fiedotow Napisano 5 Lutego 2008 Share Napisano 5 Lutego 2008 Takie były początki. MP40 cincińskiej firmy DE w ogólnym zarysie przypomina pierwowzór. Dużo pracy potrzeba, by przypominał go jeszcze bardziej. Po pierwsze szpecąca grawerka z lewej strony ebonitów. Po drugie niewłaściwy kształt kanału w którym przesuwa się rączka naciągu. Po trzecie niewłaściwy kształt rączki naciągu. Po czwarte brak okna wyrzutu łusek. Po piąte, szóste, siódme… Prace rozpocząłem na początku ubiegłego roku. Prace trwają do dziś z różnych przyczyn. Brak czasu, zniechęcenie, brak pomysłu, etc. Kilkakrotnie rozglądałem się za koszem… Oto widok ogólny... ... i kilka detali... ... cztery strony świ... magazynka... wzmocniona i poszpachlowana kolba... Wnętrze wypełnione jest odcinkami stalowego pręta o przekroju kwadratowym i żywicą. Oto, co przez ostatnich kilka dni zrobiłem. Pracowałem głównie nad zamkiem i rączką zaciągu. Ma to być sprawna replika ASG, więc niestety kilka niezgodności z oryginałem będzie. Choćby rowek wzdłuż listwy suwadła, który jest wewnętrznym jego prowadzeniem. Zespół zamka. Rączka naciągu. To samo po pomalowaniu srebrnym podkładem. Tu lufa wewnętrzna osadzona w obudowie z repliki. Częściowo poprawiony pierścień zawieszenia. Zmontowany na próbę przed malowaniem zamka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 9 Lutego 2008 Autor Share Napisano 9 Lutego 2008 Niestety, w trakcie prób strzeliła mi listwa, na której mocowana jest rączka naciągu. Musiałem robić wszystko od początku. Zwiększyłem powierzchnię klejenia a jako replika raczej nie będzie używana "bojowo" nie będę już próbował czy "strzela". Szczeliny wypełniłem opiłkami plastiku nasączonego SuperGlue. Diabelstwo jest tak twarde, że miałem trudności z piłowaniem zdzierakiem do metalu tu już po pomalowaniu. Wewnętrzna średnica wylotu lufy ma 13,5 mm a powinno być 9. Nie miałem rurki, która by pasowała. Zrobiłem ją z pasków papieru nasączanego SuperGlue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 9 Lutego 2008 Share Napisano 9 Lutego 2008 Fajna relacja mam takiego samego mp 40 kupionego w tym samym celu. POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 9 Lutego 2008 Share Napisano 9 Lutego 2008 (edytowane) No fajne, fajne. Kiedyś myślałem żeby sobie sprawić cudaka i pobawić się nim, ale projekt umarł śmiercią naturalną. Edytowane 26 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 Nastąpił moment połączenia połówek korpusu. Do klejenia użyłem kleju do ABSu. Całość oczywiście skręciłem wkrętami, których otwory następnie zaślepię. Poprawce uległ też zespół muszki. Wylot lufy pomalowałem Pactrą Gunmetal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 9 Marca 2008 Autor Share Napisano 9 Marca 2008 Kolejna sesja zdjęciowa. Pomalowane elementy na srebrno i część na czarno. Poszpachlowane JB Weldem połączenie połówek korpusu i zaklejone Poxiliną otwory od wkrętów. Zaczęło się docieranie malowanych na czarno elementów. Trwa to żmudnie i monotonnie. Próbny montaż i trochę rytownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 26 Marca 2008 Autor Share Napisano 26 Marca 2008 Oto, co powstało: śruba w korpusie i w chwycie (atrapy bo wnętrze wypełnione stalą) i dokończone malowanie bakelitki podlufowej (jeszcze się błyszczy,bo lakier nie wysechł). Widać dorobiony szew na bakelitowym korpusie. Dużo roboty miał Mr JB Weld. Fajny klej - polecam. P.S. Zapomniałem o pierścieniu do pasa nośnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 8 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Stan surowy gotowy. Pozostaje malowanie. Pierwsza warstwa podkładowa srebrnym już jest. Wybaczcie jakość zdjęć, ale to z telefonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 No i bardzo ładnie Ci to wyszło, choć o poprawności historycznej nic nie moge powiedzieć bo nic nie porównywałem. Ale prezentje się ciekawie. A będzie jakaś charakteryzacja, np. na wykop czy nie? A zresztą nie miało by to trochę sensu. tak jak i moje wypowiedź Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 8 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2008 No nie będzie to "fabrycznie nowy" MP40, raczej "wyeksploatowany"... Jeśli chcesz zdjęcia oryginału, to szukaj tu: http://www.jedendojednego.fora.pl/galerie-broni-palnej,18/mp-40-kopia-i-orginal,327.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Ja też mam coś takiego, tyle,że tylko go pomalowałem , i dorobiłem pasek. chętnie zobaczę co Ci z tego wyjdzie :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 10 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2008 I znowu zdjęcia komórkowe. Lewa strona bakelitu i chwytu ebonitowego. jeszcze schną, stąd połysk. Ebonit to Humbrot 10 jako podkład i na jeszcze mokry nakładany 21. Oba połysk. Na to pójdzie 135, półmatowy lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Kilka lepszych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Powiem Wam szczerze, że nad fakturą bakelitu spędziłem długi czas... Szukałem zdjęć MP40 w kolorze - mało. Postanowiłem na haśle bakelit - no i troszkę znalazłem - duża różnorodność kolorystyki. Muszę jeszcze wyskoczyć do Kgu do muzeum. Jest tam MP z jasnym bakelitem. Ale z tego też jestem zadowolony. Fakt, że w świetle dziennym wygląda inaczej niż przy błysku, czy świetle sztucznym. Na razie macie z błyskiem - te mniej brązowe i przy żarówce - lekki brązik. P.S to już po lakierze półmat Humbrol 135 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Oto Panie i Panowie finał! Tak wygląda w świetle dziennym mój MP40. Jeszcze pas nośny z Allegro i gotowe. Waga 2.150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 ! Bardzo ładnie zrobiony. Naprawdę sobie frajdę sprawiłeś tym Schmeisserem. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi