Browarek90 Napisano 4 Sierpnia 2018 Share Napisano 4 Sierpnia 2018 Witam, przedstawiam model tytułowego samochodu Honda Civic 6-tej generacji. Kiedyś miałem hondę 4 generacji i byłem nią zachwycony, teraz jako drugi samochód na dojazdy do pracy kupiłem sobie właśnie hondę 6gen z początku produkcji czyli z dużymi lampami przednich świateł jak dla mnie te są najładniejsze ;] Autko sprawuję się świetnie mimo 23 lat na karku wszystko jest ok klima chodzi, tylko jak to hondy rdza trochę bierze;/ Ale do brzegu model składało się bardzo dobrze, jestem z niego zadowolony. Niestety zrobiłem kleksa z kleju na przedniej szybie, i przez dużą temperaturę w trakcie i po malowaniu okazało sie że nie wystarczająco szybko zdjąłem maskowanie z uszczelek i odbojników przez co zaczęła farba za szybko przysychać i nie które krawędzie się postrzępiły co się dało to uratowałem. A teraz zdjęcia: Jeszcze podwozie z kronikarskiego obowiązku bardziej, ponieważ zrobiłem tylko podstawę z instrukcji chociaż zdaję sobie sprawę że można było się bardziej tu postarać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Sierpnia 2018 Super Moderator Share Napisano 4 Sierpnia 2018 Cześć. No to ja zacznę. Lakier dobrze położony, choć zapewne stać cię na lepiej, ale spokojnie, praktyka czyni mistrza. Wszystko z czasem, bez pośpiechu. Groszkowy kolor lakieru nie wybacza błędów, jak by to był ciemny kolor to może ale na tym wszystko widać. Głównie chodzi mi o uszczelki, plastiki i inne czarne elementy na twoim modelu. Są one nie równe. Nie prowadziłeś relacji na forum i dlatego takie są, bo inaczej ktoś kazał by ci to zmyć i pomalować jeszcze raz. Ja używam Lakieru GX100 i takie rzeczy maluję na końcu z pędzla. Objaśniam: Maskuję taki element taśmą maskującą Tamiya, dobrze dociskam i wycinam obrys malowanego elementu nożykiem. Ściągam niepotrzebną taśmę i maluję czarnym matem najczęściej Humbrola lub MM. Farbę rozcieńczam do konsystencji mleka i nakładam kilka warstw, od tamy do środka (kierunek malowania). Pomalowane elementy zostawiam na do wyschnięcia do następnego dnia. Następnie ściągam maskowanie i widzę czy jest równo czy nie. Jeżeli w którymś miejscu farba podeszła pod maskowanie, bez żadnego stresu zmywam ją pędzlem nasączonym w zmywaczu "Wamodu". I ścieram miejsce w którym jest nie równo. Jak wcześniej napisałem zmywam bezstresowo, ponieważ wamod nie ruszy lakieru GX-100. Jeszcze polecam zapuścić Tamiya smoke w linie, model będzie lepiej się prezentował. Ogólnie model mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 4 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2018 Tak jak pisałem uszczelki dalej ciężko mi poprawnie zrobić chociaż w porsche udało mi sie to dobrze zrobić. Sądzę że przy malowaniu z aero w miarę szybko trzeba zdjąć maskowanie praktycznie na mokrej farbie. Z pędzla próbowałem kiedyś ale miałem tylko tamke i kiepsko to wychodziło. Na plus myślę że jest malowanie szyb, nic nie podciekło i ładnie siadło. Mówisz smoke tamki ale emalia czy akrylowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 4 Sierpnia 2018 Share Napisano 4 Sierpnia 2018 Ładna Honda Gratulacje... jeszcze jakbyś pomalował spryskiwacze na masce było by lepiej Mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Sierpnia 2018 Super Moderator Share Napisano 4 Sierpnia 2018 Tamiya smoke mam emalię, ale akrylowa tez pewnie da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek18tw Napisano 5 Sierpnia 2018 Share Napisano 5 Sierpnia 2018 Nie podobają mi się wlepy na drzwiach. Ja wiem, że wincyj kuniuw, ale a) z mugena to tu chyba nic nie ma b) wlepka 5zigen, a felgi enkei ;) to tak odnośnie auta, co do wykonania modelu - te plastiki rzucają się w oczy, ale sam lepiej bym pewnie nie zrobił podwozie średnio mi pasuje w kolorze budy, widziałem jedną hondę (integra w starej budzie) z białym podwoziem, ale mimo wszystko czarne jakoś tak bardziej chyba odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi