Bartas89 Napisano 13 Sierpnia 2018 Share Napisano 13 Sierpnia 2018 Cześć Chciałem podzielić się z wami moją relacją ze sklejania pierwszego w życiu motocykla. Mam nadzieję, że pomożecie mi dobrnąć z nim do końca bez problemów ;) Najbardziej frapuje mnie polerowanie i nakładanie lakieru, ponieważ nigdy tego nie robiłem przy modelach. Na początek mały in-box. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 13 Sierpnia 2018 Share Napisano 13 Sierpnia 2018 Mam go za sobą fajny prosty model, będę zaglądał. Trochę problemów możesz mieć z kalkami na baku. A malowanie jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2018 Mam go za sobą fajny prosty model, będę zaglądał. Trochę problemów możesz mieć z kalkami na baku. A malowanie jakie? Malowanie baku na czarno, reszta bez zmian. Instrukcja każe malować bak kolorem Maroon, ale ja wolę czarny połysk Gdzieś mam jeszcze uważać oprócz tych kalek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 14 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2018 Rozdział pierwszy zrobiony i złożona rama. I już po malowaniu: Mam do was pytanie odnośnie farb. Jakich używacie pod pędzel? Do małych detali używam Tamiya bez rozcieńczania, ale do większych powierzchni już się nie nadaje. Jakie wy możecie polecić? Dodam, że do aero kiedyś używałem Tamiya+Leveling Thinner, ale przerzuciłem, się na Mr. Painta bo jest wygodniejszy w użytkowaniu. Nie muszę rozcieńczać tylko leję prosto do zbiorniczka aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Sierpnia 2018 Share Napisano 14 Sierpnia 2018 No to chyba nie za dobrze, że NIE rozcieńczasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 14 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2018 No to chyba nie za dobrze, że NIE rozcieńczasz... Nie rozcieńczam Tamiyi tylko do bardzo małych detali. Do większych nie mam pomysłu jakich farb używać, dlatego pytam się bardziej doświadczonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Sierpnia 2018 Share Napisano 14 Sierpnia 2018 Ale napisałeś coś takiego: "...ale przerzuciłem, się na Mr. Painta bo jest wygodniejszy w użytkowaniu. Nie muszę rozcieńczać tylko leję prosto do zbiorniczka aero." - do tego "wlewania prosto do zbiorniczka" się odniosłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 14 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2018 Ale napisałeś coś takiego: "...ale przerzuciłem, się na Mr. Painta bo jest wygodniejszy w użytkowaniu. Nie muszę rozcieńczać tylko leję prosto do zbiorniczka aero." - do tego "wlewania prosto do zbiorniczka" się odniosłem... Tak to prawda, bo on jest już idealnie rozcieńczony. Jakbym go jeszcze czymś rozcieńczył to by mi spływał z modelu ;) Co prawda trochę kosztuje, ale coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 MrPaint się nie rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek632 Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Mam pytanie a gdzie można kupić farby MrPaint. Ja wiem tylko o jednym sklepie, ale oferta jest skromna a farby zacne i godne polecenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 W plastmodel są. Czasem na giełdzie FB ktoś sprzedaje. Albo bezpośrednio u producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek632 Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Dzięki za szybką odpowiedz a model zapowiada się zacnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Możecie podpowiedzieć jaką farbą zrobić taki chrom "lustro" jak jest w zestawie? Muszę każdy element tak malować, ponieważ przy odcinaniu elementów z ramek w miejscach łączeń bardzo brzydko to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 https://molotow.com.pl/markery,liquid-chrome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2018 https://molotow.com.pl/markery,liquid-chrome O widzisz... To może się obejdzie bez malowania każdego elementu z osobna ;) Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Te markery są super, ale nie zrobisz nimi takich dużych powierzchni. Masz 2 wyjścia. 1. Zostawić chrom jaki jest i markerem pomalować tylko miejsca odcięcia. 2. Zmyć cały chrom i malować od nowa aero lub dobrym metalikiem z puszki. Ktoś ostatnio pokazywał na forum, że farbę z tego markera wlał do aero i malował piękne "lustra" Swojego czasu ten model sklejał Darkwing. Obejrzyj jego warsztat, na pewno skorzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Chrom z tego markera jest idealny. Najlepiej zrobić pod niego podkład z błyszczacego czarnego. Pod aero można kupić uzupełniacz do marketów. Tani nie jest. Można rozcieczać z alkoholem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi