Skocz do zawartości

Hawker Typhoon Mk I b Airfix 1:72

Toke

Rekomendowane odpowiedzi

Na warsztat trafił u mnie Tajnfun - jeden z ulubionych moich samolotów, wiążą się z nim bardzo fajne wspomnienia.

Właśnie model Typhoona był tym z którego byłem najbardziej zadowolny, kiedy dawno temu sklejałem modele, a było to dwadzieścia kilka lat temu.

Szukałem tego konkretnego modelu, nie udało mi się go znaleźć, nie pamiętam niestety jakiej firmy był model, pamiętam tylko że miał po lewej stronie kadłuba białą różę jako godło.

Wybrałem sobie Typhoona od Airfixa, początkowo miałem zamiar wykonać model prosto z pudełka, ale w czasie zakupów wypatrzyłem sobie żywiczny fotel od Quickboosta, tablicę od Yahu...

No żal było niw wziąć... :)

Airfix daje możliwość wykonać w skrzydłach otwarte wnęki karabinów - postanowiłem jedną z nich zrobić jako otwartą.

Jak do tej pory przygotowałem elementy wnętrza, pomalowałem je podkładem w kolorze szarym.

Pierwszy raz użyłem podkładu Alclad Primer and microfiller - i jestem pod dużym wrażeniem, kapitalnie się nim malowało, dużo łatwiej niż One Shot od Miga.

Na podkład trafiła Hataka serii C Interior Gray Green,  na wnęki podwozia i karabiny srebrna, na tablicę czarna.

W najbliższym czasie  pewnie dokończę wnętrze. 

Na tym etapie pojawiają się pierwsze wątpliwości - jakim kolorem pomalować wewnętrzne powierzchnie skrzydła widoczne przez luki uzbrojenia ?

Na zdjęciach pojawiają się te elementy w kolorze brązowym, ale także zielonym, ciemniejszym niż Interior Gray Green.

Czy  posiada ktoś z Was wiedzę jaki kolor powinienem zastosować ?

_MG_2817.jpg

_MG_2813.jpg

_MG_2815.jpg

51 minut temu, Xmen napisał:

Wnętrze źle wymalowane.Nie było całe w kolorze interior green.

Szukałem fotek z innych warsztatów - w większości całość była malowana interior grey green, i tak zrobiłem .

Co powinno być inaczej ?

Spytaj "greatgonzo".Na moje powinno być na czarno .kratownica aluminium.Zwłaszcza że to późny Typhoon.Ale mogę się mylić.

Edytowane przez Xmen

2 godziny temu, Xmen napisał:

Spytaj "greatgonzo".Na moje powinno być na czarno .kratownica aluminium.Zwłaszcza że to późny Typhoon.Ale mogę się mylić.

Dzięki wielkie za zwrócenie uwagi - poszperałem dokładniej, i jest tak, jak mówisz.

Poprawiłem malowanie, jutro wrzucę fotki.