Jump to content

Brewster Buffalo RAF Malaje, Tamiya 1:48

tenzan
 Share

Recommended Posts

Trochę wstyd zamieszczać galerię, bo podczas klejenia spłodziłem babola, ale... Generalnie -  model Brewster Buffalo "Pacific Theatre" znanej i lubianej firmy Tamiya. Model stary, ale jary - w sensie część linii podziału blach jest wypukła - natomiast klei się przyjemnie, malowania są ciekawe, jakość kalkomanii - dobra. W sam raz dla początkującego modelarza.

Zdecydowałem się na malowanie z okresu walk na Malajach (grudzień 1941-luty 1942), maszyna pilotowana przez Flying Officera Noela Sharpa. Samolot posiadał ładny "nose art" , w postaci chińskiego smoka. Podczas walk F/O Sharp zgłosił 3 zestrzelenia i dwa uszkodzenia, w tym Ki-43 i A6M Zero. Sam Buffalo, po wielu przejściach został najpierw poważnie uszkodzony w Singapurze, a ostatecznie zniszczony na lotnisku w Palembang (Sumatra).  F/O Sharp zginął 20 lutego 1942 pilotując Hawker Hurricane, pilota pośmiertnie odznaczono DFC.

Wracając do modelu - nie napotkałem poważnych trudności w klejeniu. Fakt, komora podwozia mega uproszczona (nie ma tam de facto nic), silnik też - ale przeżyłem te niedogodności. Model ubogaciłem zestawem Eduarda i kokpit dzięki temu nabrał rumieńców (acz zestawowy nie jest jakiś fatalny). Malowanie - góra Pactra (RAF Dark Earth) i ciemnozielony, dół - Tamiya Sky i Black. Kalki z zestawu. Samolotu nie brudziłem zanadto - Buffalo na Malajach nie polatały sobie zbyt długo, Japończycy wyeliminowali większość z nich szybko. Dlatego ślady eksploatacji dałem z duuużym umiarem.

Co do wspomnianego babola - mało przyjemny zaciek kleju na wiatrochronie, ale nie chciałem już odrywać części i szlifować od wewnątrz. Model nie idzie na konkursy ani wystawy, cieszy me oko, a ten błąd jakoś przecierpiałem. Zdjęcia - jakość partyzancka, nie profesjonalna - ale raz za czas trzeba coś na forum wrzucać. 

Zapraszam do biczowania wykonawcy :)

nFmsuke.jpg

0mWgtpB.jpg

OMmn45y.jpg

7lL7qHF.jpg

dugCyNO.jpg

V3XkVRG.jpg

bcvD8yc.jpg

aN4E9op.jpg

fi6er97.jpg

kN0jTGy.jpg

Edited by tenzan