Solo Napisano 11 Czerwca 2019 Share Napisano 11 Czerwca 2019 Wpadła mi w ręce nowość od Ammo of Mig Jimenez - pasta anti-slip. Preparat przeznaczony do realistycznego tworzenia powierzchni antypoślizgowych m.in. na samolotach. Nie wiązałem z nią dużych nadziei, biorąc pod uwagę producenta, ale postanowiłem spróbować, bo niedługo muszę zrobić chodniczki antypoślizgowe na F/A-18, a trochę się obawiałem kombinowania z gęstymi surfacerami i tym podobnymi wynalazkami. Nieoczekiwanie - mały sukces. Pasta ma konsystencję nieco rzadszą niż pasta do zębów i bardzo ładnie kładzie się ją płaskim pędzlem. Nie jestem pewien, ale chyba dałoby się ją rozcieńczyć wodą i być może kłaść aerografem z szeroką dyszą - do sprawdzenia. Warto kłaść ją dwoma warstwami, bo inaczej słabo kryje. Pędzel po operacji łatwo myje się zwykłą wodą. Pasta schnie dość szybko, choć producent zaleca żeby odczekać 24 godziny przed dalszą obróbką. Testowo położyłem preparat na maskach wykonanych do F/A-18 i wygląda to nieźle. Powierzchnia jest chropowata, ale drobinki pigmentu są bardzo niewielkie, więc wygląda to bardzo realistycznie, z zachowaniem skali. Zresztą sami zobaczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 2 Września 2020 Share Napisano 2 Września 2020 Można to jeszcze obrabiać mechanicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Września 2020 Autor Share Napisano 2 Września 2020 Co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 2 Września 2020 Share Napisano 2 Września 2020 To czy da rade podszlifować, np. papierem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Września 2020 Autor Share Napisano 2 Września 2020 Nie próbowałem, ale po co to szlifować skoro to ma dać określoną, chropowatą powierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 2 Września 2020 Share Napisano 2 Września 2020 Myślałem nad innym zastosowaniem,np jako imitacja pianki na zbiorniku. Przy nakładaniu wiekszych powierzchni, może musiałbym przeszlifować i wyrownać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Września 2020 Autor Share Napisano 2 Września 2020 Nie wiem czy wtedy nie wyszłoby zbyt gładko, ale można spróbować. Ten specyfik trzyma się powierzchni dość mocno, możliwe że da się go wyszlifowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi