Deyman Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Jeszcze jedno pytanko, z czym mieszasz sodę w celu uzyskania powierzchni antypoślizgowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Deyman napisał: Jeszcze jedno pytanko, z czym mieszasz sodę w celu uzyskania powierzchni antypoślizgowej? Nie mieszam sody z niczym. Tylko posypuję. Jako podkład używam i tu nie żart, lakieru bezbarwnego do paznokci, który zawinąłem mojej połówce jest dość gęsty całkiem dobrze się nakłada i pozostawia odpowiednio dużo czasu na posypanie sody. Oczywiście każdy może sobie coś innego wykombinować. Mój zamysł z samym posypywaniem a nie mieszaniem był taki by uzyskać bardziej wyostrzoną powierzchnię. Aha i pomimo, że uważam przy nakładaniu lakieru by nie nałożyć go tam gdzie nie potrzeba (chodzi mi tu głównie o detale typu śruby, linie podziału et.) to dodatkowo używam Maskolu. Po całym procesie dość łatwo się go usuwa. Z powodzeniem można też jeśli ktoś ma do zrobienia bardzo regularne kształty zrobić sobie maskę z taśmy tamiyi. Testowałem, jest ok. Natomiast sama soda to już w do decyzji jakiej grubości ma być kryształ, ja u siebie ją jeszcze rozdrabniałem. Do nakładania używam starej buteleczki z kroplomierzem po farbce. Lekko dociskam powierzchnię po nałożeniu i strzepuję nadmiar (nie żałuję sody bo nie chcę by gdzieś zabrakło). nie sprawdzałem ale wydaje mi się, że powierzchnia taka jest dość łatwa do usunięcia w razie czego bo lakier nie rozpuszcza polistyrenu- przynajmniej ten mój. I to chyba wszystko. Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi