Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich chcialbym zaprosic na moja pierwsza relacje kazdy wie o jaki model mi chodzi widzialem juz kilka relacji na tym forum z jego budowy. Jak juz wspomnialem jest ti pierwsza relacja jestem tez poczatkujacym modelarzem wiec nie oceniajcie zbyt surowo ale dobre rady sie przydadza. A teraz pokarze co udalo mi sie zrobic przez kilka dni. Zastanawialem sie jak zrobic imitacje drewna np na desce rozdzielczej itp, niestety nie mam duzo farb a konkretnie z 5 wiec postanowilem zrobic drewniane elementy po prostu z drewna. Okleilem deske rozdzielcza takimi deseczkami do deskowania podlogi w modelach okretow, przycialem wyszlifowalem polakierowalem i efekt jest taki...

c4a87e744224318d.jpg

de406999ae72d94a.jpg

d5b802a148901aac.jpg

a4432941bfa65a7d.jpg

z foteli wycialem podlokietniki i "obilem" skorka pozostalo jeszcze kilka szczegolow pasy itp co do kabiny poszpachlowalem i pomalowalem zdjecia sa slabej jakosci ale innego aparatu nie posiadam

07c14807f8d6392c.jpg

054efe4105a49abc.jpg

PS jesli posiadacie jakies fotki np silnika instalacji elektrycznej to bardzo bym prosil o podzielenie sie nimi

Napisano

Jako że jestes poczatkujacy to fajnie jak narazie wychodzi i fajny pomysł miałes z tymi deseczkami. A mam pytanie, czy w tym modelu naprawde kierownica jest z drugiej strony? chciałem go kupic no ale nie wiem czy brac.

Napisano

dzieki praktycznie kazdy dodaje cos od siebie w swoich modelach.. ja nie bede szalal ale robie wlasnie lampke w kabinie zeby ladnie oswietlalo kabinke:) niedlugo skoncze zdjecia wysle wieczorkliem jakos. pozdrawiam

Napisano

marcinzo56 Przecież to Australian Truck, a w Australii kierownica jest po prawej stronie.

Napisano

Panowie stalo sie. zbiegajac po schodach po farbe skrecilem noge i wsadzili mi ja w gips ale szczescie w nieszczesciu bo mam 3 tygodnie chorobowego i moge dzialac z truckiem:) narazie nie mam aparatu bo brat w pracy siedzi jak wroci to wstawie jakies fotki nowe

Napisano

dorwalem w koncu brata a co za tym idzie jego telefon . musze wam powiedziec ze to sa jedne z ladniejszych zdjec robionych tym telefonem. do rzeczy zrobilem wspomniana wczesniej lampke w kabinie kierowcy. niestety zeby wsadzic zarowke musialem pogrubic podsufitke i ledwo zmiescily sie fotele na wysokosc do kabiny:(. ale nie jest tak zle a swiatelko zapalone wyglada bardzo ladnie.

4ce192256e9f0770.jpg

4a04ade938f90a6f.jpg

Dorobilem kilka drobiazgow w kabinie

3d6c78f1525fb4fd.jpg

e0260234af5bc606.jpg

a teraz sklejona kabinkapozostaly jeszcze troche do zrobienia przy niej troche poprawek kalkomanie itp.

e4f7aecd9a02b1a1.jpg

96d0e05dec2d4d44.jpg

0772c4bb316109dd.jpg

silnik postanowilem go pobrudzic nie znam sie na silnikach wiec malowanie zrobilem mniej wiecej w takich kolorach jakich jest CAT C15

cf13c3fba4070049.jpg

8e12d6e4c207eef6.jpg

4c11fd488f301cf0.jpg a teraz dalsza czesc nadwozia. postanowilem przybrudzic chromy zderzak itp poniewaz troche sztucznie to wygladalo takie czysciutkie zreszta silnik popbrudzony wiec czemu nie delikatnie cale nadwozie. panowie prosze o komentarzen i rady. ja jak na moj 2 model jestem bardzo zadowolony

5ee6956165cd1003.jpg

323d34155a6c5adf.jpg

314ba50699b8c144.jpg

8829bc1a16b37165.jpg

pozostalo troche pracy przy szczegolach jak wspomnailem wczesniej. zostala mi jeszcze cala rama do zrobienia. pozdrawiam

Napisano

Hmmmm z tych fotek cięzko wyciągnąc jak wygląda, najlepiej zrob go z dalsza i przy jasnym świetle, bardzo mi sie podoba siodło. Tak fajnie wyglada, sam smar

Napisano

Nie jest źle, tylko za siodle jest za dużo tego smaru i to nie wygląda za dobrze.......

Napisano

brud nanosilem bardzo amatorsko suchym pedzlem i odrobina farby czarny mat brazowy mat. ale wyszlo to ladnie farba nie "slizgala" sie po lakierze tylko ladnie robily sie smugi gorzej bylo na chromie:|.. co do smaru na siodle jak wspomnial kolega to nie jedt go za duzo. ledwo zakryl te "rowki".. dzieki

Napisano

Jakoś tak nie naturalnie dużo, mogłem dziś przyjrzeć się jak wygląda siodło W TGA ..........

Napisano

Witam!

Z racji ze w Australii jest stosunkowo mało udwardzanych dróg (asfaltowych lub betonowych), a cięzarowki czesto poruszaja sie po zwyklych zwirowych "scieżkach" proponowałbym jesli malujesz lub dałbyms rade skołowac sobie aerograf pomalowc dolna czesc cięzarówki (zbiorniki i moze częsciowo kabine - sam jej dół) delikatnym strumieniem jakiegos piaskowego koloru z aerografu. Ponadto ja na twoi miejscu przubrudziłbym nieco bardziej tylne chlapacze bo są one takie jakies jakby .. za czyste. Poza tym, ten bród co jest teraz wygląda znakomicie, chyle czoła i czekam na kolejne modele w twoim wykonaniu.

Napisano

dziekuje Panowie za rady ale szyb w sumie nie chce przybrudzac bo nie chce popsuc modelu moze w nastepnym tak zrobie. jest to bardzo dobra rada. co do aerografu to tez jest bardzo dobry pomysl ale nie posiadam niestety takie sprzetu. PAnowie jeszcze kilka pierdulek porobie i zabiore sie za dioramke do niego jakas australijska:) ale mala bo mi sie do witryny nie zmiesci. a wtety ladne fotki porobie i wstawie do "galerii" no i zademonstruje lampke w kabinie kierowcy ;)pozdrawiam