patrykd Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Witam. Czy wie ktoś może z jakiego materiału i jaki ma kolor łapacz łusek (wygaje mi się że to jakaś tkanina) w pojeździe sdkfz 234/3. Szukałem jakiegoś zdjęcia w necie ale nie udało mi się znaleźć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 (edited) 31 minut temu, patrykd napisał: Witam. Czy wie ktoś może z jakiego materiału i jaki ma kolor łapacz łusek (wygaje mi się że to jakaś tkanina) w pojeździe sdkfz 234/3. Szukałem jakiegoś zdjęcia w necie ale nie udało mi się znaleźć. Prawdopodobnie bazowy kolor pojazdu tak jak w Sdkfz. 250/9 Stummel czyli odcień żółtego. Łuski są gorące po wystrzale, tkanina by się stopiła. Jeżeli robisz w panzergrau to masz zachowany egzemplarz muzealny (ten zielony to chyba jakaś powojenna fantazja ekipy renowacyjnej): https://www.net-maquettes.com/pl/pictures/sd-kfz-234-3/ Edited November 2, 2020 by robertmodelarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykd Posted November 2, 2020 Author Share Posted November 2, 2020 (edited) Źle w takim razie to opisałem. Nie chodzi o ten zielony detal (to jest odbijak chyba) , ale o ten którego na zdjęciu z muzeum nie ma bo się nie zachował. Chodzi kosz w który wpadają zużyte łuski. Edited November 2, 2020 by patrykd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 14 minut temu, patrykd napisał: Sorka ale żaden z obrazków się nie wyświetlił Uzupełniłem post o link do zdjęć wnętrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 robertmodelarz - pytanie patrykad nie dotyczlo odbijacza lusek po wystrzale ktory byl metalowy lecz worka ktory byl przymocowany od dolu do odbijacza , widoczna na zdjeciu u dolu z lewej strony czesc mocowania w ksztalcie litery T odwroconej o 180 st. czyli tak jak na tym modelu Stg III , ale.... ale na zadnym ze zdjec Stummla nie widac tego worka , sproboj wiec poszukac zdjec sd kfz 250/8 , sdkfz 251/9 w obu pojazdach byla zamontowana podobna armata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Ta sama armate 7,5 cm KwK 37 L/24 kalibru 75 mm uzywano w czolgach Pzkw IV w wersjach A-F1 wiec mozna rownierz w tym kierunku przeszukac internet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Czy o to chodziło? 32 sekunda filmu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 robertmodelarz to co widac w 32 sec. mozna zobaczyc juz od 24sec do 1.00 min. z czteroma przerywnikami, to co widac na wprost zamka armaty i jest w kolorze brazowym to jest odbijacz o ktory odbijaly sie wylatujace luski i wpadaly do worka pod armata. Lecz kolor i material z czego byl zrobiony ten worek trudno z tego filmu wywnioskowac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykd Posted November 2, 2020 Author Share Posted November 2, 2020 Faktycznie na zdjęciach nie widać tego worka. Na filmiku widać ten worek tak jakby był w kolorze beżowym. Czyżby to był worek z brezentu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Moja teoria jest taka - w pojazdach takich jak czolgi i dziala samobiezne na podwoziu Pzkw III i IV zwisal swobodnie nikomu nie przeszkadzajac natomiast w pojazdach Sd.kfz 250/251 , 234 taki worek zajmowal wiecej miejsca, utrudnial przemieszczanie sie kierowcy , radiotelegrafiscie itp . dlatego z tych powodow nie byl uzywany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts