dide Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Siemka kochani. Poprzedni warsztat mi nie podszedł Pogubiłem części a niektóre sie połamały i ogólnie bryndza straszna. Aczkolwiek model skończyłem. Teraz nowy projekt F-16 Aggressor - piękna maszyna :), Nie decydowałem się malowanie z pudełka jakie zobaczycie poniżej, ale udało mi się zakupić komplet kalek do Aggressora z Tamki. Nie planuje póki co żadnych dodatków, może poza rurką pitota chyba, że...kokpit Airesa jest duużo lepszy i nie ma problemu z wpasowaniem go. Planuje malowanie Aggressora jeśli macie jakies typy to jestem otwarty na propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Generalnie z tym modelem i tymi kalkami to masz tylko jedno malowanie do wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 31 Marca 2019 Autor Share Napisano 31 Marca 2019 Którą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 https://www.mojehobby.pl/products/F-16C-N-Aggressor-Adversary.html Malowanie "C" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 31 Marca 2019 Autor Share Napisano 31 Marca 2019 ok a powiedz mi czym różni sie ta wersja od dajmy na to tych. Dziękuje z góry za rozświetlenie w ciemności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Pierwsza szesnastka to samolot block 30 inny silnik inny wlot powietrza do niego itp. Drugi to samolot block 25 tu masz blisko bo model odpowiada tej konfiguracji tylko kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 31 Marca 2019 Autor Share Napisano 31 Marca 2019 :D... i już jest z górki muszę kupić czerwone gwiazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Proponuję kalkomanie Twobobs, są dokładnie do tego malowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 2 godziny temu, dide napisał: Nie planuje póki co żadnych dodatków, może poza rurką pitota chyba, że...kokpit Airesa jest duużo lepszy i nie ma problemu z wpasowaniem go. No akurat kokpit do F-16 (co prawda ja robiłem tylko do Block 50, ale to chyba te same są albo zbliżone, tylko w różnych opakowaniach) to nie jest taka bułka z masłem. Trzeba sporo pocienić ścianki kadłuba modelu żeby to wpasować, generalnie dużo dłubania jest, a i sam kokpit nie jest już taki fajny, bo formy stare i mnóstwo detali na dzień dobry połamanych itp. (np. przełączniki na bocznych konsolach). Nie jest łatwo to pomalować niestety. Tak więc jeśli nie masz doświadczeń z żywicami, to bym to jeszcze przemyślał, bo kokpit zestawowy Tamki nie jest taki ostatni. Z dodatków to lepiej pomyśleć o dyszy silnika. Doradziłbym też wnęki podwozia, ale one znowu są jeszcze trudniejsze w montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 31 Marca 2019 Autor Share Napisano 31 Marca 2019 Dzięki Solo w takim razie odpuszczam sobie poza pitotem wszelkie pierdołki - musze wskoczyć na wyższy level aby to ogarnąć. Żywica w Hornecie mnie dobiła. Tak więc generalnie model będzie z pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Ale dyszę to polecam, pasuje bardzo ładnie i łatwo się robi, a jest bardzo ładna i sporo dodaje do modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 31 Marca 2019 Autor Share Napisano 31 Marca 2019 O tej mówisz? https://www.mojehobby.pl/products/F16C-Falcon-block-25-32-dysza-TAM.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 31 Marca 2019 Autor Share Napisano 31 Marca 2019 ok i tak zrobię. Farbki dobieram Hataki. Malowałem nimi juz co nieco i kładą się jak malina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Tak w ogóle to ten kamuflaż z pudełka jest jeszcze lepszy, choć do tego wypadałoby kupić nie tylko kalki TwoBobs (naturalnie są i do tego kamo), ale jeszcze i maski DN Models, bo maskowanie tych fal nie jest proste. Ale malowanie przepiękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 31 Marca 2019 Autor Share Napisano 31 Marca 2019 (edytowane) Powiem Ci, że myślałem o tym malowaniu ale to kanciaste bardziej mi się podoba Tutaj same piekności są https://www.ecosia.org/images?c=sv&p=1&q="F16+Agressor"#id=9CD78E3CA8B21719866A3814B7036BBD6AC1B9FA Edytowane 31 Marca 2019 przez dide dodanie linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Nudy. Szukaj zjechane aggressory z pozamienianymi częściami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Budowa modelu trwa Ilośc wypychaczy jakie Tamka "dała" w tym F-16 woła o pomstę do nieba. Ale pomalutku, powolutku idziemy do przodu. Część rzeczy jest popodkladowanych, częśc ma usunięte wypychacze. Pomalutku do przodu. Czy wie ktos jakim kolorem malowane jest wnętrze F-16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Ale które wnętrze? Bo tych kolorów wewnątrz F-16 jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Chodzi mi o wannę oraz obie burty wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Czyli pytasz o kabinę. FS36375. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Dzięki. Zastanawiam się równiez czy aby aggressory nie maja innego koloru hmmm. Skoro wzorowane sa na kolorach wrażych sił;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Raczej nie, to w końcu w środku te same F-16, tylko z niewielkimi modyfikacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 A co do broni? Jak rozumiem może przenosic wszystko to co block 25 - Solo masz może (a pewnie masz :)) jakąś rozpiskę co dokladnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Jako że to agresor to uzbrojenia jako takiego nie powinien przenosić, bo on służy do szkolenia pilotów. No chyba że chcesz go uzbroić mimo tego, wtedy to naturalnie możesz podpiąć wszystko co przenosi F-16. Jeśli jednak chcesz się trzymać realiów to powinieneś podpiąć pod niego zasobniki AIS (Airborne Instrumentation Subsystem) zwane także ACMI (Airc Combat Manuevering Instrumentation). Do tego mogą być także rakiety treningowe CATM-9 Sidewinder, także treningowe. No i jeszcze możesz użyć zasobnika AN/ALQ-188 które te maszyny przenoszą. Na Twoje szczęście zarówno ACMI jak i ALQ-188 masz w zestawie Tamki, do tego są bardzo ładnie zrobione więc nie ma sensu kombinować i szukać czegoś innego. Rakietę CATM możesz spokojnie zrobić z AIM-9M, wystarczy zeszlifować jej tylne lotki (nie mają ruchomych mechanizmów sterujących) i zlikwidować dyszę silnika. No i musi mieć naturalnie niebieski pasek zamiast żółtego. Podobnie wygląda sprawa z treningową wersją AIM-120, różni się ona jeszcze kształtem nosa od bojowej, ale to już taki detal (Eduard w swoich zestawach robi obie wersje tych rakiet). Co do konfiguracji to kieruj się instrukcją zestawową, jest prawidłowa z tego co się orientuję. Tu masz przykłady jak takie podwieszenia wyglądają w praktyce na agresorach. AIM-120 i AIM-9 treningowe, ALQ-188 na centralnym pylonie. Tutaj AIM-120, ACMI, ALQ-188, z drugiej strony AIM-9 i AIM-120. Lepszy widok na ACMI. AIM-120 i AIM-9 treningowe, ALQ-188 na centralnym pylonie, po drugiej stronie ACMI i znowu AIM-120. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi