Chilar Posted April 25, 2020 Share Posted April 25, 2020 Czy ktoś może mi powiedzieć które blaszki są porządniejsze, nie takie delikatne, twardsze od Eduarda; na razie waloryzowałem 2 zestawy z Eduardem i mam już dość. Zbyt cienkie i miękkie w porównaniu np z blaszką z pudła Hobbybossa. Czy ktoś porównał np Parta cz Aber? Proszę o opinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted April 25, 2020 Share Posted April 25, 2020 Aber i Part jest trawiony z grubszej blaszki podobnie jak Voyager. Elementy są sztywniejsze i łatwiejsze przy wyginaniu. Aber jednak zaleca lutowanie większych elementów ze sobą np. kosze, pojemniki, zasobniki itp. Przy Eduardzie należy uważać przy usuwaniu elementów pozostających po odcięciu blaszki z ramki- może się pogiąć przy obróbce pilnikiem lub papierem ściernym. Ja korzystam z zestawowych elementów fototrawionych, a tam gdzie ich nie ma dokupuję podstawowe zestawy typu siatki do zasobników lub grille na silnik. Aber i Voyager jest jednak droższy w zakupie niż Eduard. Na temat obróbki elementów fototrawionych jest sporo informacji na forum. Obejrzyj sobie filmik: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts