Aleks Kornafel Napisano 19 Kwietnia 2008 Napisano 19 Kwietnia 2008 Witam, Zdjęcia Boforsika z Włodarza... Pzdr. Cytuj
valpurgius Napisano 19 Kwietnia 2008 Napisano 19 Kwietnia 2008 Ten "parasol" i sąsiedztwo... czy to nie jest jednak sowiecka plotka 37mm wz.39? Znaczy się, "Russkij Bofors" ;) Cytuj
Grzegorz Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 A bo ja wiem... ???... hm... Fajne miejsce... Wstaw miniatury zdjęć, bo nie każdy ma szybki internet.... Cytuj
Maciej Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 To nie Bofors tylko ruska 37-mka. Pozdrawiam, Maciej Cytuj
Grzegorz Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 37 mm armata przeciwlotnicza wz. 1939 (61-K) ??... Cytuj
Aleks Kornafel Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Napisano 20 Kwietnia 2008 Mi się to na pierwszy rzut oko skojarzyło z Boforsem... A to czy to ruska plotka to nie mam pojęcia! Cytuj
Grzegorz Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 Mi się to na pierwszy rzut oko skojarzyło z Boforsem... A to czy to ruska plotka to nie mam pojęcia! W skansenie przy "kompleksie" nie było opisów sprzętu? Cytuj
norick Napisano 24 Kwietnia 2009 Napisano 24 Kwietnia 2009 Hm to własnie 37mm armata p.lot wz 39... miałem taka kiedys :P...zwana owszem, ruskim boforsem, ale zdaje się ze powstała jako przebudowa 25ki na którą rosjanie kupili licencję. Na pewno jest budowy powojennej swiadcza o tym pokrętła (+ - i 0-360) oraz przyrzady i mozliwośc połączenia z przyrządem centralnym( i platforma obsługi). Drugowojenna bardziej przypominała Boforsa Gdzies jeszcze mam jeden tom instrukcji do niej..postaram sie znaleźć fotki..doskonały instruktaż przygotowania do odpalenia jest zamieszczony w filmie "1941" .." i pod żadnym pozorem nie dotykac tej dźwigni":D acha brak jeszcze tarczy..ale bywały one dośc często demontowane...heheh przez niedopatrzenie odgrzałem kotleta ...sorry Cytuj
Aleks Kornafel Napisano 26 Kwietnia 2009 Autor Napisano 26 Kwietnia 2009 E tam nic nie szkodzi - dobrze, że ktoś ruszył ten temat... Cytuj
norick Napisano 2 Maja 2009 Napisano 2 Maja 2009 dorzuciłbym jeszcze nitowane ogony i lawetę.... parę duperel...Miałem do wyboru kilka sztuk wybrałem najbardziej kompletną :P Cytuj
Skoti Napisano 2 Maja 2009 Napisano 2 Maja 2009 przydałoby się ją odrdzewic, poalowac. Byłem tam, ruchu zbyt wielkiego nie ma a "pracownicy" lub "miłosnicy" nudzą się jak mopsy. Mogli by zabezpieczyc ten sprzęt przed dalszym niszczeniem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi