Stalooki Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Witam, właśnie skończyłem robić próbki wszystkich moich farb. Przydadzą się w przyszłości do dobierania farb w różnych modelach. Myślę że warto robić takie próbki wszystkich farb które się kupuje. Oto jakie farby mam i moje spostrzeżenia: Tamiya XF - farby bardzo fajne, nie sprawiają problemów z malowaniem, nie zatykają aerografu, bardzo matowe (flat), mają zapach alkoholu ale nie są uciążliwe, rozcieńczałem dedykowanym rozcieńczalnikiem X-20A Tamiya X - farby bardzo fajne, też nie sprawiają problemów z malowaniem, nie zatykają aerografu, farby błyszczące (gloss), na bazie alkoholu ale nie uciążliwe, też rozcieńczane dedykowanym X-20A, aby uzyskać połysk trzeba nakładać mokrą warstwę Tamiya Lacquer LP - bardzo dobre farby nie sprawiające problemów z malowaniem, nie zatykają aerografu, farby super błyszczące (lustro), mają uciążliwy zapach nitro (potrzebna maska i komora), rozcieńczałem Lacquer Thinnerem, nalaży nakładać mokrą warstwę aby uzyskać gloss Vallejo Model Air - według mnie bardzo przyjemne farby, oddają satynowy lekki połysk, po dodatkowym rozcieńczeniu i dodaniu kilku kropel Flow Improvera nie zatykają aerografu, nie mają w ogóle przykrego zapachu (akrylowe na bazie wody), chyba je polubiłem Hataka Red Line - farby specyficzne, mają dosyć specyficzny woskowy połysk (np. można byłoby nimi pomalować błyszczącą skórę w fotelach samochodów), po dodaniu improvera nie zatykają aerografu ale trzeba się nauczyć nimi malować, nie mają przykrego zapach, nie wiem czy je polubiłem ale do pewnych zastosowań nadają się (woskowy połysk) To tyle spostrzeżeń: jeszcze dodam że ciekawa jest farba Hataka A003 Silver (Met), niby srebrny metalik ale efekt jest taki że to czyste aluminium, polecam. Mam nadzieję że ten post komuś się przyda w czasie malowania modeli. Pozdrawiam. Edytowane 7 Marca 2020 przez Stalooki 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Trochę obok tematu ale chciałem wyrazić głęboki podziw za porządek na warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi