dondu Posted June 5, 2019 Share Posted June 5, 2019 (edited) Cześć.. Muszę uszyć dość mały spadochron (36cm x 22cm). To skomplikowany kształt (patrz załączniki). Pierwsza wersja próbna będzie wykonana z ortalionu 60g/m2, a druga wersja właściwa z tkaniny latawcowej NYLON RIPSTOP 46g/m2 powleczonej PU (poliuretan). Ponieważ w obu przypadkach materiał jest śliski i cienki, chcę najpierw skleić kształt jakimś klejem do tkanin, by później łatwiej było go szyć maszyną lub ręcznie. Operacje te będą oczywiście wykonywane sukcesywnie fragment po fragmencie. Wiem, że są kleje do tkanin, ale nie wiem który by się nadawał i nie przeszkadzał zbytnio w procesie szycia i użytkowania spadochronu. Proszę o poradę w tej sprawie. Edited June 5, 2019 by dondu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjp_a_man Posted June 5, 2019 Share Posted June 5, 2019 (edited) Byłem na prelekcji pani Alicji Szalskiej. Produkuje latawce. Organizuje festiwale latawcowe. Ma dużo wiedzy praktycznej. Chętnie się dzieli doświadczeniem. Pamiętam, że o takich zagadnieniach też mówiła w rozmowach po prelekcyjnych. Powodzenia! Edited June 5, 2019 by kjp_a_man Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts