Bruce Napisano 10 Kwietnia 2008 Share Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam, taa...temat troche długi. Otóż...jestem początkującym modelarzem i nie ogarniam pewnych rzeczy. Jaka powinna być konsystencja farb emaliowych(humbrol)? Czy pędzel przed zanurzeniem w farbe powinien być "suchy" czy np nawilzony/mokry od rozcieńczalnika? I ostatnie pytanie, właśnie gdy zanurzam pędzel w farbe ta "wsiąka" w pędzel aż do podstawy, a gdy próbuje nanieść farbe na "obiekt" to tak jak bym używał niemalże czystego pędzla. Ah...i ten problem występował w pędzelku 00 Italeri, stożkowym, a w takim kiepawym z "rozwianym" włosiem wszystko było ok. Tylko nim wychodzą raczej "mazy" :p. Do małych, pozakrzywianych powierzchni, np. pilot to ok. Proszę o pomoc. Jakiś czas bede was męczył :p Pozdrawiam, Bruce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 10 Kwietnia 2008 Share Napisano 10 Kwietnia 2008 Wydaje mi się że on właśnie jest do takich małych powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Może trzeba by mocno wymieszać tą farbę, bo ja ze swoimi humbrolami problemu nie mam, a też jestem początkujący. Jak ja używam farby to jest ona do tego miejsca, do którego zamoczę pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Bo mały pędzelek był pewnie z włosia, które jest bardziej chłonne, a ten "rozwiany: z tworzywa... Trzeba by poczytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Ja maluje pactrami i z tego typu problemem się jeszcze nie spotkałem, może jest to kwestia czystości i giętkości pędzla. Zawsze przed malowaniem zamaczam pędzel w letniej wodzie z mydłem, pędzel jest wtedy bardziej giętki i miększy. pzdr Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi