mike01 Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 Jest to mój pierwszy post więc na wstępie witam wszystkich forumowiczów. Na forum trafiłem za sprawą 9 letniego syna, który zainteresował się modelarstwem, a ja z nieskrywaną przyjemnością trochę mu pomagam odkrywać tajniki tego hobby. Prawdę mówiąc rzeczywistość trochę przerosła moje wyobrażenia, a ilość dostępnych materiałów, technik itp sprawia że można się w tym trochę pogubić (przynajmniej na początku). Modelem który poszedł na "pierwszy ogień" był zestaw który zawierał już potrzebne farby i pędzelki, więc pod tym względem problemu nie było. Po wstępnym rozeznaniu dokupiłem podkład, lepszy klej .... i jakoś poszło. Przy kolejnym modelu wybór padł na samochód Volkswagen Beetle 1966 w skali 1:24 Tamiya. W instrukcji podana jest cała paleta kolorów wg kodyfikacji tamiya i tu pojawiły się pewne wątpliwości: 1. Według instrukcji potrzebne są 3 wersje koloru czarnego (X-1, X-18, XF-1) - czyli połysk, półmat i mat. Czy konieczne jest kupowanie wszystkich trzech, czy może jest możliwość nadania połysku farbie matowej - np warstwą lakieru bezbarwnego ? Ponieważ warsztat jest dopiero w trakcie kompletowania, nie chciałbym kupować wszystkiego na wyrost. 2. Niektóre kolory wymagają połączenia 2 lub więcej farb w odpowiednich proporcjach - czy w takich sytuacjach możliwe jest dobranie "gotowca" innego producenta ? 3. Jakiego koloru użyć aby uzyskać kolor tapicerki jak na zdjęciu ? Czy można uzyskać go na bazie koloru białego z domieszką innej farby, aby uzyskać lekki odcień beżu ? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 Mat, połysk i półmat jako wersje zasadniczego koloru da się uzyskać, stosując jako domieszki bezbarwny matowy i bezbarwny błyszczący. Które i tak warto kupić do innych zastosowań. Półmat i połysk robisz z matowej farby przez dodatek bezbarwnego błyszczącego. Półmat i mat z błyszczącej farby uzyskasz dodając matowy bezbarwny. Proporcje - po prostu trzeba próbować. Można też (tak jak piszesz) położyć warstwę matu lub błyszczącego bezbarwnego. Farby innych producentów oczywiście można próbować dobrać - tylko kwestia czy nie pogryzą się z wcześniej położoną Tamiyą. Tamiyą nie maluję, nie mam doświadczeń. Ale np. akryle Pactra, Model Master, Vallejo, Hataka nie gryzą się między sobą. Co do koloru tapicerki nie pomogę - ja tam pancerniak jestem, w moich pojazdach taki kolor nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike01 Napisano 4 Listopada 2020 Autor Share Napisano 4 Listopada 2020 (edytowane) Michal_G dziękuję za wyjaśnienie. Czarną farbę mam, więc popróbuję na jakimś kawałku plastiku uzyskać połysk/ półmat. Modele będą malowane głównie pędzlem. Z tego co wyczytałem na forum wynika że farby Tamiya nie są najlepsze pod pędzel, więc będę szukał odpowiedników np Hataka blue lub Vallejo. Pozdrawiam Edytowane 4 Listopada 2020 przez mike01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi