Ekross Napisano 13 Grudnia 2019 Share Napisano 13 Grudnia 2019 Witam, mam pewne pytanie. Posiadam aerograf H&S Ultra. Ma on 2 stopnie, gdy dociskałam spust palcem leciało amo powietrze, manipulujac nim do tyłu leciał lakier - jak zresztą wiadomo. Jednak mam taki problem od niedawna, że kiedy naciskam spust do dołu zamiast powietrza leci od razu lakier co uniemożliwia mi regulacje strumienia. Ktoś wie co może być przyczyną tego? Szukałam takiego wątku ale nie mogłam go znaleźć... Proszę o szybką pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 13 Grudnia 2019 Share Napisano 13 Grudnia 2019 Problemem w takim przypadku jest nieszczelność układu dysza-iglica w stanie spoczynku. Może to być spowodowane złym ustawieniem iglicy po rozkręceniu, czyli nie dociśnięciem jej do końca (UWAGA!!! nie można tego robić siłowo), ewentualnie jakimś zabrudzeniem lub uszkodzeniem dyszy bądź iglicy, które nie pozwala im dobrze się ułożyć względem siebie. Stawiam na to pierwsze :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekross Napisano 13 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2019 8 minut temu, arhtus napisał: Problemem w takim przypadku jest nieszczelność układu dysza-iglica w stanie spoczynku. Może to być spowodowane złym ustawieniem iglicy po rozkręceniu, czyli nie dociśnięciem jej do końca (UWAGA!!! nie można tego robić siłowo), ewentualnie jakimś zabrudzeniem lub uszkodzeniem dyszy bądź iglicy, które nie pozwala im dobrze się ułożyć względem siebie. Stawiam na to pierwsze Właśnie kiedy sprawdzałam iglice była na niej mała zadra przy samej końcówce i leciutko starłam ja papierem 3000, ale to nie pomoglo. Czy to może być to i czy w takim przypadku trzeba wymienić cała iglice czy mogę ją naostrzyc i wysunąć bardziej? Na pewno jest dobrze wyczyszczona bo to też sprawdziłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 13 Grudnia 2019 Share Napisano 13 Grudnia 2019 Ciężko tak doradzać nie wiedząc jak naprawdę wygląda sytuacja, ale zakładam, że iglica na końcu została skrzywiona i to powoduje jej złe ułożenie w dyszy. Generalnie taką iglicę można wyprostować, wyszlifować i powinna się ułożyć w dyszy, nieszczelność może zniknąć, oczywiście jeśli zrobimy to dobrze. Druga sprawa to wpływ takiej operacji na jakość malowania, może być ok, a może nie być ok Tylko że jeśli iglica była skrzywiona i tak używałaś aerografu to mogła się uszkodzić przez to także i dysza, a tu już pozostaje tylko wymiana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 13 Grudnia 2019 Share Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) Sprawdź jeszcze czy dysza nie jest brudna w środku, mogło się tam nazbierać jakiegoś syfku trochę i to też może mieć wpływ na takie zachowanie aero. No i jeszcze przede wszystkim to sprawdź jak wygląda sama dysza, zwłaszcza jej sam otworek jeśli nie jest regularny, nie jest idealnie okrągły, albo ścianka dyszy jest np. gdzieś pęknięta czy, coś podobnego to mamy winowajcę. A takie pytanie, ta iglica się skrzywiła gdy była wyjęta, czy aero gdzieś uderzył, upadł itp.? Edytowane 13 Grudnia 2019 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi