Shilka (Robert T.) Napisano 3 Czerwca 2006 Share Napisano 3 Czerwca 2006 Witam Przedstawiam Wam model który ostatnio sklejam - C-1 Ariete. Model jest sklejny prosto z pudełka - dorobiłem tylko kilka elementów - które widać na zdjęciach. Czołg jest przygotowany do malowania - dlatego ma zasłonięty folia aluminiową układ jezdny. Jutro rano przymierzam się do malowania. Pozdrawiam Robert. Czekam na opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 4 Czerwca 2006 Share Napisano 4 Czerwca 2006 Wytłumacz Robercie, jak później pomalujesz koła , gąsienice, wewnętrzne części podwozia, wanny? Chyba, że to wszystko jest już pomalowane i zakryte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 4 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2006 Witam. To wszytko jest już gotowe. Układ jezdny jest pomalowany i przybrudzony. Pozostało pomalować resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 4 Czerwca 2006 Share Napisano 4 Czerwca 2006 Czołg jest przygotowany do malowania Kurde zmyłki robisz, a ja głupi się zastanawiam jak to można zrobić Reszta już pomalowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 4 Czerwca 2006 Share Napisano 4 Czerwca 2006 Czekam na pomalowany model . Nieczęsto się widuje ten czołg w galeriach modelarskich. I tak malowanie złożonego już pojazdu nie należy do najłatwiejszych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 6 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2006 Czołg jest przygotowany do malowania Kurde zmyłki robisz, a ja głupi się zastanawiam jak to można zrobić Reszta już pomalowana? Witam. Cały układ jezdny jest już pomalowany i przybrudzony pastelemi - dlatego jest zamaskowany folią alumioniową. Ewentualnie jeszcze zostaną po pomalowaniu całej reszty wprowadzone pewne korekty. na razie malowanie jest wstrzymane - brak chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 13 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2006 Witam Po kilkudniowym zastoju, pomalowałem w końcu Artiete na kolor podstawowy. Efekty poniżej: Jeszcze czeka mnie przy nim trochę pracy - należy go wycieniować oraz przybrudzić, ale już bliżej końca niż początku. Przedstawię zdjęcia z dalszych prac. Czekam na opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 13 Czerwca 2006 Share Napisano 13 Czerwca 2006 Czyli cos sie dzieje i nawet ciekawie wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 17 Czerwca 2006 Share Napisano 17 Czerwca 2006 Witam,ładny modelik. A mam pytanko, fajnie się skleja ten model? bo chce sobie takiego sprawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 23 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2006 Witam Przepraszam za tak późną odpowiedź ale jakoś tak wyszło . Co do modelu C-1 Ariete Trumpka to jest on bardzo ładny. Za kwote ok. 60 zł - jest to bardzo dobry modelik i dobrze się go skleja. Porównując model ze zdjęciami z sieci to Trumpek dobrze go odwzorował - wszystko jest na swoim miejscu. W swoim modelu zastapiłem uchwyty plastikowe na wygiete z drutu oraz chlapacze z tyłu pojazdu - wykonanymi z blaszki aluminiowej (bardzo dobra blaszka jest na foremmkach do pieczenia w piekarniku - do kupienia w sklepach gospodarstwa domowego). Szpachlowania w modelu jest mało - tylko w połaczeniu góry kadłuba z wanną oraz w dolnej części wieży. Jedyną uwagą są ślady po wypychaczach w wewnętrznej stronie lusterek - wkleję tam blaszkę aluminiową. Traki są gumowe, trochę za sztywne ale daja się dobrze uformować na kołach . Co do wyboru wersji malowań i oznakowań to Trumpeter nie daje dużego wyboru - tylko jedno malowanie w jednolitym kolorze zielonym. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 6 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2006 Witam Jako że skączyły sie upały to ostro ruszyłem z pracami nad Ariete . Oto efekty: Model został już przycieniowany i naniesiono kalkomanie. Przy kalkach ujawniła się wpadka Trumpetera - numery rejestracyjne nie posiadają białego tła. Z pomocą przyszły mi stary zestaw kalkomani f-my BAFRA dla armii NATO i ZSRR. W pierwszej kolejności nakleiłem tablice rejestracyjne a dopiero kalkomanie Trumpka. Pozostało jeszcze pomalowanie drobnicy (peryskopy, przednie lampy, brudzing - itp.). Planuje Ariete skączyć w przyszłym tygodniu i wziąść się za T-80 BW Dragona - został już umyty w sodzie i czeka na swoją kolej. Czekam na opinie. Pozdrawiam P.S. - WIELKIE dzięki dla Pawła Czarnockiego z zrobienie zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 6 Sierpnia 2006 Share Napisano 6 Sierpnia 2006 Dobrze rozumiem, że wszelkie przezroczyste wzierniki są teraz zamaskowane? Kolejna rzecz: porównując stan gąsienic do reszty czołgu, to albo czołg jest za czysty, albo gąsienice za brudne. Kiedy będziesz brudzingował czołg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 8 Sierpnia 2006 Share Napisano 8 Sierpnia 2006 Czekam na opinie. I co ja Ci Robercie mam powiedziec Chyba tylko to, ze po takich fotkach i modelu dlugo jeszcze nie chwyce za pancerke. Respekt Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 9 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2006 Czeć Dziękuję za pozytywnš opinie Co do peryskopów to nie sš jeszcze pomalowane, czekajš na swoja kolej. A co do brudzingu to pobrudzone sš tylko gšsienice wraz kołami- cała reszta czeka na swojš kolej. Układ jezdny był pobrudzony jeszcze przed malowanie całego modelu - dlatego był zabezpieczony foliš aluminiowš przed pomalowanie kolorem podstawowym [patrz wczeniejsze zdjęcia]. Teraz po pomalowaniu podstawowym kolorem i wycieniowaniu pobrudzę cała resztę i ewentualnie poprawię gšsienice i koła wiec jest jeszcze "trochę" roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pimag Napisano 21 Września 2006 Share Napisano 21 Września 2006 Cześć właśnie oglądałem Twój model Ariete. Wspaniałą robota... Ja dopiero zaczynam zabawęz aerografem. Nie masz może namiarów na jakieś źródło z którego mógłbym poczytać i się nieco nauczyć jak się maluje pancerkę, tzn malowanie , cieniowanie, brudzenie. Janie potrafię tego nigdzie znaleźć a w swojej miejscowości nie mam drugiego zapaleńca który by coś umiał Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pimag Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 Cześć. Czy mógłbyś napisać jakigo koloru farby i jakiej firmy użyłeś do malowania Ariete? I jak rozrabiałeś farbę do cieniowania modelu? dodawałeś może do bazowej farby farbkę białą? proszę o odpowiedź. Najlepiej byłoby na maila: pimag@o2.pl Będę bardzo wdzięczny za pomoc:) właśnie się zabieram do tego samego modelu i chciałem się nauczyć cieniowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 11 Listopada 2006 Autor Share Napisano 11 Listopada 2006 Cześc Wysłałem do Ciebie wiadomość. Jak bedziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Witam sorki za mocne odgrzewanie tematu ale kto mógłby podać kolor farbki najlepiej MM lub vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi