Sebaar Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 Czy mógłby mi ktoś doradzić przy wyborze modelu krążownika IJN Myoko w skali 1/700? W grę wchodzą dwa nowe zestawy w podobnych cenach produkowane przez Hasegawę oraz Fujimi. http://www.1999.co.jp/eng/10013731 http://www.1999.co.jp/eng/10039935 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 5 Marca 2008 Share Napisano 5 Marca 2008 Witam, pozwolę sobie tutaj zacytować treść przewodnika po okrętach 1:700 przygotowanego przez kolegę Wakamij z forum mikromodele.pl Hasegawa (333) - nowy ido tego bardzo dobry model ciężkiego krążownika. Model można wykonać w kilku wersjach, oddających zmiany wprowadzane w toku wojny. Elementy nie są może wykonane tak dobrze jak w modelach Pit Road lub Tamiya, jednak trzeba przyznać że jest to bardzo dobry zestaw, bezwzględnie wart polecenia. Oprócz tego Hasegawa ma w ofercie zestaw o numerze 30017. Jest to ten sam zestaw co 333, ale z dołączoną blaszką. Fujimi (41006) - nowy i zaskakująco dobry model ciężkiego krążownika. Moim zdaniem jest to model nieco lepszy od odpowiednika produkcji Hasegawy, szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę podział pokładów. Kadłub wykonany jest w jednym kawałku, jednak mimo to detale na burtach wyglądają wyjątkowo dobrze. Jest jeszcze zestaw Fujimi o numerze 41012. Jest to to samo co 41006 ale ma dołączoną blaszkę. Wychodzi na to, że jakiegokolwiek nie kupisz to i tak będzie dobrze. Z obu zestawów można wykonać okręt w zasadzie z dowolnego okresu służby (1941-45). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 5 Marca 2008 Autor Share Napisano 5 Marca 2008 Dzięki za pomoc, pomimo iż poradnik z forum http://www.mikromodele.fora.pl/ znam . Po prostu chciałem się dowiedzieć czy miał już ktoś z tych modeli na warsztacie. Raczej jest przekonamy co do zakupienia modelu Fujimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 5 Marca 2008 Share Napisano 5 Marca 2008 Raczej jest przekonamy co do zakupienia modelu Fujimi. Ja swego czasu kupiłem IJN Ashigara z Fujimi (wersja z blachą - 41015) i jestem bardzo zadowolony. Zresztą możesz zerknąć tutaj. Oba modele (Ashigara i Myoko) nie powinny się specjalnie różnić pod względem wykonania i zdetalizowania, więc powinno to dać Ci pewien wgląd w to czego możesz się spodziewać po tym zestawie. Tak, więc wydaje mi się, że Fujimi będzie dobrym wyborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 po przeczytaniu tego wątku wiedziony ciekawością miałem wczoraj w łapkach Myoko Fujimi - model na pierwszy rzut oka rzeczywiście wygląda interesująco, części delikatne i ładnie odlane, myślę że wybór słuszny dobrze że waterline mnie nie ciągnie Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 9 Marca 2008 Autor Share Napisano 9 Marca 2008 Tak przy okazji to co sądzicie o książce wydawnictwa Okręty Wojenne "Krążowniki typu "Myôkô" autorstwa Grzegorza Bukały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 książkę zaledwie przejrzałem ale w przeciwieństwie do niektórych nowych wydawnictw jest całkiem sporo tekstu, trochę zdjęć oraz plany ogólne kilku krążowników w 1:400 (Myoko jest dwukrotnie - 1942 i 1945) oraz kilka planików uzbrojenia Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi