Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przedstawiam Wam model który ostatnio sklejam - C-1 Ariete. Model jest sklejny prosto z pudełka - dorobiłem tylko kilka elementów - które widać na zdjęciach.

Czołg jest przygotowany do malowania - dlatego ma zasłonięty folia aluminiową układ jezdny. Jutro rano przymierzam się do malowania.

Pozdrawiam Robert.

Czekam na opinie.

th_Ariete09.jpgth_Ariete08.jpgth_Ariete07.jpgth_Ariete06.jpgth_Ariete05.jpgth_Ariete04.jpg

th_Ariete03.jpgth_Ariete02.jpgth_Ariete01.jpg

Napisano

Wytłumacz Robercie, jak później pomalujesz koła , gąsienice, wewnętrzne części podwozia, wanny? Chyba, że to wszystko jest już pomalowane i zakryte?

Napisano
Czołg jest przygotowany do malowania

Kurde zmyłki robisz, a ja głupi się zastanawiam jak to można zrobić

Reszta już pomalowana?

Napisano

Czekam na pomalowany model .

Nieczęsto się widuje ten czołg w galeriach modelarskich.

I tak malowanie złożonego już pojazdu nie należy do najłatwiejszych?

Napisano
Czołg jest przygotowany do malowania

Kurde zmyłki robisz, a ja głupi się zastanawiam jak to można zrobić

Reszta już pomalowana?

Witam.

Cały układ jezdny jest już pomalowany i przybrudzony pastelemi - dlatego jest zamaskowany folią alumioniową. Ewentualnie jeszcze zostaną po pomalowaniu całej reszty wprowadzone pewne korekty. na razie malowanie jest wstrzymane - brak chęci

Napisano

Witam

Po kilkudniowym zastoju, pomalowałem w końcu Artiete na kolor podstawowy.

Efekty poniżej:

th_Ariete008.jpg th_Ariete007.jpg th_Ariete006.jpg th_Ariete005.jpg th_Ariete004.jpg th_Ariete003.jpg th_Ariete002.jpg th_Ariete001.jpg

Jeszcze czeka mnie przy nim trochę pracy - należy go wycieniować oraz przybrudzić, ale już bliżej końca niż początku.

Przedstawię zdjęcia z dalszych prac. Czekam na opinie.

Pozdrawiam

Napisano

Witam

Przepraszam za tak późną odpowiedź ale jakoś tak wyszło .

Co do modelu C-1 Ariete Trumpka to jest on bardzo ładny. Za kwote ok. 60 zł - jest to bardzo dobry modelik i dobrze się go skleja. Porównując model ze zdjęciami z sieci to Trumpek dobrze go odwzorował - wszystko jest na swoim miejscu. W swoim modelu zastapiłem uchwyty plastikowe na wygiete z drutu oraz chlapacze z tyłu pojazdu - wykonanymi z blaszki aluminiowej (bardzo dobra blaszka jest na foremmkach do pieczenia w piekarniku - do kupienia w sklepach gospodarstwa domowego).

Szpachlowania w modelu jest mało - tylko w połaczeniu góry kadłuba z wanną oraz w dolnej części wieży. Jedyną uwagą są ślady po wypychaczach w wewnętrznej stronie lusterek - wkleję tam blaszkę aluminiową.

Traki są gumowe, trochę za sztywne ale daja się dobrze uformować na kołach .

Co do wyboru wersji malowań i oznakowań to Trumpeter nie daje dużego wyboru - tylko jedno malowanie w jednolitym kolorze zielonym.

Polecam

• 1 month later...
Napisano

Witam

Jako że skączyły sie upały to ostro ruszyłem z pracami nad Ariete . Oto efekty:

th_Obraz021.jpg th_Obraz020.jpg th_Obraz019.jpg th_Obraz018.jpg th_Obraz017.jpg th_Obraz015.jpg th_Obraz014.jpg th_Obraz013.jpg th_Obraz012.jpg th_Obraz011.jpg th_Obraz010.jpg th_Obraz009.jpg th_Obraz008.jpg th_Obraz007.jpg th_Obraz006.jpg th_Obraz005.jpg th_Obraz004.jpg th_Obraz003.jpg th_Obraz002.jpg

Model został już przycieniowany i naniesiono kalkomanie. Przy kalkach ujawniła się wpadka Trumpetera - numery rejestracyjne nie posiadają białego tła. Z pomocą przyszły mi stary zestaw kalkomani f-my BAFRA dla armii NATO i ZSRR. W pierwszej kolejności nakleiłem tablice rejestracyjne a dopiero kalkomanie Trumpka. Pozostało jeszcze pomalowanie drobnicy (peryskopy, przednie lampy, brudzing - itp.). Planuje Ariete skączyć w przyszłym tygodniu i wziąść się za T-80 BW Dragona - został już umyty w sodzie i czeka na swoją kolej.

Czekam na opinie.

Pozdrawiam

P.S. - WIELKIE dzięki dla Pawła Czarnockiego z zrobienie zdjęć.

Napisano

Dobrze rozumiem, że wszelkie przezroczyste wzierniki są teraz zamaskowane?

Kolejna rzecz: porównując stan gąsienic do reszty czołgu, to albo czołg jest za czysty, albo gąsienice za brudne. Kiedy będziesz brudzingował czołg?

Napisano

Czekam na opinie.

I co ja Ci Robercie mam powiedziec Chyba tylko to, ze po takich fotkach i modelu dlugo jeszcze nie chwyce za pancerke. Respekt Panowie

Napisano

Czeć

Dziękuję za pozytywnš opinie

Co do peryskopów to nie sš jeszcze pomalowane, czekajš na swoja kolej. A co do brudzingu to pobrudzone sš tylko gšsienice wraz kołami- cała reszta czeka na swojš kolej. Układ jezdny był pobrudzony jeszcze przed malowanie całego modelu - dlatego był zabezpieczony foliš aluminiowš przed pomalowanie kolorem podstawowym [patrz wczeniejsze zdjęcia]. Teraz po pomalowaniu podstawowym kolorem i wycieniowaniu pobrudzę cała resztę i ewentualnie poprawię gšsienice i koła wiec jest jeszcze "trochę" roboty.

• 1 month later...
Napisano

Cześć właśnie oglądałem Twój model Ariete. Wspaniałą robota... Ja dopiero zaczynam zabawęz aerografem. Nie masz może namiarów na jakieś źródło z którego mógłbym poczytać i się nieco nauczyć jak się maluje pancerkę, tzn malowanie , cieniowanie, brudzenie. Janie potrafię tego nigdzie znaleźć a w swojej miejscowości nie mam drugiego zapaleńca który by coś umiał Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam

• 1 month later...
Napisano

Cześć. Czy mógłbyś napisać jakigo koloru farby i jakiej firmy użyłeś do malowania Ariete? I jak rozrabiałeś farbę do cieniowania modelu? dodawałeś może do bazowej farby farbkę białą? proszę o odpowiedź. Najlepiej byłoby na maila: pimag@o2.pl Będę bardzo wdzięczny za pomoc:) właśnie się zabieram do tego samego modelu i chciałem się nauczyć cieniowania

• 1 year later...