki.

Historia PRAWDZIWA

W ramach walki z nudą postanowiłem odrobinę poeksperymentować z chemią i innymi zabiegami. Wybór padł na Blenheima (który to był przedstawiony już w galerii na MW)

Na początek potraktowałem go "łosiem" do zielono-brązowych kamuflaży. A że miejscami płat posiadał fakturę papieru ściernego o gradacji 360-400( najprawdopodobniej efekt zbyt dużego ciśnienia przy malowaniu) to różnie ten "łos" wyszedł .

Następnie spróbowałem psiknąć linie podziału mieszanką bezbarwnego lakieru z odrobina czarnej farby - taki smooke- z domowej apteki. Na jednym płacie wyszło ok, ale na drugim to mi ręka drgnęła i wyszła kicha. Sytuację próbowałem ratować przy pomocy zmywacza wamodu. Nawet doże się to wszystko starło, ażeby już było ok to zmyłem płat wodą

I tu mnie z nóg zwaliło - ok 30% powierzchni płata pokryło się białą "szadzią"

Wyjścia z tej sytuacji były dwa:

-wywalić do kosza

- zakasać rękawy i tchnąć nowe życie w latawca

Więc wyszło tak:

4c6hCHl.jpg

VPmdZYm.jpg

ofBaVIf.jpg

Bnk4kkC.jpg

yzFbst5.jpg

Zw1XzUm.jpg

by9Fmb7.jpg

gYn3oRL.jpg

Y8ipeGk.jpg

yqtIfY3.jpg

rX2GSTK.jpg

Jak widać pozostało jeszcze zrobić parę zabiegów i będzie po warsztacie

Można :

- wbijać szpile

- gryźć i szarpać

- psy wieszać (z tym to może ostrożnie bo zaraz jakiś animals prokuraturę zawiadomi )

- komentować w każdy dowolny sposób

A tak na serio: historia prawdziwa jest prawdziwa Postanowiłem pokazać warsztat ( ) ku przestrodze tym, którzy będą mieszać zmywacz wamodu z wodą

Jeżeli watek nie spełnia wymagań warsztatowych, proszę Admina o usunięcie tematu